HACCP-inleiding

HACCP-inleiding

 • Kennismaking met HACCP 
 • Alle essentiële aspecten van HACCP
 • Wat betekent HACCP in de praktijk?

Waarom deze thematiek?

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Dit is een gestructureerde benadering die de veiligheid van levensmiddelen voor de eindverbruiker beheerst.

HACCP heeft als voornaamste doel het voorkomen van alle potentiële gevaren in een levensmiddel, zodat er geen risico’s ontstaan voor de volksgezondheid. Vanuit de Europese Verordening Nr. 178/2002 en het Belgische KB van 14 november 2003 wordt elk Belgisch bedrijf verplicht om de HACCP-principes toe te passen.

Een HACCP-plan bestaat uit:

 • een beschrijving en beoordeling van alle potentiële gevaren van het levensmiddel en dit in alle stadia van het proces, startend bij de gebruikte grondstoffen tot het uiteindelijke verbruik door de gebruiker;
 • de identificatie van de kritieke controlepunten (CCP's), bepaald na uitvoering van de HACCP-risicoanalyse;
 • het vaststellen en uitwerken van maatregelen waardoor deze CCP's doeltreffend kunnen beheerst worden.

De voedingsindustrie past deze HACCP-principes al geruime tijd toe. Met deze workshop willen we nieuwe medewerkers een basisvorming geven en medewerkers die reeds vertrouwd zijn met deze thematiek nieuwe inzichten meegeven.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

Tijdens deze workshop krijgt u de kennis en de hulpmiddelen die nodig zijn voor het opstellen, uitwerken en beheren van de HACCP-plannen.

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

Wie op vandaag nog vragen heeft over HACCP, weet na het volgen van deze workshop wel beter. Ongeacht het feit dat het opstellen, uitwerken en beheren van HACCP-plannen een wettelijke verplichting is, zal elke deelnemer overtuigd geraken van het nut van dergelijk systeem en van de toegevoegde waarde, die zal leiden tot een beter beheerst proces.

Voor wie?

We richten ons met deze workshop tot bedrijfsleiders, productie- en kwaliteitsverantwoordelijken van ondernemingen uit de levensmiddelenindustrie of van andere organisaties die met HACCP willen of moeten werken. Ook medewerkers waarvoor deze materie helemaal nieuw is, zijn welkom.

Voor deelname aan deze workshop is geen voorkennis van HACCP of kwaliteitssystemen vereist.

Programma

Elk theoretisch inzicht wordt onmiddellijk gestaafd met een communicatieve oefening, een groepsopdracht, een simulatie, ….

Om de interactie te bevorderen beperken wij het aantal deelnemers.

 • Ontstaan van HACCP
 • Definitie van HACCP
 • Belang van HACCP
 • Wetgevend kader
 • Rol in certificatieschema's
 • Basisvoorwaardenprogramma
  • Link met HACCP
  • Infrastructuur en uitrusting
  • Reiniging en ontsmetting
  • Ongediertebeheersing
  • Persoonlijke hygiëne
 • Inhoud van HACCP
  • 7 principes versus 14 stappen
  • Voorbereidende stappen
  • Gevarenanalyse
  • Bepaling en beheersing van CCP’s
  • Verificatie/Validatie

Opgelet: interactieve training

Elk programma-onderdeel is doorweven met vraag- en antwoordsessies, praktijkgerichte oefeningen, … . Om de interactiviteit te bevorderen, beperken wij het aantal deelnemers. Snel inschrijven is bijgevolg in uw eigen belang.

Attest

Elke deelnemer die deze workshop bijwoont, krijgt een attest.

Referenties

Op de basiscursus HACCP mochten we tot op heden deelnemers begroeten uit o.a.:

Adriaens Vleescentrale, Associated Oil Packers, AZ Sint-Lucas, Beroepsvereniging de visgroothandelaars, Bestuursgebouw Vismijn, Bonnet viswaren, Brouwerij Palm, C.E.P., Chocolaterie Smet, Daniels Visbedrijf, De Lille-Geyssens, De Nayer Instituut, Dessert Club, DSP, Egemin Engineering, Ever Clean, Huis Vyncke, Inex, ISS Food, L'Ocean, Lima, Libo, Marpafish, Marsch, Messiaen Visgroothandel, Neptunus, NIJF, Oleon, Pieters Visbedrijf, Raphael Huysseune, Remmery, Seagull, SGS Agrilab, SJA Fisk, Soubry, Starfish, Stedelijke Vismijn Nieuwpoort, United Foods, Vandenbogaerde, Vanelverdinghe Vishandel, VDAB, Ver Eecke John, Verleye en zoon, Visrokerij Alguko, Vlaemynck, Zeegroothandel Andre, …

Trainer

Notebaert Eveline

Eveline NOTEBAERT is Bio-Ingenieur in de Scheikunde en werkte als kwaliteitsverantwoordelijke en productontwikkelaar in diverse voedingsbedrijven. Tijdens deze periode werd duidelijk dat de toegewezen voedselveiligheidsprojecten haar ding waren, waardoor ze de microbe voor voedselveiligheid te pakken kreeg. Door deze jarenlange ervaring als kwaliteitsmanager en door het regelmatig volgen van bijscholingen m.b.t. voedselveiligheid, wettelijkheid en kwaliteit weet Eveline van aanpakken bij al uw projecten. Zij heeft volledige voedselveiligheidsmanagementsystemen opgebouwd vanaf het prille begin en weet vanuit haar praktische ervaring hoe een dergelijke systemen draaiende te houden en het personeel hierin te betrekken en te motiveren.

Het opstellen van een HACCP-plan was één van de eerste projecten waarmee Eveline aan de slag is gegaan. In haar jarenlange professionele loopbaan heeft ze ondertussen vele HACCP-plannen opgesteld, in diverse takken van de voedingsindustrie, evenals in aanverwante sectoren.

Praktisch

Duur: 1 dag
Start op: dinsdag 09 februari 2021, Melle
maandag 31 mei 2021, Antwerpen
Inschrijven
Prijs: vanaf €625

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Herlinde BEERENS
+32 (0)56 24 16 07

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
dinsdag 9 februari 2021, van 09u00 tot 17u00
Adequat Business Center
Brusselsesteenweg 159 - 9090 Melle
Tel.: 09/324 11 50

Toon op kaart
maandag 31 mei 2021, van 09u00 tot 17u00
Novotel Antwerpen
Luithagen Haven 6 2030 Antwerpen
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €710 €625 €835

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €50,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier