DOE - Gevorderde technieken in Design Of Experiments met MINITAB

Statistisch verantwoord experimenteren voor gevorderden via Design Of Experiments(DOE)met MINITAB

2-daagse workshop

Waarom deze thematiek?

Design of Experiments (DOE) is de benaming voor de gestructureerde manier van het uitvoeren van proeven met behulp van statistische technieken.

Aan de hand van een reeks experimenten krijgt u een beeld van de werkelijkheid en een duidelijk groeiend inzicht in wat er precies gebeurt in uw bestaand proces of product.

Het gebruik van statistisch verantwoorde experimenten hoeft trouwens niet beperkt te blijven tot bestaande processen en producten, maar kan tevens gebruikt worden om bvb. de robuustheid van nieuwe producten of processen te verifiëren.

Deze opleiding is een vervolmakingscursus voor wie de basisprincipes van Praktisch proefopzetten al onder de knie heeft en zich verder wil verdiepen.

U kan deze basiskennis verwerven via de basisopleiding Praktisch Proefopzetten - Design of Experiments (DOE).

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

Deze 2-daagse workshop belicht alle gevorderde aspecten van DOE en doet hiervoor beroep op de software Minitab.

Het doel van deze opleiding is om eerst de basisbegrippen en principes van DOE op te frissen en vervolgens een aantal nieuwe technieken aan te leren en deze te kunnen toepassen en te kunnen interpreteren met de software Minitab.

Experimenteren is immers vaak een proces dat in verschillende fases wordt uitgevoerd. Zolang er weinig gekend is over de invloedsfactoren, worden verkennende proevenschema's of screening designs gebruikt. Vaak worden hiervoor Taguchi of Plackett-Burman designs ingezet.

Na het gebruik van lineaire modellen kan het aangewezen zijn om voor verfijnde niet-lineaire modellen (Response Surface Methodology) te kiezen om het proces te kunnen optimaliseren, eventueel aangevuld met EVOP.

In de cursus worden ook enkele vaak voorkomende problemen in experimenteren behandeld, zoals moeilijk te wijzigen factorenongewenste variërende ruisfactoren tijdens het experiment, of ontbrekende gegevens.

Mogelijks bent u niet zozeer geïnteresseerd in het op target brengen van uw proces, maar kiest u eerder voor het reduceren van de variatie of het verhogen van de robuustheid.

Of misschien wordt u geconfronteerd met een beperkende voorwaarde waardoor niet alle factoren zomaar vrij te kiezen zijn (Mixture designs).

Al deze aspecten komen ruimschoots aan bod tijdens de opleiding.

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

De effectiviteit van uw experimenten zal aanzienlijk toenemen. Door het verhoogd inzicht in de sterktes en zwaktes van de verschillende keuzes bij het experimenteren, zal de besluitvorming aanzienlijk verbeteren.

Voor wie?

Deze opleiding is geschikt voor eenieder die bezig is met het uitvoeren, opzetten en analyseren van experimenten. We denken hierbij aan procesverbeteraars, product- of procesontwerpers, procesanalysten, procesingenieurs,...

Aangezien het over een vervolmakingscursus gaat, is voorkennis vereist.
De deelnemers moeten aan volgende voorwaarde voldoen:

- OF u heeft een basiscursus DOE gevolgd
- OF u heeft een basiscursus MINITAB gevolgd
- OF u heeft een basiscursus statistiek gevolgd
- OF u bezit uitgebreide kennis over hypothesetesten en regressie analyse

Om de opgedane technieken meteen te kunnen toepassen is het essentieel dat u een laptop meebrengt met de Minitab 18 software. Deze software kan u gratis downloaden via www.minitab.com en na installatie gratis gebruiken voor een proefperiode van 30 dagen.

 

Programma

Introductie:

 • Heropfrissing van de basisbegrippen en principes van DOE
 • Factorieel proefopzet in Minitab

Deel 1: Verkennende proevenschema's 

 • Screening proevenschema's opzetten en analyseren
 • Overvouwen van proevenschema's
 • Plackett-Burman proevenschema's
 • Taguchi proevenschema's

Deel 2 : Praktische technieken in DOE

 • Covariaat
 • Split-plot schema bij moeilijk te wijzigen factoren
 • Missing data / unbalanced designs
 • DOE met attribuut data
 • Analyseren van variabiliteit
 • Sequentieel experimenteren

Deel 3: Response Surface Methodology

 • Verschillende types RSM
 • Central Composite Design
 • Optimaliseren van meerdere Ys
 • Methode van de steilste helling

Deel 4: EVOP

 • Principe van EVOP
 • EVOP in Minitab

Deel 5: Mixture designs

 • Experimenteren met mengsels of formulaties

 

Opgelet: interactieve training

Elk programma-onderdeel is doorweven met vraag- en antwoordsessies, het uitvoeren van opdrachten enz. Om de interactiviteit te bevorderen, beperken wij het aantal deelnemers.
Snel inschrijven is bijgevolg in uw eigen belang.

Trainer

Libbrecht Jan

ir. Jan LIBBRECHT is Burgerlijk Ingenieur Elektro-Mechanica en heeft gedurende 15 jaar diverse operationele en management functies bekleed in de chemische, farmaceutische en voedingssector. Naast zijn ervaring met TQM en ISO9001 is hij reeds sinds 1998 actief betrokken in de implementatie van zowel Lean als Six Sigma in diverse sectoren. Enerzijds als operationeel Master Black Belt bij zowel Johnson&Johnson als Bombardier Transportation en anderzijds als senior consultant heeft hij internationaal een ontelbaar Master Black Belts, Black Belts en Green Belts opgeleid en succesvol begeleid tot certificatie. Daarnaast heeft hij ook zelf talloze Lean en Six Sigma projecten succesvol gerealiseerd. Door zijn professionele ervaring in verschillende sectoren in zowel productie (incl. onderhoud, kwaliteitsdienst, engineering, logistiek) als administratie (aankoop, financiën, personeelsdienst, customer service, legal,...) en de dienstverlenende sector (banken, gezondheidszorg, callcenters telecom,…) kan hij moeiteloos de technieken en principes van procesmanagement, statistiek, Lean en Six Sigma doorvertalen naar de zeer diverse mogelijke verbeteringsopportuniteiten. Sinds 2007 is Jan senior consultant bij Amelior. Hij deelt zijn rijke ervaring graag met u.

Praktisch

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier