Change management

Veranderingen begeleiden in 1-2-3

Change management: veranderingen begeleiden in 1-2-3

De kunst van de goede aanpak met 'verandermanagement'

Uit onderzoek blijkt dat de meeste beleidsverantwoordelijken zich op de inhoud van de change fixeren zodat het belevingsproces dat mensen moeten doormaken, over het hoofd gezien wordt. En net dit proces goed begeleiden, maakt van je verandering een succes en creëert een duidelijke meerwaarde.
Ontdek tijdens deze opleiding de kunst van een goede aanpak. Maak kennis met een tactisch en mentaal stappenplan voor zowel zeer ingrijpende tot meer eenvoudige veranderingen. Leer daarbij de nodige competenties voor een goede begeleiding van veranderprocessen kennen. Deze opleiding brengt alle succesfactoren in kaart en gaat samen met jou op zoek naar een optimale aanpak van je eigen organisatie in beweging.

Waarom deze thematiek?

Ongeveer alle organisaties zijn in beweging. Bij de één draait het om een betere efficiëntie, bij de ander om een productprofilering. Bij de één komt een veiligheids- of kwaliteitshandboek op de proppen, voor de andere gaat het dan weer over een nieuwe juridische - of politieke regelgeving die ingevoerd moet worden.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste beleidsverantwoordelijken zich op de inhoud van de change fixeren zodat het belevingsproces dat mensen moeten doormaken over het hoofd gezien wordt. En net dit proces goed begeleiden maakt van je verandering een succes en creëert meerwaarde.
Tijdens deze opleiding brengen we alle voorwaarden tot succes in kaart en gaan we op zoek naar een optimale aanpak.

Wat mag je verwachten tijdens de opleiding?

Alle registers worden opengetrokken om een goed veranderproject tot stand te brengen. Je maakt kennis met een duidelijk stappenplan dat je kan gebruiken van zeer ingrijpende tot meer eenvoudige veranderingen binnen de organisatie. Er wordt eveneens ingezoomd op de nodige competenties voor een goede begeleiding van veranderprocessen.
 • We starten met een creatieve spelformule waarbij de deelnemers kennis maken met de belangrijkste pijlers van change.
 • Al wat tijdens de training en tijdens het spel geleerd wordt, wordt systematisch omgezet naar de verandering die de deelnemers zelf wensen te realiseren. Op die manier heeft de training een rechtstreeks toegevoegde waarde.
 • De training omvat een module 'TDI (Type dynamics indicator, Typologie van Jung) om jezelf als change manager, evenals de mensen rondom je, te kunnen begrijpen, voornamelijk in de context rond change.
 • De overdrachtsvorm is interactief en er worden praktische oefeningen gedaan, ondermeer op het vlak van communicatie.

Wat is het resultaat in je dagelijks werkveld?

Na de opleiding weet je veranderingen aan te sturen want je hebt inzicht:
 • in de concrete aanpak van verandertrajecten
 • in wat vooraleer te starten goed in beeld moet gebracht worden
 • in wat je slaagkansen vergroot
 • in hoe je valkuilen kan vermijden
 • in hoe je als begeleider jezelf kan bijsturen.
Je bent met andere woorden in staat om een veranderproject succesvol uit te voeren met een goede inschatting van timing en voorwaarden.

Voor wie?

De opleiding is bestemd voor iedereen die veranderingsprocessen moet opzetten, begeleiden, en die zich vooral wil verdiepen in de menselijke- en organisatorische kant van de verandering. Zowel lijnmanagers als proces- en projectmanagers, change- en programmamanagers, als mensen die specifiek voor veranderopdrachten werden aangeduid zijn welkom.

Programma

Dag 1: Change me ... quick
 • Inventaris en presentatie van de persoonlijke changeprojecten.
 • Inleiding tot 'change management' en de belangrijkste pijlers van change aan de hand van een spelformule.
 • Wat moeten we in kaart brengen vooraleer we er aan beginnen?
  • de opdracht: wat (scope) en waarom?
  • de context (beleid, structuur, cultuur, historiek van veranderingen)
  • de aard van de verandering (impact)
  • je eigen rol in het geheel
 • We passen de theorie toe op de persoonlijke changeprojecten en zoeken naar oplossingen voor problemen die op het terrein ervaren worden.
Dag 2: De verandering, de communicatie en jij als begeleider
 • Jung typologieën met TDI: psychometrisch instrument dat de houding tegenover veranderingen inzichtelijk maakt, de basis geeft voor communicatie, inhoud en vormen, inzicht geeft in eigen beleving en commitment.
 • De rol van communicatie bij verandering:
  • het communicatieproces
  • functies van interne communicatie
  • communicatieve interventies en vormen
  • weerstand na de boodschap: aanpak
 • Mijn competentieprofiel als begeleider van veranderingen.
Dag 3: De verandering ... aan de slag!
 • Omgaan met verandering: accepteren en leren.
  • leerproces
  • leerstijlen
 • Integratie van de geleerde aspecten in de eigen case of organisatie:
  • welke keuzes maakt je?
  • aanpak?
  • empowerment
  • cultiveren
  • teamwork
 • Werken met 'change agents'
 • Welke zijn de valkuilen en hoe kan je die vermijden?
 • De synthese voor je eigen werkplan ... naar een succesvolle aanpak

Attest van deelname

Alle deelnemers die deze opleiding bijwonen, ontvangen een attest van deelname.

Cursisten aan het woord

Een zinvolle opleiding, waarbij je vooral leert inspelen op de verschillende profielen/kenmerken van de groep, om zo de slaagkansen bij een veranderingstraject te vergroten.
Els DE VOLDER - ALGEMEEN ZIEKENHUIS ALMA
 
De opleiding heeft mij een aantal nieuwe en hernieuwde inzichten gegeven in change management. De trainer put uit eigen belevenissen en deelt die spontaan met de groep, zonder 'I know everything' attitude. Goede afwisseling tussen theorie en praktijk. De theorie wordt op een gestructureerde en duidelijke manier gebracht zonder langdradig te worden. Prima investering!
Hilde DAEMS - HUMAN SENSE

Duidelijke cursus, biedt heldere handvaten voor in de praktijk. Ook de lessen worden op een hele interactieve manier gegeven. Voor personen die rechtstreeks te maken hebben met veranderingen, een must!
Patrick VAN VLAENDEREN - TENNECO AUTOMOTIVE EUROPE

 Er was een goede balans tussen theorie en zelf oefening uitvoeren, waardoor er heel gemakkelijk een open en vlotte dynamiek ontstond. Wat ik ook zeer apprecieerde was het feit dat er rekening werd gehouden met specifieke wensen rond eten. Marie-Noëlle is iemand met zeer veel praktijkervaring, die ook de kunde bezit om haar kennis op zeer begrijpbare en toegankelijke manier te delen. Ze kwam over als zeer gepassioneerd over change management en dit in combinatie met de inhoud heeft zeer inspirerend gewerkt. Er was ook veel interactie, wat trainingen uiteraard veel boeiender maken. Ik ben naar huis gegaan met het gevoel dat ik heel de wereld kon veranderen en dat ik er nu ook alle tools voor had gekregen!
Eva BEYNE- UZ BRUSSEL

De opleiding change management van Amelior is een echte aanrader voor iedereen die aan een change traject wil beginnen of reeds een eerste ervaring hiermee heeft. De afwisseling tussen theorie en praktijk zorgt voor een zeer waardevolle basis om op de werkvloer mee aan de slag te gaan. 
Delphine DELHAYE - ESTERLINE BELGIUM

De change management opleiding heeft mij de nodige inzichten gebracht om aan de slag te gaan, pragmatisch en toch met de nodige theoretische aandachtspunten om het veranderingstraject aan te sturen.
Maurits MICHIELS - REALDOLMEN
 

Trainer

Raes Marc

Marc RAES is een Senior Change Leader, Consultant, Interim Manager en Coach. Zijn passie is mensen te enthousiasmeren door hun competenties en inzichten in zichzelf en hun omgeving te verruimen. Zijn aanpak is hierbij altijd interactief, engagerend, pragmatisch en steeds gefundeerd op solide conceptuele inzichten en praktische ervaringen. 

Hij bouwt hiervoor op meer dan 20 jaar business ervaring als Senior Executive in Finance, HR, Procurement, Commercial, Business Process Management, Change Management en General Management in een industriële/service en FMCG (fast moving consumer goods) omgeving. Heel zijn traject is doorweven met een uitgesproken engagement in Coaching en Mentoring waarvoor hij ook is geaccrediteerd door the Sheffield Hallam University. Hij is Expert in Innovative Organisational Design (Flanders Synergy). 

Marc is geaccrediteerde Insights Practitioner, MBTI - TDI Practitioner, Investors in People Specialist en lid van 'The Professional Mentor'. 

Praktisch

Duur: 3 dagen
Start op: maandag 10 februari 2020, Kortrijk
maandag 18 mei 2020, Aalst
Inschrijven
Prijs: vanaf €1255

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Laura VANNESTE
+32 (0)56 24 16 03

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
maandag 10, 17 februari, 2 maart 2020, van 09u00 tot 17u00
Amelior
Beneluxpark 1, 8500 Kortrijk
Tel.: 056/ 23 20 60
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
maandag 18, 25 mei, 8 juni 2020, van 09u00 tot 17u00
Keizershof
Korte Nieuwstraat 15, 9300 Aalst
Tel.: +32 (0)53 77 44 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 30 dagen voor startdatum €1435 €1255 €1615
Prijs €1595 €1395 €1795

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €150,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier