Basisopleiding tot vertrouwenspersoon

ERKENDE OPLEIDING

Opleiding tot

Optimaal omgaan met psychosociale risico's op het werk is één van de grote uitdagingen in de huidige werkomgeving. Er wordt hier best een vertrouwenspersoon voor aangesteld die de organisatie zal ondersteunen in het opzetten van een welzijnsbeleid en in het navolgen van de wettelijke verplichtingen op vlak van psychosociale risico’s.

Daarvoor zal hij/zij de wettelijk verplichte 5-daagse opleiding tot vertrouwenspersoon moeten volgen. Hierin worden niet enkel de wetgeving en de procedures aangeleerd, maar ook communicatieve skills en de nodige vaardigheden om een risicoanalyse te ondersteunen.

Waarom deze thematiek?

Amelior is officieel erkend door de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeids- en Sociaal Overleg (FOD WASO) om de basisopleiding vertrouwenspersoon in te richten volgens de bepalingen van de wet van 28 februari 2014 en de Codex over het Welzijn op het Werk (boek I Titel 3).

In een moderne en flexibele organisatie wordt veel aandacht besteed aan het psychosociaal welzijn op het werk. Medewerkers die zich op het werk goed voelen, presteren beter, leven gezonder, zijn meer gemotiveerd en stellen zich flexibeler en creatiever op. Hun betrokkenheid en engagement stijgt, wat een daling van het absenteïsme tot gevolg heeft. Ook de veiligheid en de kwaliteit van het werk zal er goed bij varen.

Wat mag je verwachten tijdens de opleiding?

Naast een sterk theoretisch en wetenschappelijk kader krijg je inzicht in de wettelijke bepalingen.

Je krijgt onder meer een antwoord op onderstaande vragen:
 • Wat is psychosociaal welzijn?
 • Wat is de rol van de vertrouwenspersoon?
 • Hoe moet de samenwerking gebeuren met de preventieadviseur psychosociale aspecten?
 • Hoe verloopt de samenwerking met HR?
Aan de hand van cases, rollenspelen, oefeningen en door de jarenlange ervaring van onze trainers garanderen we dat de opleiding je de nodige tools aanreikt om vol vertrouwen te starten met je functie.

Tijdens deze interactieve en praktijkgerichte opleiding word je begeleid door experts binnen deze thematiek.
Bovendien wordt er gewerkt met een professionele acteur voor de rollenspelen.

Wat is het resultaat in je dagelijks werkveld?

De opleiding levert je o.a. onderstaande resultaten op:
 • Je hebt een duidelijk beeld van de psychosociale risico's op het werk: pesten, geweld en ongewenst seksueel gedrag op het werk.
 • Je weet wat de taak van een vertrouwenspersoon is en hoe er optimaal  samengewerkt kan worden met de preventieadviseur psychosociale aspecten. 
 • Je weet hoe je kan bemiddelen en hoe je slachtoffers opvangt.
 • Je beschikt over een aantal concrete handvaten/tools om jouw taak optimaal uit te voeren.
 • Je kunt verschillende actoren (HR, Interne Dienst, hiërarchise lijn) ondersteunen in zowel het preventieve als curatieve luik van de psychosociale risico's.

Programma

Met de Codex over Welzijn op het Werk (boek I Titel 3) werd formeel de opleiding tot vertrouwenspersoon vastgelegd binnen de wetgeving van preventie van psychosociale risico's op het werk. Voortaan dient een vertrouwenspersoon een opleiding van minstens vijf dagen te volgen.

Hierin moeten de volgende modules verwerkt zijn:
 • Module 1: wettelijk kader betreffende de rol en het statuut van de vertrouwenspersoon
 • Module 2: de psychosociale risico's op het werk
 • Module 3: psychosociale interventie: gesprekstechnieken
 • Module 4: psychosociale interventie: de beheersing van probleemsituaties

Opgelet aantal plaatsen is beperkt!

Elk onderdeel van deze opleiding is doorweven met vraag- en antwoordsessies, het uitvoeren van opdrachten, enz ... . Om de interactiviteit te bevorderen, beperken wij het aantal deelnemers tot een maximum van 15.

Snel inschrijven is dus de boodschap!

Vlaams Opleidingsverlof

Deze opleiding is erkend binnen het stelsel van het Vlaams Opleidingsverlof (registratienummer: ODB-1000761)

Dit biedt belangrijke voordelen:
 • voor de cursist: u heeft recht op betaald verlof, voor de uren tijdens de normale werktijd die u besteedt aan het volgen van deze opleiding.
 • voor de werkgever: de werkgever heeft recht op een terugbetaling van uren loon van de werknemer die de opleiding bij Amelior volgt.
Meer info over het Vlaams Opleidingsverlof kan u vinden op de website van de Vlaamse Overheid.

Ook na de opleiding kan je bij ons terecht voor de bijscholing.

Wij voorzien de opleiding 'Supervisie vertrouwenspersoon' om je bij te scholen in de nieuwste wetgeving en in specifieke vaardigheden. Elke vertrouwenspersoon dient minstens één keer per jaar deze supervisie/bijscholing te volgen.

Door deel te nemen aan een upgrade kom je in contact met vertrouwenspersonen uit verschillende organisaties. Je krijgt er de ruimte om eigen casussen aan te brengen en onder leiding van een consultant-preventieadviseur psychosociale aspecten ervaringen uit te wisselen.

Getuigenissen

Ik heb genoten van deze opleiding. De organisatie en ook opvolging verliep fantastisch. Het kader was ideaal en de docenten waren van een hoogstaand niveau. De interactie was voortreffelijk en hield de aandacht scherp zodat er een warme band ontstond tussen docent en cursisten onderling. De 'materie' was zowel professioneel als in de privésfeer bruikbaar en dat is toch wel een extra troef van deze interessante opleiding.
Johan VANDERJEUGT - WIENERBERGER

Kathleen heeft een aangename stijl van faciliteren. Goed gedocumenteerd en een rijke ervaring die praktisch aangewend wordt en in het verhaal verweven zit. Neemt ook de tijd om adhv cases uit de groep dieper in te gaan op bepaalde issues. Respect voor de time table en gestructureerd. Ik zou Kathleen zeker aanraden bij collega's.
Michel SAELENS - PBI FRUIT JUICE COMPANY

De opleiding voldeed op alle vlakken aan mijn verwachtingen. De interactie tussen de groep onderling en die tussen de groep en de lesgever waren optimaal en dit elke les opnieuw! Tijdens deze opleiding heb ik ongelofelijk veel bijgeleerd, echt informatie die elk moment van de dag belangrijk kan zijn, op vlag van communicatie, conflicthantering,... Zeer sterk punt was ook de voorbeelden die Kathleen aanhaalde, cases die vroeg of laat eens kunnen voorvallen, echt interessante materie. De intervisiedag was ook een topper, probleemsituaties van andere deelnemers werden voorgelegd in de groep, echt interessant!
Victor COOLS - PBI FRUIT JUICE COMPANY

Een interessante, interactieve groepsopleiding waarvan de inhoud direct bruikbaar is 'on the job'. De training wordt gegeven door een boeiende en ervaren trainer die de delicate materia van vertrouwenspersoon perfect beheerst.
Kris PEETERS - ENGIE ELECTRABEL 

Trainer

De Rycke Kathleen

Kathleen DE RYCKE was voorheen wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Gent en zelfstandig consultant HRM & coach van individuen en teams. Sedert 2010 is zij werkzaam als Senior Consultant ‘People Management’ bij Amelior.
Kathleen bouwde op vlak van HRM en Psycho-sociaal welzijn een ruime expertise op tijdens haar voorbije werkervaringen. Gezondheidszorg, universitaire en algemene ziekenhuizen, openbare besturen, pharmaceutische industrie,... zijn sectoren waar Kathleen heel wat ervaring opdeed inzake HRM, stressmanagement, teamontwikkeling, communicatie, motivatie, leiding geven, change management, …

Praktisch

Duur: 5 dagen
Start op: donderdag 22 oktober 2020, Zwijnaarde
Inschrijven
Prijs: vanaf €1045

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Ruben BAES
+32 (0) 56 23 20 65

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
donderdag 22, 29 oktober, 12, 19 november, 17 december 2020, van 09u00 tot 17u00
 
3Square
Rijvisschestraat 124, 9052 Zwijnaarde
Tel.: 09/248 10 00
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €1195 €1045 €1395

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €250,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier