Financieel inzicht voor management assistants

Leer nu de financiële terminologie m.b.t. de resultaten beter begrijpen zodat je kan fungeren als evenwaardige gesprekspartner.

Financieel inzicht voor management assistants

Tijdens deze interactieve opleiding neemt onze senior consultant je mee in de wereld van een fictief bedrijf dat samen wordt opgericht en op een interactieve manier stap voor stap wordt opgebouwd. Je ziet elke beweging vertaald in de financiële cijfers en leert het verband leggen tussen operationele performantie en de financiële staten van de onderneming. Bij iedere stap wordt het plaatje van de financiële resultaten steeds duidelijker. Bovendien word je op een uitdagende en ludieke manier ondergedompeld in de wereld van balansen, resultaatrekeningen, cash flows, ratio's, marges, kostensoorten, KIP's, Balanced Scorecard en tal van andere begrippen.
Na deze opleiding ben je gewapend met de financiële inzichten die elke manager of expert in een organisatie zou moeten hebben. Geen geheimen meer die enkel boekhouders en financiële experts kunnen ontcijferen.

Waarom deze thematiek?

Management assistants zijn vandaag de dag business partners geworden. Je wordt alsmaar vaker betrokken bij financiële processen binnen je organisatie. Om de business te begrijpen, is het dan ook belangrijk dat je als management assistant over de nodige inzichten beschikt op vlak van financieel management. Kunnen meepraten met je manager(s) over financiële resultaten, cijfers kunnen interpreteren, ... is een moeilijke opgave indien je niet beschikt over de nodige kennis van begrippen en analytisch inzicht achter de cijfers.

Wat mag je verwachten tijdens de opleiding?

De opleiding reikt je de nodige inzichten aan in financieel management. Vertrekkende vanuit diverse cases leer je de basisbegrippen en financiële terminologie kennen, cijfers te interpreteren, …
Leerdoelstellingen tijdens deze opleiding:
 • De voornaamste financiële begrippen kennen, begrijpen ... en deze kunnen plaatsen in het totaalresultaat van de organisatie
 • De oorsprong van de begrippen kennen, begrijpen wat de cijfers beïnvloedt, conclusies uit de cijfers afleiden en voorstellen tot verbetering kunnen formuleren

Wat is het resultaat in je dagelijks werkveld?

Financieel management is niet langer een onbekend terrein voor je. Je begrijpt de financiële terminologie m.b.t. de resultaten, kan cijfers interpreteren, … Dit maakt dat je vanaf nu als gesprekspartner kan fungeren met je manager(s).

Voor wie?

De opleiding richt zich tot management assistants die meer inzicht willen verwerven in de financiële resultaten van de organisatie (begrotingen, budgetten, jaarrekeningen, investeringsvoorstellen, …) zodat zij hun manager(s) nog beter kunnen ondersteunen.
Er is geen specifieke voorkennis vereist omdat de opleiding volledig van nul start en tot doelstelling heeft dat je de voornaamste begrippen kent, weet te interpreteren en weet wat de cijfers veroorzaakt.

Programma

Basisbegrippen m.b.t. financieel management:
 • Wat zijn de financiële staten? Balans, resultatenrekening, funds flow en hoe zijn ze opgebouwd? Toepassing in een case.
 • Hoe interpreteer je de financiële staten? Toepassing in een oefening.
 • Wat is management rapportering en budgettering? Begrippen over kosten, opbrengsten en marge soorten. Presentatie van een case.
Dit alles wordt uitgewerkt aan de hand van een systematische uiteenzetting en sprekende eenvoudige voorbeelden. We starten een eenvoudig bedrijfje op en volgen het wel en wee ervan in de financiële staten.
Daarnaast is er ook de mogelijkheid om je bedrijfsspecifieke resultaten te bekijken en je bedrijfseigen terminologie uit te diepen.

Attest van deelname

Alle deelnemers die deze opleiding bijwonen, ontvangen een attest van deelname.

Trainer

Raes Marc

Marc RAES is een Senior Change Leader, Consultant, Interim Manager en Coach. Zijn passie is mensen te enthousiasmeren door hun competenties en inzichten in zichzelf en hun omgeving te verruimen. Zijn aanpak is hierbij altijd interactief, engagerend, pragmatisch en steeds gefundeerd op solide conceptuele inzichten en praktische ervaringen. 

Hij bouwt hiervoor op meer dan 20 jaar business ervaring als Senior Executive in Finance, HR, Procurement, Commercial, Business Process Management, Change Management en General Management in een industriële/service en FMCG (fast moving consumer goods) omgeving. Heel zijn traject is doorweven met een uitgesproken engagement in Coaching en Mentoring waarvoor hij ook is geaccrediteerd door the Sheffield Hallam University. Hij is Expert in Innovative Organisational Design (Flanders Synergy). 

Marc is geaccrediteerde Insights Practitioner, MBTI - TDI Practitioner, Investors in People Specialist en lid van 'The Professional Mentor'. 

Praktisch

Duur: 1 dag
Start op: donderdag 18 juni 2020, Brugge
Inschrijven
Prijs: vanaf €470

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Laura VANNESTE
+32 (0)56 24 16 03

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
donderdag 18 juni 2020, van 09u00 tot 17u00
Van der Valk - Brugge - Oostkamp
Kapellestraat 146, 8020 Brugge – Oostkamp
Tel.: 050/833780

Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 19 mei 2020 €530 €470 €625
Prijs €590 €520 €695

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €50,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier