Leren modelleren in BPMN 2.0

Leren modelleren in BPMN 2.0

Bedrijfsprocessen in kaart brengen is de start om een beter inzicht te krijgen in het verloop ervan en de basis voor verbetering, met of zonder informatisering. Dit kan op vele manieren gebeuren, maar het gebruik van een aangepaste methodologie om processen te modelleren (beschrijven) is wel aan te raden. Het gebruik van een correcte methodologie legt bovendien de brug tussen management en informatici.
BPMN (Business Process Modelling Notation) biedt een standaardisatie voor de wijze waarop processen in kaart gebracht worden. Dit op een voor de business verstaanbare wijze, maar waarbij het gebruik voor verdere informatiseringsdoeleinden door IT vergemakkelijkt wordt.
In deze opleiding krijg je dan ook een gestructureerd overzicht van de wijze waarop processen gemodelleerd worden op basis van de BPMN standaard.

Waarom deze thematiek

Bedrijfsprocessen in kaart brengen kan op vele wijzen. Het is de start om een beter inzicht te hebben in het verloop van de bedrijfsprocessen als basis voor verbetering, met of zonder informatisering.
Het gebruik van een aangepaste methodologie om processen te modelleren (beschrijven) is echter aan te raden. Het is belangrijk één set van conventies te gebruiken zodat iedereen de bedrijfsprocessen op dezelfde manier in kaart brengt. Op die manier blijven de processen methodologisch correct zodat grondige analyses mogelijk worden. Bovendien zorgen conventies ervoor dat de gemodelleerde processen maximaal hergebruikt kunnen worden voor toekomstige projecten. Tot slot laat het gebruik van een correcte methodologie toe om de brug tussen management en informatici maximaal te kunnen leggen.
Recent is door OMG (Object Management Group) een nieuwe versie van de BPMN-standaard gepubliceerd om bedrijfsprocessen methodologisch onderbouwd in kaart te brengen. Deze BPMN 2.0 (Business Process Model and Notation) biedt een standaardisatie voor de wijze waarop processen gedocumenteerd worden op een voor de business verstaanbare wijze maar waarbij het gebruik voor verdere informatiseringsdoeleinden door IT vergemakkelijkt wordt (o.a. via omzetting naar XML).
In deze opleiding krijgt u een gestructureerd overzicht van de wijze waarop processen gemodelleerd worden op basis van de BPMN standaard.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leert u bedrijfsprocessen modelleren in BPMN.

Verder worden onderstaande leerdoelen nagestreefd:

 • Inzicht hebben in de basisprincipes van modelleren van bedrijfsprocessen
 • De context van een bedrijfsproces kunnen bepalen
 • Een bedrijfsproces kunnen modelleren conform BPMN
 • Aan de hand van relevante informatie een BPMN schema kunnen opstellen
 • Inzicht hebben in de mogelijkheden en beperkingen van BPMN
 • Inzicht hebben in evoluties en tendensen m.b.t. BPMN

Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor procesfacilitatoren, proceseigenaars, business analisten, functionele analisten, projectmanagers en alle andere personen die als opdracht hebben om de processen van hun organisatie te documenteren of modelleren, te analyseren en te verbeteren.
Het is de bedoeling om processen vanuit het perspectief van de 'business' te documenteren als basis voor analyse en verbetering en niet om de processen vanuit IT perspectief te modelleren als voorbereiding op 'execution' (of uitvoering).
Het accent ligt op het modelleren van administratieve bedrijfsprocessen (met informatiestromen) en niet op het modelleren van logistieke processen.

 

Programma

Dag 1

 • Begripsvorming rond processen: input, output, beheersing, middelen, verschil tussen proces, procedure en project, ...
 • Begripsvorming rond modelleren: betekenis van objecten en pijlen
 • Modelleren in BPMN
  • de symbolen
  • de regels
 • Oefeningen op de descriptieve symbolenset uit BPMN
 • Gevalstudie 1:
  • bepalen van het doel van het modelleren
  • opstellen van schildpaddiagram
  • opstellen van BPMN diagram
  • nabespreking
 • Opdracht: uitwerken van een concreet proces uit de eigen organisatie in BPMN

Dag 2

 • Toelichting door de deelnemers van de uitgewerkte opdracht: uitwerken van een proces in BPMN
 • Verzamelen van nodige informatie om een proces te modelleren
 • Stappenplan: hoe een proces documenteren?
 • Oefeningen op de analytische symbolenset uit BPMN
 • Gevalstudie 2:
  • bepalen van het doel van het modelleren
  • opstellen van schildpaddiagram
  • opstellen van BPMN diagram
  • nabespreking
 • Bespreking van enkele werkstroompatronen
 • Evoluties in BPMN

Referenties

Op de vorige edities mochten we deelnemers van volgende organisaties verwelkomen:
Amylum Group, ECS European Containers, Start People, Cobelfret, Arcelor FCS Commercial, Somati Proman, Barco Projection Systems, Siemens, AZ Groeninge, Vishay BCComponents, Pfizer Mfg. Belgium, Oleon, Electrabel, BASF, Belgacom, Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV), verscheidene openbare besturen (zoals gemeente Edegem),  ...

Een deelnemer vertelt

Dit is een hele goede opleiding voor de mensen die willen starten met het modelleren van
processen. Stap voor stap leer je alle basis elementen kennen en leer je hoe je deze kan
toepassen. Opleiding wordt gegeven door een ervaren docent!

Erik Selder - BASF VEGETABLE SEEDS

 
Leren modelleren in BPMN is een cursus waar de theorie wordt omgezet in praktijk. Op het einde van de cursus zijn de cursisten in staat om BPMN modellen correct te lezen en te interpreteren maar ook om zelf aan de slag te gaan met BPMN.

Inge SMETS - BELGACOM

Trainers

Libbrecht Jan

ir. Jan LIBBRECHT is Burgerlijk Ingenieur Elektro-Mechanica en heeft gedurende 15 jaar diverse operationele en management functies bekleed in de chemische, farmaceutische en voedingssector. Naast zijn ervaring met TQM en ISO9001 is hij reeds sinds 1998 actief betrokken in de implementatie van zowel Lean als Six Sigma in diverse sectoren. Enerzijds als operationeel Master Black Belt bij zowel Johnson&Johnson als Bombardier Transportation en anderzijds als senior consultant heeft hij internationaal een ontelbaar Master Black Belts, Black Belts en Green Belts opgeleid en succesvol begeleid tot certificatie. Daarnaast heeft hij ook zelf talloze Lean en Six Sigma projecten succesvol gerealiseerd. Door zijn professionele ervaring in verschillende sectoren in zowel productie (incl. onderhoud, kwaliteitsdienst, engineering, logistiek) als administratie (aankoop, financiën, personeelsdienst, customer service, legal,...) en de dienstverlenende sector (banken, gezondheidszorg, callcenters telecom,…) kan hij moeiteloos de technieken en principes van procesmanagement, statistiek, Lean en Six Sigma doorvertalen naar de zeer diverse mogelijke verbeteringsopportuniteiten. Sinds 2007 is Jan senior consultant bij Amelior. Hij deelt zijn rijke ervaring graag met u.

Mañas Francis

ir. Francis MAÑAS is van opleiding Burgerlijk Ingenieur. Naast een Master of Business Administration (KUL) volgde hij nog tal van andere cursussen, onder meer aan de Vlerick Leuven Gent Management School, de RUG en Amelior. Als Senior Managementconsultant bij Amelior is hij heel sterk begaan met het verbeteren van de werking van organisaties waarbij strategie, (sleutel)processen, indicatoren en kennismanagement centraal staan. Daarnaast begeleidde hij oa. diverse overheidsorganisaties bij een CAF zelfevaluatie.

Praktisch

Duur: 2 dagen
Start op: donderdag 26 november 2020, Gent
maandag 19 april 2021, Aalst
Inschrijven
Prijs: vanaf €970

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Laura VANNESTE
+32 (0)56 24 16 03

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
donderdag 26 november en 3 december 2020, van 09u00 tot 17u00
Europahotel Gent
Gordunakaai 59, 9000 Gent
Tel.: +32 9 222 60 71
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
maandag 19 en 26 april 2021, van 09u00 tot 17u00
Keizershof
Korte Nieuwstraat 15, 9300 Aalst
Tel.: +32 (0)53 77 44 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €1100 €970 €1295

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €100,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier