Energiemanagement conform ISO 50001:2018

Energiemanagement ISO50001

Deze opleiding vormt een uitstekende introductie tot de nieuwe ISO-norm 50001:2018 voor een energiemanagementsysteem.
Ze heeft als doelstelling de deelnemers kennis te laten maken met de praktijk van de invoering van het thema ‘energiemanagement’ alsook praktische richtlijnen te geven voor de daadwerkelijke invoering in het eigen bedrijf.
Deze opleiding is erkend door het LNE voor de wettelijk verplichte aanvullende bijscholing van milieucoördinatoren (30u/jaar).

Waarom deze thematiek?

Stijgende energieprijzen en strenger wordende milieueisen maken de aandacht voor energie in administraties en industrie actueler dan ooit. Bovendien is de wetgeving in volle evolutie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat energiemanagement in een korte tijd bovenaan de agenda is komen te staan van vele bedrijven en instellingen.
ISO 50001 is een krachtig instrument om organisaties te ondersteunen bij het besparen van energie en kosten. De norm biedt een structuur voor industriële bedrijven, voor commerciële en administratieve ondernemingen, kortom voor allerlei organisaties van groot tot klein om hun energieverbruik te managen en op een systematische manier hun energieprestaties te verbeteren en hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Men verwacht dat deze norm tot 60% van het wereldenergieverbruik zal beïnvloeden.
Op 20 augustus 2018 werd de nieuwe ISO 50001:2018 gepubliceerd. Hierbij sluit de laatste nieuwe versie van de norm aan bij het rijtje ISO-standaarden die de nieuwe High Level Structuur bezitten. Deze nieuwe HLS-structuur laat een makkelijke integratie tussen de verschillende ISO-standaarden toe.  De norm is gebaseerd op dezelfde principes als de andere normen voor beheersystemen.
De methodiek ISO 50001 is gebaseerd op het formuleren van een energiebeleid en doelstellingen om daarmee continue verbetering te realiseren. Organisaties die ISO 50001 implementeren kunnen zich laten certificeren.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

Deze opleiding vormt een uitstekende introductie tot de nieuwe ISO 50001:2018-norm voor een energiemanagementsysteem. Ze heeft als doelstelling de deelnemers kennis te laten maken met de praktijk van de invoering van het thema ‘energiemanagement' alsook praktische richtlijnen te geven voor de daadwerkelijke invoering in het eigen bedrijf.

Voor wie?

Deze opleiding handelt over een energiemanagementsysteem, maar richt zich vanwege zijn vele raakvlakken met andere disciplines niet alleen tot energie- of milieuspecialisten. Een gezond inzicht in het functioneren van uw onderneming is voor deze opleiding veel belangrijker dan een doorgedreven energiejuridische en energiewetenschappelijke kennis.
Uiteraard hebben de deelnemers speciale belangstelling voor het bedrijfsinterne energiemanagement.

De doelgroep omvat:
 • Energiemanagers, -verantwoordelijken of - coördinatoren
 • Milieucoördinatoren
 • Kwaliteitsmanagers
 • Preventieadviseurs
 • Kaderleden van energiebewuste bedrijven
 • Facility managers
 • Productiemanagers
 • Onderhoudsverantwoordelijken
 • Medewerkers die basiskennis betreffende energiemanagementsystemen willen verwerven

Programma

 • Achtergrond bij energiemanagement en de energiewetgeving
 • Energiemanagementsysteem volgens ISO 50001
 • Vergelijking van EN 16001/ISO 50001 met ISO 9001, ISO 14001 en ISO 45001
 • Energiezorg in de praktijk
 • Opzetten van een energiemanagementsysteem
 • Energieaspectenanalyse

Attest voor bijscholing milieucoördinator

Deze opleiding is erkend door het departement Omgeving voor de wettelijke 30-uren opleidingsplicht voor de milieucoördinator. Alle deelnemers ontvangen dan ook na afloop een officieel attest.

Opgelet: interactieve training

Elk programmaonderdeel is doorweven met vraag- en antwoordsessies, het uitvoeren van kleine opdrachten enz. Om de interactiviteit te bevorderen beperken wij het aantal deelnemers. Snel inschrijven is bijgevolg van groot belang.

Trainer

Dirk VAN DEN BROECKE is afgestudeerd als Burgerlijk Ingenieur Scheikunde. Tijdens zijn professionele carrière was hij o.a. werkzaam als Hoofd Operaties bij Fina Antwerp Olefins, als productiemanager bij AMI Semiconductor en als plantmanager bij SCA Packaging Belgium. Op dit moment is Dirk als consultant energie, ecodesign en duurzaam ondernemen actief bij Amelior.

Praktisch

Duur: 1 dag
Start op: donderdag 15 oktober 2020, Sint-Niklaas
Inschrijven
Prijs: vanaf €625

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
donderdag 15 oktober 2020, van 09u00 tot 17u00
Serwir Sint-Niklaas
Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-Niklaas
Tel.: +32(0)3 778 05 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €710 €625 €835

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €50,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier