Interne energie auditor conform ISO 50001:2018

Interne energie-auditor iso 50001

Deze workshop is ontworpen voor iedereen die op korte tijd wil leren hoe u op professionele wijze interne energieaudits (conform ISO 50001:2018) kan uitvoeren volgens de regels van de kunst.
Deze opleiding vereist bij voorkeur een basiskennis van de norm ISO 50001. Indien u nog niet over deze basiskennis beschikt, kunnen we de opleiding Energiemanagement volgens ISO 50001:2018 warm aanbevelen.
De opleiding tot energie auditor is erkend door LNE voor de wettelijke 30-uren opleidingsplicht voor de milieucoördinator.

Waarom deze thematiek?

ISO 50001:2018 voor energiemanagementsystemen is een feit. Deze norm biedt richtlijnen voor organisaties, van klein tot groot en actief in om het even welke sector, die op een systematische wijze hun energieprestaties willen verbeteren. Daarnaast kunnen gebruikers zich onderscheiden van (internationale) concurrenten door het invoeren van dit erkend energiemanagementsysteem waarmee systematisch gewerkt kan worden aan energiebesparing en broeikasgasreductie en dus ook aan kostenbesparing. De 2018-versie van de norm laat verder een makkelijke integratie toe tussen de verschillende ISO-normen dankzij de nieuwe High Level Structure.
Het beste instrument om dit energiemanagementsysteem continu te evalueren en te verbeteren, is de interne energieaudit. Een dergelijke audit goed uitvoeren vereist uiteraard de nodige kennis en vaardigheden van de interne energieauditor. Zowel organisatorische/procesgerichte als wat meer technische aspecten kunnen aan bod komen bij een dergelijke audit. Een goed uitgevoerde interne energieaudit kan niet alleen zorgen voor een optimaal werkend energiemanagementsysteem, maar is ook een stimulansvoor medewerkers om gemotiveerd te blijven werken aan de energieprestaties van de organisatie.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

Met deze workshop bereiden we u optimaal voor op het uitvoeren van interne energieaudits. De training is een goede starterskit om nadien zelf aan de slag te gaan in uw eigen organisatie en u steeds verder te bekwamen in het uitvoeren van interne energieaudits. Na het volgen van deze workshop:
 • beschikt u over de nodige normkennis betreffende ISO 50001 vanuit het standpunt van de interne energieauditor
 • beschikt u over kennis van de methodiek en aandachtspunten van de verschillende fasen van het interne auditproces (voorbereiding, uitvoering en rapportering)
 • heeft u een zicht op de vereiste auditvaardigheden (do's en don'ts)
 • beschikt u over de minimale technische basiskennis op het vlak van energiebegrippen en energiebesparing
 • heeft u dit alles in de praktijk kunnen toepassen in een uitgewerkte simulatie

Voor wie?

Deze workshop is ontworpen voor iedereen die op korte tijd wil leren hoe hij/zij op professionele wijze interne energieaudits kan uitvoeren volgens de regels van de kunst. Deze workshop richt zich in de eerste plaats tot mensen die zelf de audits zullen uitvoeren of mensen die verantwoordelijk zijn voor het intern auditgebeuren. Ook mensen die betrokken zijn bij het implementatietraject van ISO 50001 kunnen heel wat opsteken bij deze training.
Deze opleiding vereist bij voorkeur een basiskennis van de norm ISO 50001. Indien u nog niet over deze basiskennis omtrent de ISO 50001 beschikt, kunnen we de opleiding 'Energiemanagement volgens ISO 50001' warm aanbevelen.

Programma

 • DAG 1: Het begrip energieaudit en kernelementen van de ISO 50001
  • Situering van de interne energieaudit
  • De logica van een energiemanagementsysteem
  • Bondige bespreking van de eisen van ISO 50001 vanuit het standpunt van de energieauditor
 • DAG 1: Het auditproces en auditvaardigheden
  • Bespreking van het auditproces: plannen, voorbereiden, uitvoeren, rapporteren en opvolgen van interne audits
  • Oefeningen op auditvragen en het inschatten van non-conformiteiten vanuit de norm ISO 50001
  • De auditvaardigheden via een groepsopdracht
 • DAG 2: Technische basiskennis
  • Bondige bespreking van enkele basisbegrippen betreffende energie en de verschillende mogelijke besparingsaspecten binnen gebouwen en industrie
 • DAG 2: Rollenspel
  • Toepassen van het aangeleerde in een volledig uitgewerkt rollenspel

Attest voor bijscholing milieucoördinator

Deze opleiding is erkend door het departement Omgeving voor de wettelijke 30-uren opleidingsplicht voor de milieucoördinator. Alle deelnemers ontvangen dan ook na afloop een officieel attest.

Opgelet: interactieve training

Zoals u van ons gewend bent, is deze auditortraining zeer interactief opgevat. Uitvoeren van groepsopdrachten en individuele opdrachten, rondvragen, toetsing van praktijkvoorbeelden en een rollenspel dragen hiertoe bij. Om de kennis optimaal over te dragen aan de deelnemers, wordt hierbij gebruik gemaakt van de methodiek van accelerated learning.
Om de interactiviteit te bevorderen, beperken wij het aantal deelnemers. Snel inschrijven is bijgevolg in uw eigen belang.

Een alumnus vertelt

"De opleiding intern auditor ISO 50001 geeft een duidelijke introductie tot (het auditeren van) dit managementsysteem. De lesgever kan door zijn uitgebreide ervaring in de materie ook op concrete topics van de deelnemers ingaan. Het rollenspel biedt de mogelijkheid in de praktijk de verschillende aspecten van een audit te ondervinden."

Trainer

Dirk VAN DEN BROECKE is afgestudeerd als Burgerlijk Ingenieur Scheikunde. Tijdens zijn professionele carrière was hij o.a. werkzaam als Hoofd Operaties bij Fina Antwerp Olefins, als productiemanager bij AMI Semiconductor en als plantmanager bij SCA Packaging Belgium. Op dit moment is Dirk als consultant energie, ecodesign en duurzaam ondernemen actief bij Amelior.

Praktisch

Duur: 2 dagen
Start op: maandag 23 november 2020, Sint-Niklaas
woensdag 09 juni 2021, Zwijnaarde
Inschrijven
Prijs: vanaf €970

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
maandag 23, 30 november 2020, van 09u00 tot 17u00
Serwir Sint-Niklaas
Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-Niklaas
Tel.: +32(0)3 778 05 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
woensdag 9, 16, 16 juni 2021, van 09u00 tot 17u00
3Square
Rijvisschestraat 124, 9052 Zwijnaarde
Tel.: 09/248 10 00
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €1095 €970 €1290

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €100,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier