Basisopleiding CLP: Classification, Labelling and Packaging

Basisopleiding CLP

Tijdens deze halve dag basisopleiding CLP krijgt u op korte tijd een zeer praktisch overzicht van alle wijzigingen als gevolg van de CLP-verordening en wat u concreet als bedrijf moet doen om CLP compliant te zijn. Voor wie graag meer weet over de indeling van mengsels volgens CLP is er een vervolgopleiding.
De basisopleiding CLP is erkend door het LNE voor de wettelijk verplichte aanvullende bijscholing van milieucoördinatoren (30u/jaar).

Waarom deze thematiek?

In 2009 werd het nieuw wereldwijd systeem GHS (Globally Harmonised System) voor de indeling en etikettering van gevaarlijke stoffen opgestart. In Europa wordt GHS geïntegreerd in de CLP-verordening. De CLP-verordening bepaalt de criteria voor de classificatie van chemische stoffen en mengsels op basis van hun gevaar voor de gezondheid, milieu of fysische gevaar. Hierbij horen ook gestandaardiseerde etiketten en veiligheidsinformatiebladen (Safety Data Sheets).
CLP zorgt dus voor heel wat wijzigingen binnen uw organisatie: nieuwe classificatie, etikettering, pictogrammen, aanpassen van de veiligheidsinformatiebladen, opleiden van personeel, informeren van klanten,…
Bovendien moeten bedrijven die chemische stoffen en mengsels fabriceren of importeren van buiten de EU niet alleen indelen, etiketteren en verpakken volgens CLP maar ook notificeren volgens datzelfde principe. In tegenstelling tot REACH geldt hier geen afhankelijkheid van tonnage, maar zijn alle chemische stoffen van belang! Hoewel CLP nauw verweven is met REACH, mag het duidelijk zijn dat CLP voor veel meer bedrijven van toepassing is en het een hele uitdaging is om aan alle vereisten te voldoen.

Met deze studiemiddag willen we u helpen om de implementatie van CLP-verordening optimaal te laten verlopen.

Voor wie?

Deze studiemiddag richt zich specifiek tot preventieadviseurs, milieucoördinatoren, EHS-managers maar ook naar alle medewerkers die te maken hebben met gebruik van chemische stoffen, en waarvoor inzicht in de nieuwe regelgeving noodzakelijk is.

Programma

Tijdens deze halve studiedag willen we u een zeer praktisch overzicht geven van alle wijzigingen als gevolg van de CLP-verordening en wat u concreet als bedrijf moet doen om CLP compliant te zijn.

U krijgt antwoord op de volgende vragen:
 • GHS/CLP: Wat houdt dit precies in?
 • Wat zijn de voornaamste wijzigingen ten opzichte van het bestaande systeem?
 • Wat zijn de nieuwe indelingscriteria voor de gevaren van chemische producten?
 • Wat moet er veranderd worden aan het veiligheidsinformatieblad?
 • Wat zijn de verplichtingen voor de gebruiker bij ontvangst van een veiligheidsinformatieblad?
 • De 'Inventory list' is gepubliceerd. Wat nu?
Verder krijgt u ook een demonstratie van een E-learning pakket voor CLP ontwikkeld door Borealis.

Voor wie graag meer weet over de indeling van mengsels volgens CLP is er een vervolgopleiding voorzien die start in de namiddag van deze studiedag. Alle info kan u terugvinden via deze link.

Attest voor bijscholing milieucoördinator

Deze opleiding is erkend door LNE voor de wettelijke 30-uren opleidingsplicht voor de milieucoördinator. Alle deelnemers ontvangen na afloop dan ook een officieel attest.

Trainer

Frank PELGROMS is safety advisor gevaarlijke stoffen bij BIG vzw.

Praktisch

Duur: 0,5 dag
Start op: dinsdag 05 februari 2019, Melle
Inschrijven
Prijs: vanaf €270

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Greet VANFLETEREN
+32 (0)56 23 20 61

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
dinsdag 5 februari 2019, van 09u30 tot 12u30
Adequat Business Center
Brusselsesteenweg 159 - 9090 Melle
Tel.: 09/324 11 50

Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 06 jan 2019 €305 €270 €360
Prijs €340 €300 €400

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier