BPR biocidenverordening: basis

BPR biocidenverordening: basis

Tijdens deze opleiding krijgt u een basisoverzicht van de biocidenverordening (verordening (EU) nr. 528/2012, afgekort BPR). Deze EU-wetgeving wordt gradueel uitgerold en steeds meer producten komen in haar scope. Voor fabrikanten en verdelers van biociden is het van groot belang goed voorbereid te zijn op het moment dat hun producten volledig onder de BPR-regels vallen. Voor vele producten betekent dit immers alles behalve ‘business as usual’.

Deze opleiding komt in aanmerking voor de bijscholing van de preventieadviseur, op vraag kan u een attest van bijscholing ontvangen.
Deze opleiding komt ook in aanmerking voor de wettelijke opleidingsplicht van de milieucoördinator, op vraag kan u een attest van bijscholing ontvangen.

Waarom deze thematiek?

Wat hebben gels voor handontsmetting, industriële bewaarmiddelen, muggenwerende sprays en aangroeiwerende verf voor zeeschepen gemeen? Het aanbieden op de markt van al deze (en andere) producten wordt gereguleerd door de biocidenverordening. De BPR legt voor het hele EU-grondgebied strenge eisen op voor biociden, gaande van de samenstelling over de etikettering tot de promotie. Biociden produceren en verkopen in overeenstemming met de BPR is niet eenvoudig, maar de BPR biedt ook opportuniteiten voor wie de werking goed kent.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

Tijdens deze opleiding zal u:
 • inzicht verwerven in de productgroep biociden: definities, onderverdeling, borderlines met andere productgroepen
 • inzicht verwerven in de scope en reikwijdte van de BPR en de voornaamste aanvraagprocedures
 • inzicht verwerven in de datavereisten voor een product-dossier, de beoordeling ervan en de voornaamste knelpunten
 • inzicht verwerven in de impact van de BPR-vereisten op het productontwikkelings- en marketingproces

Voor wie?

Deze opleiding is uitermate interessant voor werknemers die betrokken zijn bij het aanvragen en opvolgen van toelatingen voor biociden zoals daar zijn: medewerkers van de R&D en regulatory affairs afdelingen maar we denken ook aan productontwikkelaars, marketeers, bedrijfsleiders, inkopers ….

Let wel: deze opleiding is een basisopleiding maar voorkennis van chemische basisbegrippen is toch aangeraden.

Programma

Volgende items komen aan bod:
 • inleiding in de BPR-wetgeving: definities, scope, voornaamste verplichtingen, tijdslijnen
 • datavereisten, testen, data-sharing en algemene inleiding risicoanalyse, stabiliteitsanalyse versus werkzaamheidsanalyse
 • inleiding product-families
 • toelating van biocideproducten in het kader van bedrijfsmarketing en productontwikkeling
 • verzamelen van de benodigde informatie (leveranciers, informatiebronnen)
 • oefeningen op indeling in producttypes, opzoeken status actieve stof, opzoeken status toelating biocide
 • oefeningen op beoordelen BPR-compliance product-claims op labels & promotie
 • case study: een nieuw product aanbieden op de markt
 • Interessante informatiebronnen

Trainer

Van Hees Stijn

Stijn VAN HEES studeerde in 2002 af als master in de biologie aan de Universiteit van Antwerpen en als master in de milieuwetenschappen aan de Universiteit van Gent in 2004. Voordat hij overstapte naar ARCHE Consulting, leerde hij alles over de biocidenwetgeving en milieurisicobeoordeling tijdens zijn werk voor de Belgische bevoegde autoriteit van 2012 tot 2016. Hij is nauw betrokken geweest bij de nationale biocidenwetgeving en de toepassing van de biocidenverordening in België. Bij ARCHE Consulting zet Stijn al deze waardevolle ervaringen in bij biocidenprojectmanagement, effectiviteit en risicobeoordelingen.

Praktisch

Duur: 1 dag
Start op: maandag 23 november 2020, Melle
dinsdag 30 maart 2021, Sint-Niklaas
Inschrijven
Prijs: vanaf €535

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Herlinde BEERENS
+32 (0)56 24 16 07

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
maandag 23 november 2020, van 09u00 tot 17u00
Adequat Business Center
Brusselsesteenweg 159 - 9090 Melle
Tel.: 09/324 11 50

Toon op kaart
dinsdag 30 maart 2021, van 09u00 tot 17u00
Serwir Sint-Niklaas
Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-Niklaas
Tel.: +32(0)3 778 05 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €610 €535 €715

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €50,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier