Toxicologie voor gevorderden: blootstellingsmodellering en -scenario’s

Toxicologie voor gevorderden: blootstellingsmodellering en -blootstellingsscenario’s

Tijdens deze workshop krijgt u gevorderd inzicht in gebruik van blootstellingsmodellen en risicoanalysemethodieken op de werkvloer met betrekking tot chemische agentia:
 • ECETOC TRA
 • COSHH
 • Stoffenmanager
 • Riskofderm
 • ART
Een basiskennis over toxicologie/risicoanalyse en SDS is aan te raden. Enige praktische ervaring met het gebruik van één van bovengenoemde tools is wenselijk. Hiervoor verwijzen we graag naar de basisopleiding toxicologie.

Deze opleiding komt in aanmerking voor de wettelijke opleidingsplicht van de milieucoördinator. U krijgt na afloop een officieel attest van bijscholing.

Waarom deze thematiek?

Het KB Chemische Agentia vraagt aan de werkgevers om risicobeoordelingen op te maken wanneer de werknemers met chemische agentia werken die een risico kunnen opleveren voor de werknemers. De aanbevolen voorwaarden voor veilig gebruik van verschillende stoffen via het veiligheidsinformatieblad vragen geavanceerde interpretaties bij gelijktijdig gebruik van deze stoffen.
Voor het uitvoeren van deze risicoanalyses zijn diverse tools op de markt. Het is van groot belang te weten welke tool best gebruikt kan worden in specifieke omstandigheden. Aan de hand van een concrete case willen we inzicht verschaffen in de werking van de tools en de interpretatie van de resultaten.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

Een zeer praktische workshop rond een aantal risicoanalysesystemen voor chemische agentia. Door middel van oefeningen worden de verschillen en gelijkenissen tussen de verschillende risicoanalysetools duidelijk. Ook het interpreteren van de bekomen resultaten met de diverse tools komt aan bod.
Vooraf kan u specifieke vragen doorsturen die dan behandeld zullen worden in de opleiding.
Deze opleiding is opgezet als een gevorderde opleiding. Een basiskennis over toxicologie/risicoanalyse en veiligheidsinformatiebladen is aan te raden. Enige praktische ervaring met het gebruik van ECTOC TRA, Stoffenmanager, COSHH en/of Riskofderm is wenselijk. Hiervoor verwijzen we graag naar de basisopleiding toxicologie.

Voor wie?

Deze training is geschikt voor al wie gevorderd inzicht wil krijgen in het gebruik van blootstellingsmodellen en de methodieken om risico's in te schatten van stoffen en mengsels bvb. in het kader van het opstellen van veiligheidsinformatiebladen (e-SDS).

Voor alle medewerkers, onderzoekers, REACH medewerkers, laboratoriummedewerkers, preventieadviseurs, product- stewards,enz.. die zich verder willen verdiepen in de risicoanalysetools (ECTOC TRA, Stoffenmanager, COSHH, RiskOfDerm).

Programma

Blootstellingsmodellen op de werkvloer:
 • ECETOC TRA, COSSH, Stoffenmanager, RiskOfDerm, ART, gemeten data
 • Verschillen en gelijkenissen tussen de tools
 • Hands-on oefeningen met de software tools
 • Opstellen van een blootstellingsscenario
 • Interpretatie resultaten en gebruik in risicoanalyse
Vraagstelling en discussie

Trainer

Verdonck Frederik

Dr. Frederik VERDONCK is Doctor in de Toegepaste Biologische Wetenschappen, milieutechnologie. Zijn 20 jaar ervaring omvat de implementatie en toepassing van statistische analyses en modellering in de milieu en humane gezondheid blootstelling- en risicoanalyse in het kader van de EU wetgevingen REACH en BPR. Sinds 2009 is hij actief als Data Science Project Manager bij ARCHE Consulting, gespecialiseerd in sterk wetenschappelijk onderbouwde adviesverlening rond chemische risicoanalyse.

Praktisch

Duur: 1 dag
Start op: dinsdag 07 januari 2020, Antwerpen
dinsdag 09 juni 2020, Melle
Inschrijven
Prijs: vanaf €480

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Herlinde BEERENS
+32 (0)56 24 16 07

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
dinsdag 7 januari 2020, van 09u30 tot 17u30
LINDNER WTC HOTEL & CITY LOUNGE ANTWERP
Lange Kievitstraat 125, 2018 Antwerpen
Tel.: 03/2277700
Op wandelafstand van het centraal station!

Toon op kaart
dinsdag 9 juni 2020, van 09u30 tot 17u30
Adequat Business Center
Brusselsesteenweg 159 - 9090 Melle
Tel.: 09/324 11 50

Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 30 dagen voor startdatum €550 €480 €645
Prijs €610 €535 €715

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €50,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier