Emotioneel intelligent omgaan met jezelf en anderen

Vergroot uw emotioneel (zelf)bewustzijn om uw eigen en andermans gevoelens te onderkennen

Emotioneel intelligent omgaan met jezelf

Op welke manier kan u constructief en flexibel omgaan met uw eigen emoties én met die van anderen?
 • Verwerf inzichten in uw eigen emotionele sterktes en zwaktes
 • Verhoog uw emotionele intelligentie
 • Ga bewuster om met de emoties van anderen

Waarom deze thematiek?

Emotionele intelligentie vormt samen met cognitieve intelligentie het koppel dat zorgt voor vooruitgang en succes van een organisatie.
Emotionele intelligentie staat voor het vermogen om eigen en andermans gevoelens te herkennen en er op effectieve wijze mee om te gaan. Cognitieve intelligentie daarentegen staat voor het vermogen om situaties en vraagstukken te doorzien. Beide begrippen kunnen gemeten worden en uitgedrukt worden in een getal: EQ en IQ, waarbij het IQ kan vergeleken worden met het aantal pk's van een motor en het EQ met de rijvaardigheid van de bestuurder.
Het goeie nieuws is dat u uw eigen emotionele intelligentie kan trainen en verhogen, waardoor positief omgaan met anderen net dat tikkeltje gemakkelijker kan worden.

Wat is emotie?

Elk individu beschikt (gelukkig) over emoties. Emoties zijn er ook op elk moment van de dag. Ergernis bijvoorbeeld als iemand voorbijsteekt aan het loket. Teleurstelling na het verliezen van een wedstrijd. Maar ook vreugde bij het weerzien van een vriend.
Emoties ontstaan al in een heel vroeg stadium in ons leven. Vanaf de peutertijd wordt een groot deel van de emoties en de verwerking ervan gevormd. In de loop der jaren ontwikkelt het EQ zich steeds verder en dit op basis van opgedane ervaringen.
U kan ook zelf uw emotionele intelligentie (leren) vergroten; voor het overgrote deel door het opdoen van ervaringen. Hierbij  is het belangrijk om bewust te leren omgaan met die emoties: ga confrontaties aan en ontloop geen situaties. Evalueer elke situatie. Word bijvoorbeeld niet meteen kwaad als iemand een verkeerd inhaalmanoeuvre maakt, maar sta er even bij stil en vraag u af waarom iemand dat zou doen. Misschien gaat het wel om een spoedgeval...?
Kennis van en inzicht in de eigen emoties of zelfbewustzijn is hierbij erg belangrijk.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

Deze opleiding is een nuttig instrument om u bewust te worden van uw EQ, om dit EQ te trainen én te verhogen.

Leerdoelstellingen tijdens deze opleiding:
 • Meer inzicht krijgen in het begrip EQ en in het effect ervan op uw professioneel leven
 • Constructief en flexibel leren omgaan met uw eigen emoties en die van anderen
 • Op een emotionele, intelligente manier leren omgaan met lastige, vervelende mensen
 • Uw emotioneel (zelf)bewustzijn weten te vergroten om eigen en andermans gevoelens te onderkennen en er beter mee om te gaan
 • Succesvoller en efficiënter te zijn in het werk, zowel individueel als in teamverband
 • Inzicht verwerven in emotionele karaktertypes die de kwaliteit en duurzaamheid in uw relaties ten goede komen

Voor wie?

Deze opleiding is bestemd voor iedereen die:
 • bereid is kritisch naar zichzelf te kijken
 • zijn/haar emotionele vaardigheden wenst te ontdekken en te vergroten
 • meer ruimte wil geven aan zijn/haar huidige en toekomstige functioneren
We gaan voor deze workshop uit van een academisch (of gelijkwaardig) denk- en werkniveau met enkele jaren ervaring.

Programma

Onderstaande aspecten komen tijdens deze opleiding ondermeer aan bod:
 • Het begrip EQ (model van Reuven Bar-On)
 • Het belang van emotionele intelligentie voor goede (professionele en persoonlijke) relaties en succes
 • Hoe evenwicht vinden tussen het tonen of verbergen van emoties
  • Hoe reageren op kritiek (terecht of onterecht)
  • Hoe kritiek geven zonder dat de ander enkel de emotie hoort
  • Het reguleren van uw emoties
  • Het constructief uiten van uw ongenoegen
 • Assertiviteit als hefboom leren benutten
 • Hoe omgaan met lastige, moeilijke mensen?

Veel gehoorde vragen over EQ

Zijn vrouwen emotioneel intelligenter dan mannen?
Nee, maar er is een significant onderscheid: vrouwen scoren opmerkelijk beter op interpersoonlijke aspecten en emotioneel bewustzijn. Mannen daarentegen scoren vooral beter op stresstolerantie en verder, maar in mindere mate, op onafhankelijkheid, probleemoplossend denken, zelfrespect en optimisme.

Hoe ouder hoe wijzer? 
Eigenlijk wel: daar waar het IQ piekt vooraan in de twintig en daarna constant lichtjes daalt, stijgt het EQ verder tot men dertig is en blijft dit stabiel tot zo'n zestig jaar.

Is EQ echt een parameter voor de kans op succes?
Waarschijnlijk. Aangezien er nog heel wat lange-termijn-onderzoek dient te gebeuren rond EQ drukken we ons graag voorzichtig uit. De aanwijzingen zijn echter duidelijk: succesvolle mensen hebben gemiddeld een hoger EQ. Deze vaststelling wordt bevestigd door de relatie tussen EQ en salaris.

Attest van deelname

Alle deelnemers die deze opleiding bijwonen, ontvangen een attest van deelname.

Cursisten aan het woord

De uitdrukking 'Zelfkennis is het begin van alle wijsheid' is hier zeker van toepassing. Door de spiegel die voorgehouden wordt, maar hier stopt het zeker niet. Ook het inzicht in de ander komt aan bod, zodat de puzzel volledig is.

Dirk VANHERCK - ANZIPLAST

Zeer tevreden want er was een goede sfeer in de groep waarmee wij van elkaar konden leren. En de spreker gebruikte altijd zeer praktische en concrete voorbeelden.

Christophe FRANSSEN - SOLUTIA EUROPE

De cursus brengt je bij: hoe je kan omgaan met bepaalde 'problemen' die je hebt met anderen, hoe je beter kan reageren. En wijst je erop dat je zelf kan leren en meer bereiken, door op een andere manier te communiceren, te reageren op bepaalde reacties of uitingen van anderen. Wat je ervan leert is vooral wat je er zelf van wil maken want het is vooral zoeken naar jezelf. Het wordt ook in de cursus duidelijk dat dat niet altijd makkelijk is.

Greta AERTS - BOREALIS GROUP

Zeer interactieve opleiding met een dynamische lesgeefster.

Gunther VAN GOMPEL - BELGOPROCESS

Deze opleiding is zeer verrijkend en nuttig. Zowel op werk gebied als persoonlijk.

Johnny STEENBERGEN - IMEC

Trainer

Claes Ilse

Ilse CLAES was gedurende meer dan 10 jaar verbonden aan het opleidings- en adviesbureau Right Jouret Management Consultants. Ilse is voornamelijk actief op het vlak van ‘skills - & leadership trainingen’ waaronder: communicatie, assertiviteit, customer care, stressmanagement, teambuilding, emotionele intelligentie, … zowel incompany als in open opleidingsvorm.  Hierbij heeft zij honderden deelnemers getraind uit zowel multinationale als kleinere familiale ondernemingen, zoals Agfa-Gevaert, KBC, Degussa, Siemens, Telenet,.... In januari 2000 startte zij haar eigen organisatie ‘People in Motion’ op. De concretisering van haar passie: het in beweging brengen van mensen naar een grotere zelfrealisatie en een performanter functioneren binnen een organisatie.

Praktisch

Duur: 2 dagen
Start op: vrijdag 20 november 2020, Zwijnaarde
dinsdag 08 juni 2021, Sint-Niklaas
Inschrijven
Prijs: vanaf €1090

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Laura VANNESTE
+32 (0)56 24 16 03

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
vrijdag 20 en donderdag 26 november 2020, van 09u00 tot 17u00
3Square
Rijvisschestraat 124, 9052 Zwijnaarde
Tel.: 09/248 10 00
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
dinsdag 8, 15 juni 2021, van 09u00 tot 17u00
Serwir Sint-Niklaas
Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-Niklaas
Tel.: +32(0)3 778 05 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €1250 €1090 €1450

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €100,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier