Change management

Veranderingen begeleiden in 1-2-3

Change management: veranderingen begeleiden in 1-2-3

De kunst van de goede aanpak met 'verandermanagement'

Uit onderzoek blijkt dat de meeste beleidsverantwoordelijken zich op de inhoud van de change fixeren zodat het belevingsproces dat mensen moeten doormaken, over het hoofd gezien wordt. En net dit proces goed begeleiden, maakt van je verandering een succes en creëert een duidelijke meerwaarde.
Ontdek tijdens deze opleiding de kunst van een goede aanpak. Maak kennis met een tactisch en mentaal stappenplan voor zowel zeer ingrijpende tot meer eenvoudige veranderingen. Leer daarbij de nodige competenties voor een goede begeleiding van veranderprocessen kennen. Deze opleiding brengt alle succesfactoren in kaart en gaat samen met jou op zoek naar een optimale aanpak van je eigen organisatie in beweging.

Waarom deze thematiek?

Ongeveer alle organisaties zijn in beweging. Bij de één draait het om een betere efficiëntie, bij de ander om een productprofilering. Bij de één komt een veiligheids- of kwaliteitshandboek op de proppen, voor de andere gaat het dan weer over een nieuwe juridische - of politieke regelgeving die ingevoerd moet worden.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste beleidsverantwoordelijken zich op de inhoud van de change fixeren zodat het belevingsproces dat mensen moeten doormaken over het hoofd gezien wordt. En net dit proces goed begeleiden maakt van je verandering een succes en creëert meerwaarde.
Tijdens deze opleiding brengen we alle voorwaarden tot succes in kaart en gaan we op zoek naar een optimale aanpak.

Wat mag je verwachten tijdens de opleiding?

Alle registers worden opengetrokken om een goed veranderproject tot stand te brengen. Je maakt kennis met een duidelijk stappenplan dat je kan gebruiken van zeer ingrijpende tot meer eenvoudige veranderingen binnen de organisatie. Er wordt eveneens ingezoomd op de nodige competenties voor een goede begeleiding van veranderprocessen.
 • We starten met een creatieve spelformule waarbij de deelnemers kennis maken met de belangrijkste pijlers van change.
 • Al wat tijdens de training en tijdens het spel geleerd wordt, wordt systematisch omgezet naar de verandering die de deelnemers zelf wensen te realiseren. Op die manier heeft de training een rechtstreeks toegevoegde waarde.
 • De training omvat een module 'TDI (Type dynamics indicator, Typologie van Jung) om jezelf als change manager, evenals de mensen rondom je, te kunnen begrijpen, voornamelijk in de context rond change.
 • De overdrachtsvorm is interactief en er worden praktische oefeningen gedaan, ondermeer op het vlak van communicatie.

Wat is het resultaat in je dagelijks werkveld?

Na de opleiding weet je veranderingen aan te sturen want je hebt inzicht:
 • in de concrete aanpak van verandertrajecten
 • in wat vooraleer te starten goed in beeld moet gebracht worden
 • in wat je slaagkansen vergroot
 • in hoe je valkuilen kan vermijden
 • in hoe je als begeleider jezelf kan bijsturen.
Je bent met andere woorden in staat om een veranderproject succesvol uit te voeren met een goede inschatting van timing en voorwaarden.

Voor wie?

De opleiding is bestemd voor iedereen die veranderingsprocessen moet opzetten, begeleiden, en die zich vooral wil verdiepen in de menselijke- en organisatorische kant van de verandering. Zowel lijnmanagers als proces- en projectmanagers, change- en programmamanagers, als mensen die specifiek voor veranderopdrachten werden aangeduid zijn welkom.

Programma

Dag 1: Change me ... quick
 • Inventaris en presentatie van de persoonlijke changeprojecten.
 • Inleiding tot 'change management' en de belangrijkste pijlers van change aan de hand van een spelformule.
 • Wat moeten we in kaart brengen vooraleer we er aan beginnen?
  • de opdracht: wat (scope) en waarom?
  • de context (beleid, structuur, cultuur, historiek van veranderingen)
  • de aard van de verandering (impact)
  • je eigen rol in het geheel
 • We passen de theorie toe op de persoonlijke changeprojecten en zoeken naar oplossingen voor problemen die op het terrein ervaren worden.
Dag 2: De verandering, de communicatie en jij als begeleider
 • Jung typologieën met TDI: psychometrisch instrument dat de houding tegenover veranderingen inzichtelijk maakt, de basis geeft voor communicatie, inhoud en vormen, inzicht geeft in eigen beleving en commitment.
 • De rol van communicatie bij verandering:
  • het communicatieproces
  • functies van interne communicatie
  • communicatieve interventies en vormen
  • weerstand na de boodschap: aanpak
 • Mijn competentieprofiel als begeleider van veranderingen.
Dag 3: De verandering ... aan de slag!
 • Omgaan met verandering: accepteren en leren.
  • leerproces
  • leerstijlen
 • Integratie van de geleerde aspecten in de eigen case of organisatie:
  • welke keuzes maakt je?
  • aanpak?
  • empowerment
  • cultiveren
  • teamwork
 • Werken met 'change agents'
 • Welke zijn de valkuilen en hoe kan je die vermijden?
 • De synthese voor je eigen werkplan ... naar een succesvolle aanpak

Attest van deelname

Alle deelnemers die deze opleiding bijwonen, ontvangen een attest van deelname.

Cursisten aan het woord

 
De opleiding heeft mijn verwachtingen overtroffen. Het was een hele leerrijke en fijne ervaring. Ze was voor mij inhoudelijk héél boeiend en de uitgebreide info over de vele methodieken is erg inspirerend en toepasbaar voor mijn toekomstige projecten. De docente weet met hart en ziel vele interactieve momenten in te bouwen die blijven hangen en die er eveneens voor zorgden dat er een hechte groep is ontstaan tijdens onze samenkomsten. Ik heb ervan genoten!

Yolande DUCHATEAU - ETHIAS

Projecten betekenen altijd een stuk verandering. Wanneer je inzicht wil krijgen in hoe mensen tegenover veranderingen staan en hoe je ze best kunt benaderen, dan is deze training geknipt voor jou.

Peter BAETEN - UZ BRUSSEL

Met deze opleiding komt men tot een gewenst resultaat door een vlotte opleidingsmix van theorie, oefeningen en dialoog. Deze cursus, aangevuld met een duidelijke syllabus en ook een dropbox met de digitale documenten, stelt je in staat om changemanagement te integreren in uw werkveld, op een eenvoudige, resultaatgerichte manier. Een aanrader!

Sven VANDENDRIESSCHE - PRIEELSHOF

Een zinvolle opleiding, waarbij je vooral leert inspelen op de verschillende profielen/kenmerken van de groep, om zo de slaagkansen bij een veranderingstraject te vergroten.

Els DE VOLDER - ALGEMEEN ZIEKENHUIS ALMA

De opleiding heeft mij een aantal nieuwe en hernieuwde inzichten gegeven in change management. De trainer put uit eigen belevenissen en deelt die spontaan met de groep, zonder 'I know everything' attitude. Goede afwisseling tussen theorie en praktijk. De theorie wordt op een gestructureerde en duidelijke manier gebracht zonder langdradig te worden. Prima investering!

Hilde DAEMS - HUMAN SENSE

Duidelijke cursus, biedt heldere handvaten voor in de praktijk. Ook de lessen worden op een hele interactieve manier gegeven. Voor personen die rechtstreeks te maken hebben met veranderingen, een must!

Patrick VAN VLAENDEREN - TENNECO AUTOMOTIVE EUROPE

 
Er was een goede balans tussen theorie en zelf oefening uitvoeren, waardoor er heel gemakkelijk een open en vlotte dynamiek ontstond. Wat ik ook zeer apprecieerde was het feit dat er rekening werd gehouden met specifieke wensen rond eten. Marie-Noëlle is iemand met zeer veel praktijkervaring, die ook de kunde bezit om haar kennis op zeer begrijpbare en toegankelijke manier te delen. Ze kwam over als zeer gepassioneerd over change management en dit in combinatie met de inhoud heeft zeer inspirerend gewerkt. Er was ook veel interactie, wat trainingen uiteraard veel boeiender maken. Ik ben naar huis gegaan met het gevoel dat ik heel de wereld kon veranderen en dat ik er nu ook alle tools voor had gekregen!

                                                                                                                                                                                                                 Eva BEYNE- UZ BRUSSEL

Amelior toonde tijdens de opleiding haar expertise inzake verandermanagement. Deze kennis weet Amelior zeer goed over te brengen op de cursisten, niet aan de hand van een kookboekmethode, maar met een praktijkgerichte benadering. Het geschetste theoretische kader heeft telkens een directe link naar en meerwaarde voor het project in kwestie. Met nieuwe inzichten en energie blikken we terug op een geslaagde opleiding en een aangename samenwerking.

Wiske VERHAEST - VLAAMSE OVERHEID AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS

Trainer

De Clercq Marie-Noëlle (alg)

Marie-Noëlle DE CLERCQ is consultant bij Amelior sinds 2012 binnen het domein ‘People Management’. Omwille van haar ruime interesse voor menselijke interacties heeft ze na haar Bachelor opleiding ‘Office Management optie talen & communicatie' meerdere modules psychologie gestudeerd aan de Open Universiteit van Gent.
Marie-Noëlle werkte sinds 1996 in Volvo Logistics waar ze de laatste 10 jaar interne consultant Operational Development was. Dit hield onder meer in: het geven van leader- en coachtrainingen evenals het coachen van management teams zowel in binnen- als buitenland. Zij was eveneens change coach voor het opstarten van verbeterteams in een continu verbeterproces.
Haar specialisaties door continu leren en praktijkervaring situeren zich in de domeinen Change Management, Competentiemanagement en Talentontwikkeling, Communicatie & Motivatie en Leiderschapsvaardigheden. Haar motto: 'Mensen vleugels geven!'

Praktisch

Duur: 3 dagen
Start op: maandag 12 november 2018, Affligem
donderdag 17 januari 2019, Sint-Martens-Latem
maandag 20 mei 2019, Sint-Niklaas
Inschrijven
Prijs: vanaf €1240

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Laura VANNESTE
+32 (0)56 24 16 03

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
maandag 12, dinsdag 20, maandag 26 november 2018, van 09u00 tot 17u00
De Montil
Moortelstraat 8, 1790 Affligem
Tel.: +32(0)2 583 00 70
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
donderdag 17, 24, 31 januari 2019, van 09u00 tot 17u00
Auberge du Pecheur
Pontstraat 41 - 9831 Sint-Martens-Latem
Tel.: +32 9 282 31 44
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
maandag 20, 27 mei, 3 juni 2019, van 09u00 tot 17u00
Serwir Sint-Niklaas
Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-Niklaas
Tel.: +32(0)3 778 05 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 30 dagen voor startdatum €1420 €1240 €1600
Prijs €1580 €1380 €1780

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €105 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier