Assertief denken en handelen

Ontdek je eigen communicatiestijl en leer hoe je je ideeën best uit, verdedigt en realiseert

Assertief denken en handelen

Zoveel meer dan alleen NEEN durven zeggen!

Assertief denken en handelen is zoveel meer dan alleen 'neen' durven zeggen. Tijdens deze opleiding wordt dan ook dieper ingegaan op het leren uiten, verdedigen en realiseren van ideeën, op het aanleren van gesprekstechnieken en hoe je kan omgaan met conflicten en misverstanden. Je zal bovendien je eigen communicatiestijl ontdekken.

Waarom deze thematiek?

Je begrijpt dat een assertieve houding de meest aangewezen handelswijze is om je ten aanzien van medewerkers en/of leidinggevenden op te stellen. Toch is het niet zo evident om je in de praktijk, tijdens je dagelijks denken en handelen, assertief te gedragen.
Deze training helpt je daarbij. De opleiding geeft je inzicht in je eigen basishouding en biedt je concrete actiemiddelen om in de toekomst assertiever te reageren.

Wat mag je verwachten tijdens de training?

De nadruk ligt uitdrukkelijk op je eigen realiteit. Die wordt grondig met je doorgenomen en op een niet-bedreigende manier gestimuleerd.

Leerdoelstellingen tijdens deze training:
 • Weten hoe vertrouwen te geven om je eigen ideeën te uiten, te verdedigen en te realiseren
 • Inzicht krijgen in de basishoudingen in communicatie en het ontdekken van de eigen communicatiestijl
 • Concreet inoefenen van effectieve gesprekstechnieken (actief luisteren, empathie, herformuleren, feedback geven, vraagstellingstechnieken, ...)
 • Concreet inoefenen van de belangrijkste bouwstenen voor assertiviteit, vertrekkend vanuit de eigen werkervaringen van de deelnemers
 • Constructief leren omgaan met conflicten, misverstanden en lastige mensen
Een aantal van deze doelstellingen mag als resultaat vooropgesteld worden. Dit resultaat zal voor iedere deelnemer verschillend zijn, afhankelijk van voorafgaande ervaringen en/of motivatie.

Voor wie?

De training is bestemd voor iedereen die meer impact wil krijgen op zichzelf en anderen, door bewuster en efficiënter te leren communiceren. Dit maakt dat de training onder meer ook bijzonder verrijkend is voor managers, afdelingshoofden, leidinggevenden, …

Programma

Dag 1:
 • Assertiviteit: een levensfilosofie?
  • waarom is communicatie zo moeilijk?
  • basishoudingen in communicatie
   • subassertiviteit
   • superassertiviteit
   • manipulatie
   • assertiviteit
 • Ontdekken van de eigen communicatiestijl
  • sterktes en zwaktes van je eigen communicatiestijl
  • belangrijke communicatievaardigheden
   • empathie
   • feedback geven en krijgen
   • herformuleren
   • vraagstellingstechnieken
   • non-verbale communicatie
Dag 2:
 • Concreet inoefenen van de bouwstenen voor een assertieve communicatie
  • actief luisteren
  • kritiek geven
  • kritiek krijgen
  • 'neen’ zeggen met respect voor de ander
  • opkomen voor jezelf
  • het durven tonen van je gevoelens en wensen
 • Omgang met ‘moeilijke’ mensen – conflictbenadering
 • Uitwerken van een individueel actieplan

Attest van deelname

Alle deelnemers die deze training bijwonen, ontvangen een attest van deelname.

Cursisten aan het woord

Voor mij was het een uitgemaakte zaak, 'ik heb een zwak karakter', en een karakter kan je toch niet veranderen! Maar!!!...dit was voor ik Ilse Claes heb leren kennen. Niet dat ik nu een heel sterk karakter heb gekregen maar ik heb de tools gekregen om te werken aan mijn communicatie. Ik ben door toedoen van Ilse er overtuigd van geraakt dat door middel van de juiste communicatie ik heel anders zal overkomen bij andere mensen, waardoor ik zonder twijfel beter in mijn vel zal zitten! Ik voel me nu al meer zelfzeker dan vóór de cursus en ik moet de aangereikte kennis nog in de praktijk oefenen en toepassen. 't Is raar maar ik kijk uit naar de eerste mogelijkheid om te oefenen op de werkvloer! Ilse was top! Voor mij de gepaste persoon voor deze opleiding.

Dirk DE NEVE - NEOPACK

Deze opleiding is zeker een aanrader. Ik ben heel tevreden dat ik deze training heb mogen volgen. Een heel actieve training die zeer praktisch gericht is met een gemotiveerde trainer.

Christoph PROMIL - CONNECT SYSTEMS

Super ervaring! Veel geleerd! Na de eerste dag al kunnen toepassen.

Frederick DE PAUW - TUPPERWARE GENERAL SERVICES

Iedereen die in teamverband werkt of mensen aanstuurt in zijn of haar dagelijkse bezigheden zou deze opleiding echt moeten volgen. Communicatie en hoe deze gebeurt is de basis van alles!

Isabelle VERBIST - MAN DIESEL & TURBO BENELUX

Zeer goede training die vooral praktisch gericht is op mijn persoonlijke situatie. Dat zorgt er naar mijn mening voor dat ik dit ook vlot kan toepassen.

Bart POLFLIET -  FERRANTI COMPUTER SYSTEMS

Dit was mijn eerste opleiding in communicatie, en ik keek er eerst tegenaan, omdat ik dacht 'het haalt toch niets uit'. Hier kom ik nu van terug, want natuurlijk moet ik nog oefenen, maar het werkt! Ik dank jullie hiervoor!

Paul DAEMS - SANOFI-GENZYME

Ik vond het een heel erg nuttige opleiding die mij deed nadenken over mijn manier van communiceren met mensen. Dankzij de oefeningen tijdens de training ben ik me veel bewuster van hoe bepaalde houdingen of bewoordingen over komen op klanten, en hoe ik mijn boodschap op een assertieve manier kan overbrengen.

Nathalie ROOFTHOOFT - CIGNA INTERNATIONAL HEALTH SERVICES

De assertiviteitstraining heeft mij veel bijgebracht voor zowel op werkvlak als privé.

Ann SANTON - OCMW AALST
Opleiding is zeker aan te raden!

Elke NELIS - VNS ADVIES

Ik ben tevreden over deze opleiding. De concrete voorbeelden waren voor mij heel nuttig en toepasbaar in de praktijk.

Karen KERREMANS, VANBREDA RISK & BENEFITS

Zeer boeiende actieve training, gepassioneerde trainer, gemoedelijke sfeer.

Bo BAERT - BROSE GENT

Zeker geen schoolse aanpak. Zeer professioneel gebracht en zeer goede praktijkgerichte training.

Wim VAN MEIR - METALLO CHIMIQUE

De trainer weet als de beste de aanwezigen te motiveren om vrijuit te spreken. Weinig barrières die niet konden doorbroken worden.

Serge MATTHEYSSEN - LANXESS RUBBER

De trainer bracht deze training heel duidelijk en overzichtelijk. Het boeide de ganse tijd!

Stefan MOONS - OILTANKING STOLTHAVEN ANTWERPEN

De training was voor vele cursisten een meerwaarde, er werd een duidelijke progressie gemaakt door iedereen. De trainer was een vlot en ervaren persoon, hierdoor kon ze iedereen op een persoonlijke manier aanpakken.

Jeroen VAN PAEMEL - EXXONMOBIL CHEMICAL BELGIUM

De trainer gaf zeer duidelijk les aan de hand van hedendaagse actuele werksituaties. Ze creëerde interactie en wist de groep steeds te boeien.

Thomas LINTERMANS - ULTRAPOLYMERS

Een aanrader voor iedereen! Veel interactie en een toffe sfeer. Goede tips en feedback, zowel persoonlijk als algemeen.

Joachim BUYLE - FERRANTI COMPUTER SYSTEMS

De training was erg interessant. Het heeft me inzicht gegeven in mijn huidige omgang met collega’s in de praktijk. In welke mate ik de opgedane kennis omgezet heb in de praktijk is moeilijk meetbaar, maar ik denk in situaties waar een assertieve aanpak nodig is, vaak terug aan deze training. Het blijft dus wel hangen in het achterhoofd, wat ook aangeeft dat het wellicht wat heeft opgeleverd om deze training te volgen.

Annemie LAMBERS - INDAVER

Wanneer ik nu in gesprek ben, durf ik meer vragen te stellen. Ook een gesprek aanknopen met minder bekenden of onbekenden gaat beter, hoewel ik mezelf hierin nog wat verder moet trainen. Ik durf neen te zeggen en een andere oplossing voor te stellen, maar dit hangt toch ook een beetje af van mijn tegenstander. Is dit een zeer assertief iemand of staat deze persoon boven mij, heb ik het moeilijker hiermee. Maar ik moet toch besluiten dat de training mij zeker op weg heeft geholpen en dat het nu aan mezelf is om hierin verder te gaan. Ik blijf mezelf uitdagen!

Sarah VAN LANDUYT - BOSS PAINTS

Dat ik me vaak liet doen, is historisch gegroeid. Vroeger had ik een uitvoerende functie en gaf ik facturen in. Zo zag ik mezelf eigenlijk nog steeds, al moet ik nu zelf mensen aansturen en controleren. Deze cursus heeft me dan ook goed gedaan. Ik heb geleerd dat je geen schrik mag hebben van mensen boven je. Uiteindelijk moet je proberen samen te werken en elkaar als gelijken te zien. Ik durfde vroeger ook nooit een opmerking of kritiek te geven, maar ik zie nu in dat dat heel opbouwend kan werken en dat mensen zelfs meer respect voor je hebben als je je mening durft te zeggen. Een praktisch voorbeeld van wat ik geleerd heb, is om niet meteen ja te zeggen. Normaal gezien liet ik alles vallen en vroeg ik mezelf geen moment af of het wel haalbaar was. Nu vraag ik uitleg over wat men precies wil en denk ik na voor ik antwoord. We mochten ook zelf praktische cases aanbrengen die we dan met een rollenspel uitwerkten. Hoe ga je om met een gefrustreerd iemand die vroeger boven je stond, maar nu onder je werkt? Wat als iemand van je team zijn job eigenlijk niet goed doet? Ook in mijn privéleven pluk ik de vruchten van deze training. Op een ouderraad zat ik vroeger bijvoorbeeld altijd braaf in mijn stoeltje ja te knikken, terwijl ik me nu wel degelijk zal mengen in gesprekken en mijn mening zal geven. Ik moet uiteraard nog groeien, maar dankzij deze training sta ik al een heel stuk sterker!

Inge BEIRNAERT - LEENBAKKER BELGIE

Ik vond de training erg boeiend. Het leerde me dat assertiviteit véél meer is dan alleen 'neen' durven zeggen.

Ruth BRUNEEL - DELEK BELGIUM

Trainer

 Ilse CLAES was gedurende meer dan 10 jaar verbonden aan het opleidings- en adviesbureau Right Jouret Management Consultants. Ilse is voornamelijk actief op het vlak van ‘skills - & leadership trainingen’ waaronder: communicatie, assertiviteit, customer care, stressmanagement, teambuilding, emotionele intelligentie, … zowel incompany als in open opleidingsvorm.  Hierbij heeft zij honderden deelnemers getraind uit zowel multinationale als kleinere familiale ondernemingen, zoals Agfa-Gevaert, KBC, Degussa, Siemens, Telenet,.... In januari 2000 startte zij haar eigen organisatie ‘People in Motion’ op. De concretisering van haar passie: het in beweging brengen van mensen naar een grotere zelfrealisatie en een performanter functioneren binnen een organisatie.

Praktisch

Duur: 2 dagen
Start op: maandag 03 december 2018, Antwerpen
dinsdag 19 maart 2019, Zwijnaarde
donderdag 20 juni 2019, Kortrijk
Inschrijven
Prijs: vanaf €1015

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Laura VANNESTE
+32 (0)56 24 16 03

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
maandag 3, dinsdag 4 december 2018, van 09u00 tot 17u00
Bluepoint Antwerpen
Filip Williotstraat 9, 2600 Berchem
Tel.: 03/280.45.34
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
dinsdag 19, woensdag 20 maart 2019, van 09u00 tot 17u00
3Square
Rijvisschestraat 124, 9052 Zwijnaarde
Tel.: 09/248 10 00
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
donderdag 20, vrijdag 21 juni 2019, van 09u00 tot 17u00
Amelior
Beneluxpark 1, 8500 Kortrijk
Tel.: 056/ 23 20 60
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 30 dagen voor startdatum €1175 €1015 €1355
Prijs €1305 €1130 €1505

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €70 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier