Specialisatiemodule preventieadviseur niveau 2

Bouw aan een duurzaam welzijnsbeleid

Waarom dit thema?

Elke organisatie moet volgens de wet een Interne Dienst Preventie en Bescherming op het Werk hebben van zodra men één of meerdere werknemers in dienst heeft.

Afhankelijk van de activiteit van de organisatie en de hiermee gepaard gaande risico's, maar ook afhankelijk van het aantal werknemers, bepaalt de wet of u een Preventieadviseur Niveau 1, 2 of 3 in dienst moet hebben. Voor elk van deze niveaus bent u bij Amelior aan het goede adres.

Voor deze langlopende opleiding werkt Amelior samen met HOWEST. 
Howest is een innovatieve en ondernemende hogeschool met 23 future proof bachelors en 6 graduaten, waaronder een aantal unieke voor Vlaanderen. Howest houdt mee de vinger aan de pols wat de kwaliteit van deze opleiding betreft.

Waarom deze opleiding?

De docenten zijn stuk voor stuk experten binnen hun vakgebied die een wetenschappelijk achtergrond combineren met dagdagelijkse praktijkervaring. 

Via MS Teams bieden we cursisten een digitaal leerplatform aan. Daarnaast kunt u rekenen op een persoonlijke ondersteuning op maat door de collega's van Amelior tijdens het volledige opleidingstraject.

Door middel van uitgebreide groepsoefeningen en verschillende individuele opdrachten wordt u ondergedompeld in de welzijnspraktijk. U leert niet alleen de theorie, maar ook hoe u dit in de praktijk moet omzetten.

Amelior werkt met een gelimiteerde groep cursisten voor deze opleiding om zo maximaal in te zetten op het uitwisselen van ervaringen en kennis. Cursisten worden aangemoedigd om hun ervaringen te delen tijdens de les. 

Als cursist van dit opleidingstraject krijgt u gratis toegang tot onze bibliotheek met meer dan 1.400 boeken, naslagwerken en vaktijdschriften. Daarbij komt nog dat u een gratis naslagwerk kunt kiezen bij de start van de opleiding.

Deze opleiding is erkend voor het Vlaams Opleidingsverlof. Uw organisatie kan zo loon terugvorderen voor de werkuren waarop u les volgt.

Het verplichte eindwerk zorgt ervoor dat u bij het afsluiten van de opleiding meteen een welzijnsissue heeft kunnen aanpakken. U wordt hierin begeleid door een promotor. Amelior selecteert deze promotor op basis van zijn/haar expertise binnen het thema dat u gekozen heeft.

Voor wie

Deze specialisatiemodule is bedoeld voor wie als Preventieadviseur Niveau 2 aan de slag wil en daartoe het wettelijke opleidingsniveau moet behalen. Maar ook voor wie zich wil verdiepen in de problematiek welzijn op het werk of voor wie zelf een degelijk en effectief preventiebeleid wil uitbouwen of ondersteuning wil bieden aan een reeds aanwezige preventieadviseur.

Werkgevers of leidinggevenden hebben ook baat bij het volgen van deze opleiding. Grondige inzichten en kennis rond arbeidsveiligheid en welzijn op het werk zorgen voor nieuwe visies in de eigen (beheers)functie.

Preventie

Toelatingsvoorwaarden

Preventie

Inhoud

In deze specialisatiemodule worden de thema's, die eerder aangehaald werden in de multidisciplinaire basismodule, diepgaander bestudeerd. Een breed scala aan onderwerpen komt aan bod. Onder meer noodplanning, gevaarlijke stoffen, machinerichtlijn, explosiegevaar en het organiseren van toolboxmeetings passeren de revue.
Overkoepelend wordt er gefocust op risicoanalysetechnieken, de integratie van welzijn in het algemeen managementbeleid, psychosociaal welzijn en communicatieve vaardigheden.

De lessen worden op zeer praktische wijze gegeven: theoretische lessen worden aangevuld met cases en oefeningen. De diverse bedrijfsbezoeken en praktijkgetuigenissen geven u onmiddellijk voeling met de praktijk.

Programma

Preventie

Vlaams Opleidingsverlof

Deze opleiding is erkend binnen het stelsel van het Vlaams Opleidingsverlof (registratienummer ODB-0000009). Dit biedt belangrijke voordelen:

  • voor de cursist: u heeft recht op betaald verlof, voor de uren tijdens de normale werktijd die u besteedt aan het volgen van deze opleiding
  • voor de werkgever: u heeft recht op een terugbetaling van uren loon van de werknemer die de opleiding bij Amelior volgt.

Meer info over het Vlaams Opleidingsverlof kan u vinden op de website van de Vlaamse Overheid.

Prijs

€ 1465 excl. BTW

Lid van Amelior?

Lid van Amelior: € 1265 excl. BTW
Non-profit Amelior lid: € 1100 excl. BTW

Lid worden kan al vanaf € 200 per jaar.