Multidisciplinaire basisvorming preventieadviseur

ERKENDE OPLEIDING - schrijf tijdig in

Multidisciplinaire basisvorming preventieadviseur

Deze multidisciplinaire basisvorming is de eerste verplichte stap richting de specialisaties Preventieadviseur Niveau INiveau II  of Preventieadviseur Psychosociale Aspecten. Indien u voor deze opleiding bij Amelior kiest, verzekeren we u een plek in de specialisatieopleidingen.
 
De opleiding voldoet aan de reglementering volgens de Codex Welzijn op het Werk en komt in aanmerking voor het Vlaams Opleidingsverlof. 


In samenwerking met HOWEST


Voor deze langlopende opleiding werkt Amelior samen met HOWEST. 
Howest is een innovatieve en ondernemende hogeschool met 23 future proof bachelors en 6 graduaten,
waaronder een aantal unieke voor Vlaanderen.

Waarom deze thematiek?

Een doorgedreven en gefundeerd preventiebeleid is van niet te onderschatten belang in een onderneming. Elke onderneming die grip wil krijgen op de welzijnsrisico's binnen de organisatie, dient te beschikken over managers die de nodige deskundigheid hiertoe hebben verworven. Enkel goed opgeleide veiligheidsdeskundigen kunnen een efficiënt en effectief preventiebeleid uitbouwen en dit in de praktijk ondersteunen met kennis en bekwaamheid.

Sinds het KB van 17 mei 2007 dient elke preventieadviseur over dezelfde basiskennis te beschikken. Dit ongeacht de specifieke specialisatie.

Het programma: Wat mag u verwachten tijdens de opleiding en waarom kiezen voor Amelior - Howest?

Het programma

De leerdoelstellingen opgenomen in de Codex Welzijn op het Werk werden systematisch getoetst en geïmplementeerd binnen een logisch gestructureerde opbouw van de cursus. 
 • In deze opleiding ligt de nadruk op een globale, coherente, interdisciplinaire en wetenschappelijke aanpak. Het belang van communicatie en coaching wordt naar voor geschoven. Basiskennis en –principes worden voorgesteld en er wordt een introductie gegeven over de welzijnsdomeinen.
 • De lessen worden op zeer praktische wijze gegeven: theoretische lessen worden aangevuld met oefeningen en cases en een aantal bedrijfsbezoeken.
 • De opleiding omvat één opdracht: het schrijven van een paper betreffende de initiële doorlichting van het huidige preventiebeleid binnen de eigen organisatie. Op het einde van deze module krijgt u ook de gelegenheid deze paper aan een jury voor te stellen.
Wenst u een recent gedetailleerd programmaoverzicht? Stuur dan snel een mailtje naar Greet VANFLETEREN, en wij sturen u een recent programmaoverzicht door.

Documentatie

Naast het cursusmateriaal  biedt Amelior u nog een gratis naslagwerk aan. Tijdens de opleiding verdelen we bovendien nog extra artikels, informatie, sjablonen,... rond specifieke thema's uit het programma. Zo heeft u op het eind van deze opleiding een ware welzijnsbibliotheek.

Opdrachten

Er wordt een maximale ROI (Return On Investment) gegarandeerd o.m. door;
 • bedrijfsbezoeken en getuigenissen,
 • het afnemen van een examen, en
 • het uitwerken van een paper toegepast op het eigen werkveld.
De paper laat enerzijds toe om de opgedane kennis uitvoerig te testen alsook zorgt deze ervoor dat de vooropgestelde leerdoelstellingen worden bereikt. Verder is de paper nuttig voor het eigen bedrijf als eerste stappen in het ontwikkelen van een eigen veiligheidsbeleid.

Waarom kiezen voor Amelior-Howest?

Amelior en Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) bieden als enige de Specialisatiemodule tot Preventieadviseur Niveau I aan in West-Vlaanderen. Howest maakt deel uit van de Associatie Universiteit Gent (AUGent).
Maar er zijn nog meer redenen om te kiezen voor de tandem Amelior-Howest voor deze module:
 • vernieuwd programma volgens de nieuwe Codex Welzijn op het werk
 • zeer praktijkgericht met verschillende bedrijfsbezoeken
 • docenten met ruime praktijkervaring
 • hoge slaagkansen dankzij ondersteuning van uw leertraject door bekwame docenten, een sterk programma en veel interactie. U kan een beroep doen op een externe promotor voor uw paper.
 • u bent zeker van een plek in de specialisatieopleidingen
 • professionele en kleine deelnemersgroep
 • gratis toegang als cursist tot onze bibliotheek (ruim 1400 boeken, naslagwerken en 70 tijdschriften, in onze vijf domeinen)
 • gratis handboek 'Welzijn op het werk' (Provinciaal Veiligheidsinstituut) of het 'Preventiezakboekje voor Welzijn op het Werk' (Kluwer)
 • ook na de opleiding laten we u niet los: we bieden u twee keer per jaar de mogelijkheid bij te blijven via onze Bijscholing voor de preventieadviseur.
 • Amelior, een gedreven organisatie, als ruggensteun voor u: tijdens deze opleiding, maar ook later bij het uitoefenen van uw functie als preventieadviseur, kunt u blijvend een beroep op ons doen

Voor wie?

Deze opleiding is onontbeerlijk voor iedereen die een degelijke basiskennis van het preventiegebeuren wil verwerven. Deze module is bedoeld voor alle toekomstige preventieadviseurs, ongeacht de specialisatie. 
De Multidisciplinaire basisvorming ter voorbereiding van de specialisaties tot preventieadviseur is de eerste basismodule in een reeks van 2 module-opleidingen tot preventieadviseur zoals de wet het voorschrijft; 1 basismodule + 1 specialisatiemodule. 
Afhankelijk van uw latere keuze kan gekozen worden voor de specialisatiemodules Preventieadviseur niveau IPreventieadviseur niveau II of Preventieadviseur psychosociale aspecten.

Raadpleeg hier de verschillende specialisaties waarin een preventieadviseur zich kan ontwikkelen.

Praktische informatie, toelatingsvoorwaarden, korting, Vlaams Opleidingsverlof en KMO-portefeuille


Praktische info

De opleiding vindt plaats bij Amelior in Kortrijk.
De opleiding volgt de academische kalender en vindt telkens plaats op woensdag.

Toelatingsvoorwaarden

De cursist dient minimaal over een diploma van secundair onderwijs te beschikken.

Voor de betreffende specialisatiemodules gelden wel wettelijk specifieke toelatingsvoorwaarden. De specifieke toelatingsvoorwaarden per specialisatiemodule kan u terugvingen op de betreffende webpagina's; Preventieadviseur Niveau I, Preventieadviseur Niveau II en Preventieadviseur psychosociale aspecten.

Korting

Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% kortingLees meer...

Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

Vlaams Opleidingsverlof

Deze opleiding is erkend binnen het stelsel van het Vlaams Opleidingsverlof (ODB-0000010).

Dit biedt belangrijke voordelen:
 • voor de cursist: u heeft recht op betaald verlof, zonder loonverlies, voor de uren tijdens de normale werktijd die u besteedt aan het volgen van deze opleiding.
 • voor de werkgever: de werkgever heeft recht op een terugbetaling van uren loon en sociale lasten van de werknemer die de opleiding bij Amelior volgt.
Meer info over het Vlaams Opleidingsverlof kan u vinden op de  de website van de Vlaamse Overheid.

KMO-portefeuille

Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! 
Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132

Trainer

Een professioneel docentenkorps, geselecteerd door de stuurgroep op basis van hun praktische kennis en/of ervaring. Een verscheidenheid aan docenten zowel uit het bedrijfsleven als de openbare sector.
Hoofddocenten: Thierry Uyttenhove, Franky De Witte en Sim Doolaege, Amelior 

Getuigenissen & Referenties

Getuigenissen

De opleiding geeft, dankzij een goed evenwicht tussen de wettelijke materie en praktische kijk hierop, een duidelijk beeld van de taken die een preventieadviseur moet behartigen en welke de knelpunten kunnen zijn waarmee hij tijdens het uitoefenen van zijn functie kan geconfronteerd worden.

Eddy VAN RENTERGHEM - ARCELORMITTAL GENT


Ik heb reeds verschillende opleidingen bij Amelior gevolgd en steeds was ik uiterst tevreden. Deze opleiding is gegeven door echte specialisten. Bij elk onderwerp worden er ook nog eens een groot deel bijlagen meegegeven. Deze praktische info zorgt ervoor dat je bijna direct aan de slag kan. Zowel kandidaten die na de multidisciplinaire opleiding ergonomie, arbeidsveiligheid of een andere specialisatie wensen te volgen krijgen voldoende voeling met alle facetten. Van andere Preventieadviseurs had ik gehoord dat de opleiding van Amelior het compleetst was. Ik kan ze volledig gelijk geven. Ook op het gebied van communicatie en administratie verloopt alles heel vlot bij Amelior.

Tim TUYPENS - VLAAMSE OVERHEID

 

Referenties

Tijdens onze vorige edities mochten wij cursisten ontvangen uit o.a.:
Alliance International (IPSO), Arcelormittal Gent, Atlas Copco Rental Europe, DSV Solutions, Electrabel, Gassco, Goca, Goddeeris Industrieel Toelevering, Jan Yperman Ziekenhuis, Katho, LVD Company, McBride, OCMW Kortrijk, Politiezone VLAS, Recticel, Rode Kruis Vlaanderen, Siemens, Stadsbestuur Roeselare, Tractebel Engineering, Vlaamse Overheid (DAB Vloot), Winsol International,...

Praktisch

Duur: >120u
Start op: dinsdag 19 januari 2021, Schoten
woensdag 20 januari 2021, Kortrijk
Inschrijven
Prijs: vanaf €1350

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Greet VANFLETEREN
+32 (0)56 23 20 61

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
Elke woensdag van 19 januari 2021. Telkens van 09u00 tot 17u00. Er zijn 20 lesdagen voorzien. De opleiding volgt de academische kalender.
 
 
KMO Business Center
Brechtsebaan 30, 2900 Schoten
Tel.: 03 550 80 11
parkeergelegenheid bij het Sportpark op 450m van het Business Center

Toon op kaart
Elke woensdag van 20 januari 2021. Telkens van 09u00 tot 17u00. Er zijn 20 lesdagen voorzien. De opleiding volgt de academische kalender.
Amelior
Beneluxpark 1, 8500 Kortrijk
Tel.: 056/ 23 20 60
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €1550 €1350 €1750

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij namiddag- en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Deze opleiding is vrij van BTW.

  In deze prijs is tevens een studentenabonnement van Prevent inbegrepen en keuze uit het preventiezakboekje of boek "Welzijn op het werk".
 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier