Opleiding preventieadviseur niveau 2

ERKENDE OPLEIDING

Opleiding Preventieadviseur niveau II

IN SAMENWERKING MET HOWEST (onderdeel van de Associatie UGENT)

Deze specialisatiemodule is bedoeld voor wie als Preventieadviseur Niveau II aan de slag wil en daartoe het wettelijke opleidingsniveau (Niveau II) moet behalen. Iedere cursist die zich wenst in te schrijven voor deze opleiding dient eerst geslaagd te zijn voor de multidisciplinaire basisvorming.

De opleiding preventieadviseur niveau II voldoet aan de reglementering volgens de Codex Welzijn op het Werk en komt in aanmerking voor het Vlaams Opleidingsverlof

In samenwerking met HOWEST


Voor deze langlopende opleiding werkt Amelior samen met HOWEST. 
Howest is een innovatieve en ondernemende hogeschool met 23 future proof bachelors en 6 graduaten, 
waaronder een aantal unieke voor Vlaanderen.

Waarom deze opleiding preventieadviseur niveau II?

Elke organisatie moet volgens de wet een Interne Dienst Preventie en Bescherming op het Werk hebben van zodra men één of meerdere werknemers in dienst heeft. Afhankelijk van de activiteit van de organisatie en de hiermee gepaard gaande risico's, maar ook afhankelijk van het aantal werknemers, bepaalt de wet of u een Preventieadviseur Niveau I, II of III in dienst moet hebben. Voor elk van deze niveaus bent u bij Amelior aan het goede adres.

Het programma: wat mag u verwachten tijdens de opleiding en waarom kiezen voor Amelior - Howest?

Programma volgens de Codex Welzijn op het Werk


De opleiding tot Preventieadviseur Niveau II is opgebouwd uit twee modules:
In deze specialisatiemodule worden de thema's, die eerder aangehaald werden in de multidisciplinaire basismodule, diepgaander bestudeerd. Een breed scala aan onderwerpen komt aan bod. Onder meer noodplanning, gevaarlijke stoffen, machinerichtlijn, explosiegevaar en het organiseren van toolboxmeetings passeren de revue.
Overkoepelend wordt er gefocust op risicoanalysetechnieken, de integratie van welzijn in het algemeen managementbeleid, psychosociaal welzijn en communicatieve vaardigheden.

De lessen worden op zeer praktische wijze gegeven: theoretische lessen worden aangevuld met cases en oefeningen. De diverse bedrijfsbezoeken en praktijkgetuigenissen geven u onmiddellijk voeling met de praktijk.

Wenst u een recent gedetailleerd programmaoverzicht? Stuur dan snel een mailtje naar Greet VANFLETEREN.

Documentatie

Bij elke les hoort lesmateriaal dat door de docent opgesteld werd. Zo heeft u op het eind van deze opleiding een volledige bibliotheek omtrent alle thema's die deel uitmaken van de opleiding. Bovendien biedt Amelior u de mogelijkheid om te kiezen voor een extra naslagwerk, inbegrepen in het cursusgeld. U kiest ofwel voor het handboek 'Welzijn op het Werk' van het Provinciaal Veiligheidsinstituut (Antwerpen), de handboeken 'Wetgeving Welzijn op het Werk' van INNI of voor het 'Preventiezakboekje voor welzijn op het werk' uitgegeven door Kluwer. Telkens een nuttig naslagwerk tijdens de opleiding, maar ook nadien.

                                                            
Tijdens de opleiding verdelen we bovendien nog extra artikels, informatie, kopies,... die we nuttig achten voor de deelnemers en die achtergrondinformatie bieden rond specifieke thema's uit het programma.

Opdrachten

Er wordt een maximale ROI (Return On Investment) gegarandeerd o.m. door;
 • bedrijfsbezoeken en getuigenissen,
 • het afnemen en presenteren van verscheidene opdrachten,
 • het afnemen van 1 examen, en
 • het uitwerken van een paper toegepast op het eigen werkveld.
De paper laat enerzijds toe om de opgedane kennis uitvoerig te testen alsook zorgt deze ervoor dat de vooropgestelde leerdoelstellingen worden bereikt. Verder is de paper nuttig voor het eigen bedrijf bij het uitbouwen van het eigen veiligheidsbeleid.

Waarom kiezen voor Amelior-Howest?

Amelior en Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) bieden als enige de Specialisatiemodule tot Preventieadviseur Niveau II aan in West-Vlaanderen. Howest maakt deel uit van de Associatie Universiteit Gent. Maar er zijn nog meer redenen om te kiezen voor de tandem Amelior-Howest:
 • vernieuwd programma volgens de nieuwe Codex Welzijn op het werk
 • zeer praktijkgericht met verschillende bedrijfsbezoeken
 • docenten met ruime praktijkervaring en expertise
 • hoge slaagkansen dankzij ondersteuning van uw leertraject door bekwame docenten, een sterk programma en veel interactie. U kan een beroep doen op een externe promotor voor uw paper
 • professionele en kleine deelnemersgroep
 • gratis toegang tot onze bibliotheek (ruim 1400 boeken, naslagwerken en 70 tijdschriften, in onze vijf domeinen)
 • gratis handboek 'Welzijn op het werk' (Provinciaal Veiligheidsinstituut) of het 'Preventiezakboekje voor Welzijn op het Werk' (Kluwer)
 • ook na de opleiding laten we u niet los: we bieden u twee keer per jaar de mogelijkheid bij te blijven via onze Bijscholing voor de preventieadviseur
 • Amelior steunt u niet alleen tijdens deze opleiding, maar ook later bij het uitoefenen van uw functie als preventieadviseur.

Voor wie?

Deze specialisatiemodule is bedoeld voor wie als Preventieadviseur Niveau II aan de slag wil en daartoe het wettelijke opleidingsniveau (Niveau II) moet behalen. Maar ook voor wie zich wil verdiepen in de problematiek welzijn op het werk of voor wie zelf een degelijk en effectief preventiebeleid wil uitbouwen of ondersteuning wil bieden aan een reeds aanwezige preventieadviseur. Werkgevers of leidinggevenden hebben ook baat bij het volgen van deze opleiding. Grondige inzichten en kennis rond arbeidsveiligheid en welzijn op het werk zorgen voor nieuwe visies in de eigen (beheers)functie.

Praktische informatie, toelatingsvoorwaarden, korting, Vlaams Opleidingsverlof en KMO-portefeuille

De opleiding gaat door bij Amelior in Kortrijk.
De opleiding volgt de academische kalender en gaat telkens door op donderdag.


 Toelatingsvoorwaarden

 U wordt toegelaten tot de specialisatieopleiding niveau II indien u aan de wettelijk vastgelegde voorwaarden voldoet (Codex Welzijn op het Werk, Boek II, titel 4, art. II.4-4):


 Optie 1

 • Diploma hoger secundair onderwijs
 • Getuigschrift van de multidisciplinaire basismodule

 Optie 2

 • Getuigschrift van de multidisciplinaire basismodule
 • Getuigschrift preventieadviseur niveau III
 • Tenminste 5 jaar praktische en nuttige ervaring in een interne of externe preventiedienst
 • Positieve evaluatie na intakegesprek

 

Korting
Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...
Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap? Lees hier meer...

Vlaams Opleidingsverlof
Deze opleiding is erkend binnen het stelsel van het Vlaams Opleidingsverlof (registratienummer ODB-0000009). Dit biedt belangrijke voordelen:
 • voor de cursist: u heeft recht op betaald verlof, voor de uren tijdens de normale werktijd die u besteedt aan het volgen van deze opleiding
 • voor de werkgever: u heeft recht op een terugbetaling van uren loon van de werknemer die de opleiding bij Amelior volgt.
Meer info over het Vlaams Opleidingsverlof kan u vinden op de website van de Vlaamse Overheid.

KMO-portefeuille
Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant!

Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132.

Trainer

Een professioneel docentenkorps, geselecteerd door de stuurgroep op basis van hun praktische kennis en/of ervaring. Een verscheidenheid aan docenten zowel uit het bedrijfsleven als de openbare sector.
Hoofddocenten:  Thierry UyttenhoveFranky De Witte, Amelior vzw en Sim Doolaege, RiskConsulting

Getuigenissen & referenties

"Mijn Preventieadviseur niveau III-opleiding heb ik in een ander centrum gevolgd, mijn niveau II bij Amelior. Een groot verschil en een aanrader. Zeker qua ontvangst, begeleiding, kennis van de docenten. Ook bij andere opleidingen staat Amelior qua opvolging enkele stappen verder."
Ronny FERLIN - Preventiedienst - RECTICEL ISOLATIE

"Mijn opleiding bij Amelior is dankzij het team en mijn medecursisten een hele plezante, leerrijke ervaring geweest. Amelior zet in op een sociale, open cultuur die je als cursist kunt delen met vakbekwame docenten."

Pedro LEMA - Responsible Safety, Assistant Quality Management - FOMECO NV

"Ik kijk met een heel tevreden en goed gevoel terug op de opleiding. Alvast van mij een dikke proficiat aan alle lesgevers, voor hun aanpak, goede methodiek, begeleiding en kwaliteit van de opleiding. Een grote troef voor Amelior!"

Didier WYDOOGHE - zaakvoerder - WYDIDIT

Tijdens onze vorige edities mochten wij cursisten ontvangen uit oa:
Ablynx, Agentschap Wegen en Verkeer, Alco Bio Fuel, Alheembouw, Bekaert, Bekina Boots, Belgisch Instituut voor LastechniekenDSV Road, Bpost, CAW Noord-West-Vlaanderen, CECA Belgium, Delaware Consulting, De Vreese Logistics, DSV Solutions, Instituut voor Natuur- & Bosonderzoek, Logi-Technic Building, Total Belgium, Vitalo Industries, Youbuild, ...

Praktisch

Duur: 90u
Start op: donderdag 24 september 2020, Kortrijk
Inschrijven
Prijs: vanaf €1100

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Greet VANFLETEREN
+32 (0)56 23 20 61

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
startdatum 24/09/2020 wekelijks op donderdag van 09u.00 tot 17u.00
 
Amelior
Beneluxpark 1, 8500 Kortrijk
Tel.: 056/ 23 20 60
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €1265 €1100 €1465

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.