Behaviour Based Safety: coachen naar arbeidsveilig gedrag

Van "we moeten veilig werken" naar "we willen veilig werken"!

Behaviour Based Safety

Deze opleiding reikt de nodige tools en inzichten aan om veilig werken, op basis van attitude en medewerking van medewerkers, te realiseren binnen de eigen onderneming.

In deze opleiding leert u welke voorwaarden aanwezig dienen te zijn om tot een preventiebeleid te komen dat actief en participatief gedragen wordt door alle medewerkers, inclusief  de hiërarchische lijn. Het programma gaat dieper in op risico-observatie, het motiveren en coachen van medewerkers, voorbeeldgedrag, de rol en taken van de hiërarchische lijn, veiligheidscultuur en –bewustzijn nastreven, ondersteunende procedures, …

Deze opleiding komt in aanmerking voor de bijscholing van de preventieadviseur, op vraag ontvangt u een attest van bijscholing.

Waarom deze thematiek?

 • Heeft u reeds heel wat inspanningen gedaan naar beveiliging van uw installaties en machines?
 • Heeft de invoering van een veiligheidsmanagementsysteem goede resultaten bijgebracht, maar zoekt u een manier om de maturiteit van uw managementsysteem te verhogen?
 • Stelt u vast dat de 'huis-, tuin- en keukenincidenten' nog steeds niet uitgesloten zijn?
 • Bent u op zoek naar een manier om verder te verbeteren:


 


Vanuit onze ervaring met tientallen projecten geeft Amelior u bijkomende inzichten en een hands-on aanpak. Back to basics! Enkel organisatorische en technische ingrepen volstaan niet in een onderneming om een doelmatig en succesvol veiligheidsbeheer te voeren. Het preventiebeleid in uw organisatie staat of valt met de medewerking van de operationele medewerkers en de hiërarchische lijn. Lang niet elke organisatie slaagt er in haar medewerkers voor de volle 100% in de juiste houding, attitude en in het juiste gedrag te sturen. Soms lijkt het 'vechten tegen windmolens'. "Hoe krijg ik ze zo ver?" is dan ook een vraag die vaak stil of hardop gesteld wordt door heel wat veiligheidsverantwoordelijken. Er is nochtans een methode van aanpak die kan lonen: leer er alles over in deze opleiding!

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

In deze opleiding leert u welke voorwaarden aanwezig moeten zijn om te komen tot een preventiebeleid dat actief en participatief gedragen wordt door alle medewerkers. En dit zowel door de hiërarchische lijn als de medewerkers op de werkvloer.

Concreet betekent dit: Hoe kun je het 'commitment' van uw medewerkers verhogen ten aanzien van arbeidsveilig gedrag?

We gaan daarbij dieper in op factoren zoals risico-observatie, motiveren, coachen van medewerkers, voorbeeldgedrag, rol en taken van de hiërarchische lijn, veiligheidscultuur en –bewustzijn nastreven, ondersteunende procedures, …

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

Deze opleiding reikt de nodige tools en inzichten aan om veilig werken, op basis van attitude en houding van medewerkers, te realiseren binnen de eigen onderneming.
Met Behaviour Based Safety (BBS) zet je duurzaam in op veiligheid.

Voor wie?

Deze opleiding richt zich tot
 • preventieadviseurs, leidinggevenden, zaakvoerders en bedrijfsleiders, productieleiders, dienst- en afdelingshoofden die het veiligheidsbeleid bepalen en/of die verantwoordelijkheid dragen in het veiligheidsbeleid van de onderneming/organisatie
 • iedere professional die in het dagelijks werk medewerkers moet aansturen om veilig te werken

Programma

Inleiding
 • Veiligheidscultuur - ontwikkelingsfasen - hoe creëert u een positieve cultuur
 • Veiligheid is een beleving
 • Behaviour Based Safety en Occupational Health & Safety Management: praktisch bekeken
 • Incidenten en consequenties
Leiderschap en veiligheid
 • Hoe anderen bijbrengen waarom veilig gedrag nodig is
 • Risicovol gedrag
 • Motivatie – de positieve boodschap van veiligheid
Verandering en weerstanden – fases in verandering
 • Coachen – vaardigheden
 • Communicatievaardigheden met rollenspel
 • Visuele communicatie
 • Discipline versus waardering
Tools
 • Tips en toelichting specifieke tools
 • Praktische voorbeelden – goede praktijken
Stappenplan: hoe gaat u morgen aan de slag na deze opleiding ?

Opgelet: interactieve training

Deze training brengt u niet alleen kennis en inzichten bij, maar reikt u, dankzij de geïntegreerde bedrijfscase, praktisch bruikbare instrumenten aan zodat u het geleerde onmiddellijk kunt toepassen in uw werkveld.

Achtergrondinfo?

Lees meer over geïntegreerde veiligheid en Behaviour Based Safety door de verwante artikels te lezen.

Deze training op maat van uw bedrijf?

Deze training kan ook incompany aangeboden worden, met een aantal klantgerichte voordelen:
 • de verschillende trainingsmodules worden in een voortraject, in nauw overleg en op maat van uw organisatie, uitgetekend
 • de modules worden in lijn gebracht met de concrete werkomgeving, de werkrisico's, de eigen bedrijfscultuur en, last but not least, met het HR-beleid van uw organisatie

Trainer

De Rycke Kathleen

Kathleen DE RYCKE was voorheen wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Gent en zelfstandig consultant HRM & coach van individuen en teams. Sedert 2010 is zij werkzaam als Senior Consultant ‘People Management’ bij Amelior.
Kathleen bouwde op vlak van HRM en Psycho-sociaal welzijn een ruime expertise op tijdens haar voorbije werkervaringen. Gezondheidszorg, universitaire en algemene ziekenhuizen, openbare besturen, pharmaceutische industrie,... zijn sectoren waar Kathleen heel wat ervaring opdeed inzake HRM, stressmanagement, teamontwikkeling, communicatie, motivatie, leiding geven, change management, …

Praktisch

Duur: 1 dag
Start op: donderdag 25 maart 2021, Aalst
dinsdag 22 juni 2021, Sint-Niklaas
Inschrijven
Prijs: vanaf €560

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Ruben BAES
+32 (0) 56 23 20 65

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
donderdag 25 maart 2021, van 09u00 tot 17u00
Keizershof
Korte Nieuwstraat 15, 9300 Aalst
Tel.: +32 (0)53 77 44 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
dinsdag 22 juni 2021, van 09u00 tot 17u00
Serwir Sint-Niklaas
Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-Niklaas
Tel.: +32(0)3 778 05 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €640 €560 €750

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €50,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier