De meerwaarde van ISO 14001 voor NHV

In de bedrijfswereld neemt de interesse voor milieumanagementsystemen snel toe. Stakeholders hebben steeds meer aandacht voor het eco-imago van bedrijven. Een managementsysteem volgens ISO 14001 is dan ook een absolute meerwaarde. Het is niet alleen een nuttig instrument voor het evalueren, verbeteren en rapporteren van de milieuprestaties, het toetst ook de conformiteit aan de milieuwetgeving die overigens steeds ingewikkelder wordt.
NHV
08/03/'24
 

Soms bestaat er nog wat koudwatervrees om de stap naar de invoering van ISO 14001 te zetten. In de praktijk zien we vaak dat het gebeurt op vraag van een klant of omdat het nadrukkelijk geëist wordt in een aanbesteding.

Bij Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) was dat niet anders. “Nederlands Loodswezen is een belangrijke klant en in de aanbesteding voor het nieuwe contract was ISO 14001 deel van het programma van eisen”, vertelt Christophe Vandenheede, Group QHSE Manager bij NHV Group. “Maar ook van andere klanten krijgen we hierover steeds vaker vragen. Bovendien paste dit ook perfect in de verdere uitbouw van ons managementsysteem én ons duurzaamheidsbeleid.”

De keuze van een partner was naar eigen zeggen een no-brainer. “We werken al zeven jaar samen met Amelior. Zo hebben we een managementsysteem volgens ISO 9001 opgezet. Intussen zijn we voor onze Oostendse vestiging al aan onze derde cyclus begonnen. Ook voor vaardigheidstrainingen – onder andere ‘Train the Trainer’ doen we een beroep op Amelior”, zegt Christophe Vandenheede. “Het contact met consultant Pascal Engels verloopt vlekkeloos. Hij is zoals een goede scheidsrechter: streng, maar ook heel pragmatisch.”

“Dat is de stijl van het huis”, reageert de senior consultant bij Amelior. “Wij reiken de methodologie aan en kijken wat werkt en wat niet werkt. Voor specifieke kennis – milieuwetgeving is vaak een heel lokaal gegeven – kan een beroep worden gedaan op gespecialiseerde bureaus”.

De aanwezigheid van een goedwerkend managementsysteem volgens ISO 9001 ervoer Christophe Vandenheede als een belangrijke voorsprong bij de nieuwe stap. “Er stond al een fundament, 80 procent van het werk was al gedaan. We moesten dit gewoon nog overgieten met het ISO 14001-sausje.”

De implementatie van een nieuw managementsysteem stuit vaak op weerstand bij de werknemers. Nochtans is het belangrijk om iedereen mee te hebben in het verhaal. “Bij het horen van het woord ‘systeem’ lopen er al veel mensen weg”, lacht Christophe Vandenheede. “Het is cruciaal om de mensen al van bij het begin te betrekken. Als ze de voordelen ervan inzien, zullen ze meer gemotiveerd zijn om nieuwe methodes toe te passen en extra opleidingen te volgen.”

Na een traject van zes maand kreeg Christophe Vandenheede het goede nieuws dat na een grondige externe audit NHV Group ISO 14001 gecertificeerd is. Het is nog te vroeg om al concrete resultaten van de invoering te zien. “Maar de ervaring van ISO 9001 was alvast positief. We hebben een veel beter inzicht in onze processen. Bovendien merken we dat de implementatie de interne samenwerking en communicatie gestimuleerd heeft”, besluit Christophe Vandenheede.

Over NHV Group

NHV Group, met hoofdkantoor in Oostende, is gespecialiseerd in B-to-B helikopterdiensten. Het bedrijf is actief in Europa en West-Afrika en telt intussen meer dan 480 medewerkers. De focus van NHV ligt vooral op energieproducenten, inclusief hernieuwbare energie. Een tweede segment is maritieme dienstverlening gericht op havenloodsdiensten. Naast de helikopteroperaties is NHV ook een erkende opleidingsorganisatie en zij levert ook onderhouds-, reparatie- en revisieoplossingen. De groep beschikt over een multifunctionele hoogwaardige vloot van ongeveer 40 helikopters.

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Foto Karin
Karin Bastiaannet
Category Manager