HACCP-inleiding

HACCP-inleiding

HACCP inleiding

  • Kennismaking met HACCP 
  • Alle essentiële aspecten van HACCP
  • Wat betekent HACCP in de praktijk?

Waarom deze thematiek?

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) is een gestructureerde benadering die de veiligheid van de producten voor de consument/gebruiker beheerst.

HACCP heeft als voornaamste doel het voorkomen van alle potentiële risico's bij een voedingsproduct. Door de EEG-richtlijn van 14 juni 1993 inzake levensmiddelenhygiëne werd elk voedingsbedrijf verplicht tot het opstellen van een HACCP-plan voor zijn producten uiterlijk vóór 14 december 1995.

HACCP bestaat uit:

  • Een beschrijving en beoordeling van alle potentiële risico's van het product en dit in alle stadia van het proces, startend bij de gebruikte grondstoffen tot het uiteindelijke verbruik door de gebruiker
  • De identificatie van de kritieke beheersingspunten (CCP's)
  • Het vaststellen en uitwerken van maatregelen waardoor deze CCP's doeltreffend kunnen beheerst worden.

Veel bedrijven spelen al in op deze evolutie en zijn bezig de HACCP-plannen in hun kwaliteitssysteem te integreren. Met deze workshop willen we de bedrijven die nieuwe mensen een basisvorming willen geven een helpende hand toereiken om hen inzicht te verschaffen in wat HACCP is en hoe het op eenvoudige wijze kan toegepast worden

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

Tijdens deze workshop krijgt u de kennis en de hulpmiddelen die nodig zijn voor het opstellen en het beheren van HACCP-plannen.

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

Wie vandaag nog vragen heeft over HACCP, weet na het volgen van deze workshop wel beter. Ongeacht het feit dat het opstellen, uitwerken en beheren van HACCP-plannen een wettelijke verplichting is, zal elke deelnemer overtuigd geraken van het nut van dergelijk systeem en van de toegevoegde waarde, die zal leiden tot een beter beheerst proces.

Voor wie?

We richten ons met deze workshop tot bedrijfsleiders, productie- en kwaliteitsverantwoordelijken van ondernemingen uit de levensmiddelenindustrie of van andere organisaties die met HACCP willen of moeten werken. Ook medewerkers waarvoor deze materie helemaal nieuw is, zijn welkom.

Voor deelname aan deze workshop is geen voorkennis van HACCP of kwaliteitssystemen vereist.

Programma

Elk theoretisch inzicht wordt onmiddellijk gestaafd met een communicatieve oefening, een groepsopdracht, een simulatie, …. Om de interactie te bevorderen beperken wij het aantal deelnemers.

  • ·Ontstaan van HACCP
  • Definitie van HACCP
  • Belang van HACCP
  • Wetgevend kader
  • Rol in certificatieschema's
  • Basisvoorwaardenprogramma
    • Link met HACCP
    • Infrastructuur en layout
    • Reiniging en ontsmetting
    • Persoonlijke hygiëne
    • Grondstoffenbeheer
    • Temperatuurbeheersing
    • Ongediertebestrijding
    •  ...
  • Inhoud van HACCP
    • 7 principes versus 14 stappen
    • Voorbereidende stappen
    • Gevarenanalyse
    • Bepaling CCP's
    • Verificatie / Validatie

Referenties

Op de basiscursus HACCP mochten we tot op heden onder meer deelnemers begroeten uit volgende bedrijven:

Adriaens Vleescentrale, Agristo, Associated Oil Packers, AZ Sint-Lucas, Belgomilk, Beroepsvereniging de visgroothandelaars, Bestuursgebouw Vismijn, Bonnet viswaren, Brouwerij Palm, C.E.P., Chocolaterie Smet, Christiaens, Daniels Visbedrijf, De Lille-Geyssens, De Nayer Instituut, Dessert Club, DSP, Egemin Engineering, Ever Clean, Gadus, Galana, Gastrofish, Gryson, Huis Vyncke, Inex, ISS Food, L'Ocean, Lima, Libo, Marpafish, Marsch, Messiaen Visgroothandel, Neptunus, NIJF, Oleon, Pieters Visbedrijf, Raphael Huysseune, Remmery, Seagull, SGS Agrilab, SJA Fisk, Soubry, Starfish, Stedelijke Vismijn Nieuwpoort, United Foods, Vandenbogaerde, Vanelverdinghe Vishandel, VDAB, Ver Eecke John, Verleye en zoon, Visrokerij Alguko, Vlaemynck, Zeegroothandel Andre, …

Trainer

Eveline NOTEBAERT is Bio-ingenieur in de scheikunde en startte haar professionele loopbaan in 1999 als productontwikkelaar van zuivelproducten. Tijdens deze 3 jaar in de zuivelsector werden haar ook een aantal voedselveiligheidsprojecten toegewezen en daardoor kreeg ze de microbe te pakken. Van 2002 tot 2013 was ze kwaliteitsmanager en productontwikkelaar bij een producent van gedistilleerde alcoholische dranken. Door haar jarenlange ervaring als kwaliteitsmanager en door het regelmatig volgen van bijscholingen m.b.t. voedselveiligheid, wettelijkheid en kwaliteit weet Eveline van aanpakken bij al uw vraagstukken. Zij heeft volledige kwaliteitsmanagementsystemen opgebouwd vanaf het prille begin en weet vanuit haar praktische ervaring hoe een kwaliteitsmanagementsysteem draaiende te houden en het personeel hierin te betrekken en te motiveren.

Praktisch

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
donderdag 7 juni 2018, van 09u00 tot 17u00
Bluepoint Antwerpen
Filip Williotstraat 9, 2600 Berchem
Tel.: 03/280.45.34
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
donderdag 27 september 2018, van 09u00 tot 17u00
3Square
Rijvisschestraat 124, 9052 Zwijnaarde
Tel.: 09/248 10 00
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
dinsdag 5 februari 2019, van 09u00 tot 17u00
Keizershof
Korte Nieuwstraat 15, 9300 Aalst
Tel.: +32 (0)53 77 44 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
donderdag 13 juni 2019, van 09u00 tot 17u00
Bluepoint Antwerpen
Filip Williotstraat 9, 2600 Berchem
Tel.: 03/280.45.34
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart




Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 30 dagen voor startdatum €555 €490 €655
Prijs €615 €545 €725

  • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

    Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

    KORTING :

    Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

    Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

  • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
  • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €35 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
  • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor IPV-Steun (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
  • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
  • economisch interessanter;
  • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
  • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
  • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier