Veranderen: risico's?

juni 2013

Wanneer men het woord ‘verandering' hoort is onze eerste reactie toch altijd even reageren. Dit kan ofwel zijn: “oei?” of “oh neen!” of net “oef, eindelijk!”

Weerstand is een natuurlijke reactie op veranderingen. Daarom is het zo belangrijk om veranderingen in organisaties zo goed mogelijk te begeleiden. Dat is zeker mogelijk ALS we de juiste stappen ondernemen en rekening houden met de menselijke factoren en niet alleen feiten en cijfers nahollen.

Toch zijn er altijd risico's aan verbonden en gelukkig kunnen we deze wel voorkomen. We noemen er enkele op die vaak voorkomen: 

  • “Weg met die voorbereidingen, we gaan er tegenaan! Geen tijd te verliezen!” Hier lopen we het risico van veel zaken over het hoofd te zien. De voorbereiding is zelfs één van de belangrijkste stappen in het veranderproces!
  • “We beginnen er aan en zien wel waar we uitkomen!” Het risico hier is dat we starten zonder een duidelijke visie. Richting bepalen, een licht kunnen zien in de verte dat zekerheid geeft, een houvast én uiteraard het doel dat we willen bereiken. 
  • “Ik doe die verandering alleen als CEO, ik weet exact welke richting deze organisatie uit moet. Ik ga de anderen hun tijd hier niet stelen in dit traject. Ze zullen wel volgen.” Hier start men te zelfzeker. We denken te vaak dat we het alleen kunnen. Het risico hier is dat je steeds zal uitgaan van je eigen veronderstellingen en vooroordelen. Die staan soms haaks tegenover andere opinies en visies. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk neuzen in de zelfde richting staan om de verandering tot een goed einde te brengen. 
  • “Communiceren? Hoezo? We hebben niets te zeggen nu… Meedelen dat er geen nieuws is is beter als geen nieuws medelen! Communicatie is in een verandertraject één van de grootste risico's. Ofwel is er geen, ofwel wordt ze fout geïnterpreteerd, ofwel is het bericht niet aangepast aan de doelgroep, enz. En vooral dit: als men niet communiceert worden zaken uitgevonden en als waarheid doorverteld. Hier moet men heel waakzaam voor zijn!

Er zijn uiteraard nog meer risico's. Wenst u hier meer over te weten? Zijn er nog vragen die bij u opkomen? Aarzel niet ons te contacteren! We helpen u graag om deze risico's in kaart te brengen én vooral te voorkomen!

Marie-Noëlle De Clercq werkt sinds september 2012 bij Amelior in het domein 'People management'. Voordien was ze internal consultant en coördinator operational development bij Volvo AB. Daar heeft ze ervaring opgedaan met het aansturen van internationale teams en heeft ze zelf ook meer dan 10 jaar leiding gekregen op afstand. Daarom kan zij een mondje meepraten over leiding geven en krijgen op 'afstand', en op welke manier dit het beste gebeurt. Ze heeft reeds meerdere malen over dit onderwerp workshops gegeven evenals lezingen in het kader van 'het nieuwe werken'.
Haar specialisaties door studies, werkervaring en trainingen, situeren zich in de domeinen 'change management', 'competentiemanagement', 'communicatie', 'motivatie' en 'leiderschapsvaardigheden'. Haar motto: "Mensen vleugels geven!"


Lees hier andere artikels van deze auteur...

Contacteer de auteur...