Agile: meer dan een modewoord

Tegenwoordig kunnen we niet meer om "agile" heen. Maar wat houdt dat eigenlijk in, agile werken en AgilePM®? Wat zijn de voordelen en misschien nog wel belangijker, de valkuilen? Bert Hedeman legt het u uit!
Agile werken met Agile PM

Wat is agile?

De term agile is erg breed en wordt op veel verschillende wijzen opgevat. In principe is het gemakkelijk.

Agile betekent wendbaar. Agile werken betekent wendbaar werken. Deze manier van werken is natuurlijk niet nieuw. Maar agile als begrip is pas ontstaan eind jaren negentig. Dit als tegenreactie op het feit dat de ontwikkeling van software werd dichtgetimmerd met procedures en documenten. Hierdoor werd de uiteindelijke klant uit het oog verloren. Dit leidde tot enorme vertragingen, grote overschrijdingen van het budget, over-engineering en producten die misschien wel voldeden aan de oorspronkelijke eisen maar waar de klant niet meer op zat te wachten. Dat moest en kan anders!

Het agile gedachtengoed is voor het eerst formeel vastgelegd tijdens een bijeenkomst over software ontwikkeling in 2001 in het ‘Manifesto for Agile Software Development’. Agile staat vaak voor werken volgens een flexibele strategie, met zelfsturende, multidisciplinaire teams die in korte vaste tijdsblokken steeds een (werkend) deelproduct opleveren, afgetoetst aan de wensen van de klant. Maar ook andere flexibele raamwerken worden tot de agile familie gerekend. Voor mij is agile eigenlijk meer een mindset of een mentaliteit.

Sinds 2001 heeft agile een grote ontwikkeling doorgemaakt en is ook niet meer alleen gericht op softwareontwikkeling. Op dit ogenblik zijn er al meer dan 100 raamwerken die het agile gedachtengoed vorm en inhoud proberen te geven. Voor de kenmerken en de toepassingsgebieden van de meest bekende agile raamwerken verwijs ik graan naar het boek ‘Scaling Agile in Organisaties’ van mijn collega Henny Portman. 

De voordelen van agile werken  

Agile werken zorgt voor:

  • grotere tevredenheid van de klant
  • het eenvoudig meenemen van voortschrijdend inzicht
  • meer werkplezier met betrokken en gemotiveerde teamleden
  • regelmatige oplevering van overdraagbare producten
  • snellere return on investment van de opgeleverde producten
  • hoge kwaliteit: testen is een integraal onderdeel van agile werken
  • lagere kosten die beter voorspelbaar zijn, omdat alleen wordt geleverd wat noodzakelijk is

Enkel voordelen of zijn er ook valkuilen?

Er zijn zeker valkuilen waar u op moet letten. Allereerst zijn veel raamwerken gericht op permanente software-ontwikkelteams die ontwikkeling, onderhoud en beheer voor hun rekening nemen. Deze raamwerken zijn niet bedoeld om projecten in te richten en te managen. Veel gebruikte raamwerken zoals Scrum en Kanban kunnen uitstekend worden gebruikt in projecten. Maar ze zijn op zich onvoldoende om die projecten zelf in te richten en te managen. Ook agile projecten hebben we tien maal over de kop zien gaan en volledig zien mislukken.

Hier komt AgilePM® aan de pas

AgilePM® heeft hier zijn waarde reeds bewezen. AgilePM® is een subset van het DSDM Agile Project Framework en is ontwikkeld door het Agile Business Consortium? Het richt zich specifiek op het inrichten en uitvoeren van projecten vanuit het agile gedachtengoed. 

Vanuit AgilePM® moet ieder project worden afgestemd op duidelijk gedefinieerde bedrijfsdoelen en zich focussen op een vroege oplevering van producten die echt toegevoegde waarde leveren aan de bedrijfsorganisatie (filosofie).

Daarnaast is belangrijk dat de haalbaarheid van het project vroegtijdig goed wordt onderzocht. Een goede basis moet worden gelegd voordat groen licht wordt gegeven voor de uitvoering van het project. Tijdens de uitvoering moet een zichtbare beheersing van het project worden getoond aan het management.

De vier AgilePM®-bouwstenen zijn:

  1. Mensen: de rollen en verantwoordelijkheden van de verschillende teamleden en van alle partijen die direct betrokken zijn bij het initiëren, inrichten en uitvoeren van de projecten.
  2. Processende opeenvolgende stappen van het eerste idee tot en met nazorg.
  3. Productende verschillende artefacten nodig om projecten in te richten en te managen.
  4. Toepassingende basistools en technieken die hierbij goed worden gebruikt.

 

Waarom AgilePM® toepassen?

Het sterke aspect van dit raamwerk is dat het een generiek kader schept waarbinnen projecten vanuit agile werken kunnen worden geïnitieerd, ingericht en uitgevoerd:

  1. AgilePM® geeft helder aan hoe projecten worden gepositioneerd binnen de besturing van de organisatie als geheel. Zonder afbreuk te doen aan het gedachtengoed van agile werken.
  2. Het reikt handvatten aan om ervoor te zorgen dat veranderingen worden meegenomen zonder dat de duurtijd van het project uitloopt.
  3. Het is niet alleen geschikt voor software-projecten, maar voor alle type projecten. 
  4. AgilePM® geeft aan hoe een goede basis wordt gelegd om een effectieve uitvoering van agile projecten zeker te stellen.
  5. Het beschrijft wat nodig is om een zichtbare beheersing vanuit het project te tonen richting management zonder afbreuk te doen aan het agile gedachtengoed.
  6. Het beschrijft op een logische wijze wat nodig is in de opeenvolgende stappen van idee, haalbaarheid, fundering, ontwikkeling, ingebruikname en nazorg.
  7. AgilePM® hanteert een eigen vragenlijst waarmee de condities waaronder een project wordt uitgevoerd en de wendbaarheid van het project zelf kunnen worden onderzocht. Hoeveel wendbaarheid is wenselijk en/of op welke punten moeten we de condities verbeteren om ons project meer agile te kunnen uitvoeren?
  8. En tenslotte kent AgilePM® een eigen begrippenkader dat eenvoudig is om te zetten naar het begrippenkader van de organisatie zelf.

 

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Bert Hedeman
Bert Hedeman