Amelior begeleidt Construx (Hulste) bij ISO 9001-traject

Sinds de opstart in 2003 is Construx uitgegroeid tot een wereldspeler in het ontwerp en productie van bekistingssystemen en -machines. “Intussen telt de groep al 180 medewerkers”, zegt managing director Ward Demyttenaere. “Als gevolg van die snelle groei voelden we steeds nadrukkelijker de nood om meer structuur in het bedrijf te brengen.”
Interview Construx
31/05/'23
 

“Ook (internationale) klanten waren vragende partij voor de implementatie van een kwaliteitsmanagementsysteem. Het beschikken over een ISO-certificaat maakt het ten slotte ook een pak gemakkelijker bij het meedoen aan grote aanbestedingen.”

Zinvol

Voor de begeleiding in dit ISO9001-traject koos Construx voor Amelior. “Al bij het eerste contact met senior consultant Pascal Engels was er een klik”, aldus Ward Demyttenaere. “We wilden niet in een keurslijf zitten. Alle acties moesten zinvol zijn. Toeters of bellen hebben we hier niet nodig. Uiteindelijk zijn we West-Vlamingen. Pascal begreep ons standpunt en hield daar gedurende het hele traject rekening mee.”

Een kwaliteitsmanagementsysteem reikt handvaten aan voor het beheersen van kwaliteit onder andere door kwaliteit inzichtelijk en meetbaar te maken. “Belangrijk is dat ISO niet oplegt hoe je iets moet aanpakken”, reageert Ward Demyttenaere. “De basisfilosofie is dat je moet doen wat je zegt én dat je moet zeggen wat je doet.”

Bij Construx voorzien ze bijvoorbeeld enkel curatief en geen periodiek onderhoud van meer dan 50 lasmachines. “We kregen daar veel vragen over, maar elk individueel lasapparaat is niet cruciaal in het productieproces. We hebben voldoende reservemateriaal en bovendien kunnen we terugvallen op goede leveranciers die ons snel uit de nood helpen. We hebben dit zo opgenomen in ons draaiboek en uiteindelijk ging de externe auditor hiermee akkoord”, vertelt Ward Demyttenaere.

COnstrux Problem Solving

Senior consultant Pascal Engels heeft al een lange carrière achter de rug, maar toch kwam hij nog onder de indruk tijdens zijn opdracht bij Construx. “De medewerkers ontwikkelden in house een opvolgtool waarmee ze aan ISO9001 een eigen invulling gaven. De tool kreeg de naam COPS en het letterwoord staat voor COnstrux Problem Solving.”

Essentieel voor een goede werking van een kwaliteitsmanagementsysteem is een consequente registratie. “Als je de tool niet continu voedt met informatie, heeft het weinig zin”, beseft Ward Demyttenaere. “Gelukkig kunnen we hiervoor rekenen op onze medewerkers. De implementatie van een dergelijk systeem kan wel eens op weerstand stuiten en daarom hebben we gekozen voor een stapsgewijze aanpak. Eerst hebben we enkele sleutelfiguren op de hoogte gebracht, daarna de bedienden en later ook de arbeiders. Uiteindelijk is het hele proces vlot verlopen want iedereen zag al snel de vele voordelen in.”

Kennisborging

Al bestond er aanvankelijk wel wat koudwatervrees, Ward Demyttenaere heeft geen spijt van de grote stap die zijn bedrijf heeft gezet. “Kennisborging is cruciaal voor de continuïteit van het bedrijf en dankzij ISO zijn we op dat vlak nu veel beter gewapend voor de toekomst. Ook in de dagelijkse werking heeft de implementatie al haar meerwaarde bewezen. Zo leren we nu veel sneller uit onze gemaakte fouten. Door alle informatie bij te houden op drie verschillende niveaus (proces, project en product) hoeven we bovendien niet telkens het warm water uit te vinden wanneer we bijvoorbeeld een gelijkaardig project binnenkrijgen. Het beste bewijs dat we tevreden terugblikken op het proces is dat ik al heel wat zakenrelaties heb gemotiveerd om met Amelior de ISO 9001 implementatie op te starten.”

Bedrijfsprofiel

Construx is gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van bekistingssystemen en -machines. Dit jaar mag het bedrijf 20 kaarsjes uitblazen. Opgericht als een ingenieursbureau evolueerde Construx de voorbije twee decennia tot een door engineering aangedreven productiebedrijf dat steunt op de toewijding, creativiteit en ervaring van de werknemers. Het bedrijf met hoofdkwartier in Hulste (Harelbeke) is wereldwijd actief. Verspreid over zeven vestigingen in België, Roemenië en Nederland telt Construx 180 werknemers die samen jaarlijks een geconsolideerde omzet van 40 miljoen euro realiseren.

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Pascal Engels
Pascal Engels
Senior consultant / trainer