COVID-19-pandemie: zorgen voor veilige werkomstandigheden

De COVID-19-pandemie heeft ook op het werk de wereld op zijn kop gezet en werkgevers worden geconfronteerd met nooit eerder vertoonde uitdagingen. De ISO-experts op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk gingen snel aan de slag en werkten in recordtijd deze uitgebreide maar algemene richtlijnen uit om medewerkers te beschermen en tegelijkertijd effectief te blijven functioneren.
veilig werken

ISO 45005:2020 richtlijnen voor veilig werken tijdens COVID-19

In een vorige blog haalden we reeds aan dat vanwege de dringende vraag naar ISO-richtlijnen voor management van veiligheid en gezondheid op het werk tijdens de huidige COVID-19-crisis, het ISO / TC 283 voorstelt om de ISO PAS-route (Publicly available specification) te gebruiken en zo een document zo snel mogelijk ter beschikking te stillen. 

Dit document - ISO / PAS 45005:2020, VG-management - Algemene richtlijnen voor veilig werken tijdens de COVID-19 pandemie - is de onlangs gepubliceerd en beschikbaar op de ISO website en bij de nationale normalisatie bureaus.

ISO / PAS 45005:2020

  • Brengt internationale best practices samen in het beheer van de gezondheid en veiligheid van werknemers en belanghebbenden in de context van de COVID-19-pandemie. Het is bedoeld als aanvulling op de aanbevelingen en de geldende nationale regelgeving.
  • Geeft richtlijnen over het beheersen van de risico's die voortvloeien uit COVID-19 om werkgerelateerde gezondheid, veiligheid en welzijn te beschermen.

Dit document is van toepassing op organisaties van elke omvang en in alle sectoren, inclusief organisaties die:

  • hebben geopereerd tijdens de pandemie
  • hervatten of van plan zijn de activiteiten te hervatten na volledige of gedeeltelijke sluiting
  • heropstarten van werkplekken die geheel of gedeeltelijk zijn gesloten
  • nieuw zijn en van plan zijn om voor de eerste keer te opereren

Dit document bevat ook richtlijnen met betrekking tot de bescherming van:

  • alle werknemers (eigen medewerkers, medewerkers van externe leveranciers, aannemers, zelfstandigen, uitzendkrachten, oudere medewerkers, medewerkers met een handicap en eerstehulpverleners)
  • andere relevante belanghebbenden (bv. bezoekers van een werkplek, inclusief leden van het publiek)

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Thierry Uyttenhove
Thierry Uyttenhove
Senior consultant / trainer