De CO2 -prestatieladder

2020 was een jaar van ongekende veranderingen en ook heel wat onzekerheden. Zeker is dat sommige effecten van COVID-19 tijdelijk zullen zijn en van korte duur, andere zullen onze manier van leven en werken drastisch (en blijvend) veranderen. COVID-19 heeft geleid tot een gedragsverandering: focus op thuiswerken, beperkt reizen,… wat een positieve impact heeft op de energievraag. De coronacrisis lijkt de overgang naar een groene, digitale duurzame economie te versnellen, bedrijven trekken steeds vaker de kaart van duurzaamheid.
CO2ladder

Om op een gestructureerde manier aan een duurzame beleidsvorming te doen, werden normen opgesteld met bijbehorende eisen. Een voorbeeld hiervan is de CO2-presatieladder, ontwikkeld in Nederland in 2009 en ondertussen al door heel wat opdrachtgevers ingezet als  hét systeem om bedrijven te helpen bij het in kaart brengen van het energieverbruik en  CO2-reductie. Ook in België wordt de CO2-prestatieladder onderzocht: van 2019 tot 2022 loopt er een testfase met 20-tal pilootprojecten, om de CO2-prestatieladder ook te implementeren in de overheidsopdrachten als gunningscriterium.

De CO2-prestatieladder is een managementsysteem dat bedrijven stimuleert om de CO2-uitstoot te reduceren op zowel structurele wijze, binnen de bedrijfsvoering als in projecten en in de toeleveringsketen. Hoe meer inspanningen een bedrijf levert om zijn CO2-uitstoot te verminderen, hoe hoger het op de CO2-prestatieladder staat.

De CO2-prestatieladder bestaat uit 5 niveaus. Per niveau zijn verschillende eisen gedefinieerd.

Terwijl het bij de eerste drie niveaus over de uitstoot van bedrijfseigen CO2 gaat, wordt vanaf niveau 4 ook de CO2- uitstoot van de leveranciers, de sector en de hele keten mee in rekening genomen.

De eisen per niveau zijn gerelateerd aan verschillende invalshoeken :

  1. Inzicht in huidige energiestromen (CO2-footprint)
  2. Reductie van CO2-stoot
  3. Transparantie en communicatie
  4. Participatie door samenwerken met andere bedrijven in de sector.

 

Het certificatieproces is gelijkaardig aan dit van andere managementsystemen en loopt over een cyclus van 3 jaar.

Certificeren volgens de CO2-prestatieladder is voor bedrijven een investering die zich vertaalt in lagere energiekosten, maar ook materiaalbesparing en  innovatiewinst. Verder zorgt het ook voor een CO2-bewustwording in de organisatie en geeft het bedrijven een duurzaam imago.

Stel dat in 2022, na de testfase, beslist wordt dat België verder gaat met de CO2-prestatieladder als gunningscriterium, dan bent u alvast voorbereid hoe u ook een grotere kans maakt om overheidsopdrachten binnen te halen en tegelijk mee te helpen aan de doelen van het klimaatakkoord.

Amelior is uw partner om u hierin te ondersteunen  via opleiding (CO2-prestatieladder), advies en begeleiding rond alles wat te maken heeft met Carbon Footprint en CO2-reductie.

Herlinde Beerens

Meer info over de CO2 -prestatieladder? 

Herlinde Beerens
Herlinde Beerens
Category Manager