De meest recente wijzigingen in de Harmonised Structure van ISO

ISO heeft recent besloten om de Harmonised Structure (ook nog wel eens de High Level Structure genoemd) aan te passen door twee bepalingen met betrekking tot klimaatverandering toe te voegen.
Harmonised Structure ISO
19/10/'23
 

Aanpassingen aan de Harmonised Structure van ISO

Onder 4.1 – “Inzicht in de organisatie en haar context” komt de toevoeging dat de organisatie moet bepalen of klimaatverandering een relevant onderwerp is. In de praktijk zal dit er in de meeste gevallen op neerkomen dat in een SWOT of een andere tool die gebruikt wordt om een beeld te krijgen op de interne en in dit geval dan vooral externe belangrijke punten (issues), er een duidelijke vermelding zal moeten staan naar klimaatverandering en hoe deze eventueel (als risico of misschien ook wel opportuniteit) een impact kan hebben op enerzijds de werking van de organisatie of anderzijds op de aangeboden producten en diensten.

Onder 4.2 – “Inzicht in de behoeften en verwachtingen van belanghebbenden” komt onder de vorm van een opmerking de toevoeging dat relevante belanghebbenden eisen kunnen hebben met betrekking tot klimaatverandering. Indien het geval is zal dit zo duidelijk in de stakeholderanalyse moeten vermeld worden. De feedback ervan zal in het verslag van de management review zichtbaar moeten zijn.

Het proces van de ontwikkeling en de publicatie van deze wijzigingen zal worden afgehandeld door het ISO Centraal Secretariaat, niet door het TC. Het wordt verwacht dat de wijzigingen uiterlijk in het eerste kwartaal van 2024 zullen worden gepubliceerd.

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Pascal Engels
Pascal Engels
Senior consultant / trainer