Duurzaamheid als een kans

Peter Vos is Energy Manager bij Agristo, producent van bevroren aardappelproducten. In deze functie gaat Peter de uitdaging aan om de productie duurzamer te maken met focus op energie-efficiënte en waterbesparing. Een uitdagende job waarin hij onder ander zijn collega’s kan inspireren. Hoe Peter tijdens de opleiding energiemanager de kneepjes van het vak leerde, lees je hier.
ecodesign

Het was Agristo zelf die Peter voorstelde om de opleiding bij Amelior te volgen om Peter bij zijn taken te ondersteunen. “Ik was nog maar enkele maanden gestart en had al kennis rond het onderwerp, maar ik wou vooral mijn inzichten rond energie verder uitdiepen, en me meer richten op alle praktische aspecten die hieraan gelinkt zijn,“ vertelt hij.

Dat de opleiding bij Amelior geen beginnersopleiding was sprak hem meteen aan. “Het lessenpakket zag er zeer divers uit, met een hele hoop onderwerpen die aangehaald werden. Er was een goede afwisseling tussen technische en niet-technische onderwerpen. De topics sloten goed aan met de zaken waarin ik in mijn job ook mee te maken kreeg. Zo zou ik de lessen direct in de praktijk kunnen brengen,“ gaat hij verder.

Zijn basiskennis werd uitgebreid met energiegerelateerde topics zoals koeling en perslucht. Daarnaast heeft hij zijn kennis rond economische evaluatie van energieprojecten, managementsystemen en regelgeving bijgeschaafd. Peter zegt: “Eén van de grootste troeven van de opleiding is de praktische ervaring die de docenten mee brengen. Voor elk onderwerp was er een andere expert aan zet. Deze praktijkkennis is van onschatbare waarde en brengt essentiële inzichten.”

Peter Vos Agristo

Dat de opleiding zijn sporen nagelaten heeft, ervaart Peter elke dag in zijn job. Hij kan zijn taken met meer kennis uitvoeren, sneller bepaalde knopen doorhakken of een probleem analyseren. “Ik probeer alles vanuit een breder perspectief te bekijken. Een snelle oplossing kan op lange termijn minder interessant zijn bijvoorbeeld. Daarnaast probeer ik ook meer aanwezig te zijn binnen het bedrijf. Door een goede relatie met de plant manager, marketing, de directie, … wordt energie en duurzaamheid meer als een prioriteit en kans behandeld dan als een kost of last. Als energiemanager kan je bijvoorbeeld heel veel info halen uit energiedata, maar daar ben je niets mee als niemand op de hoogte is daarvan.”

Energie zal in de toekomst niet meer weg te denken zijn uit het bedrijfsleven. Duurzaamheid vraagt ook soms omdenken of denken op een andere manier. Daarom raadt Peter deze opleiding aan aan iedereen die rond het onderwerp energie werkt. “Maar ook proces- en projectingenieurs zouden hier nieuwe inzichten kunnen krijgen” denkt Peter. “Nog te vaak worden beslissingen genomen zonder rekening te houden met het aspect energie. Door deze mensen te laten kennis maken met deze  essentiële basiskennis kan je een enorme impact hebben én de job van de energiemanager een pak aangenamer maken,” sluit hij af.