Hoe Barbara Mora Varela Business Continuity Management implimenteerde bij Securitas

Op de eerste dag van de lockdown in 2020 werd het bij Securitas duidelijk dat ze voor een enorme uitdaging als bedrijf stonden. Business Continuity Management stond zeer snel bovenaan de prioriteitenlijst. Bij rondvraag bleek dan Barbara Mora Varela in het verleden al ervaring opgedaan had met Business Continuity. Al snel ging ze een grote rol spelen in het Business Continuity Plan van Securitas.
ISO 22301 Business Continuity

“Ondanks dat ik al ervaring had met Business Continuity, wist ik dat ik mijn basiskennis nog verder kon verdiepen” vertelt Barbara. Vandaag is ze Internal Security Manager en daarbij verantwoordelijke voor de fysieke veiligheid van gebouwen van Securitas. Maar ook Insider Threat Mangement, Crisismanagement en uiteraard ook  het Business Continuity Management behoren tot haar taken.

Toen ze opeens voor de uitdaging stond om ISO 22301 te implementeren bij Securitas moest ze snel schakelen. De tijd drong en ze had de kennis dus onmiddellijk nodig voor haar functie. Zo kwam ze bij Amelior terecht waar deze cursus in online zelfstudie aangeboden wordt. “Ideaal voor mij omdat ik niet moest wachten tot lessen weer fysiek mochten doorgaan maar meteen zelf aan de slag kon.” zegt Barbara. “Maar het was wel een uitdaging, je hebt behoorlijk wat zelfdiscipline nodig en moet er een dagelijkse challenge maken om door te leerstof te gaan.”

Gelukkig wordt de online zelfstudie aangevuld met een 1-op-1 coaching door de docent Sim Doolaege. “Hij hielp me de vertaalslag te maken van de theoretische cursus naar de implementatie in de praktijk.” De ruime ervaring van Sim vindt Barbara een grote troef: “Je voelt onmiddellijk dat zijn kennis doorleefd is en niet gewoon uit een boekje komt”.

Barbara Mora Varela

Door de cursus ISO 22301 kon Barbara succesvol het Business Continuity Plan begrijpen en  toepassen bij Securitas. Ze vindt het veel duidelijker wat belangrijk is en aan wat ze allemaal moet denken om het bedrijf te laten blijven opereren zonder te grote hinder of verliezen. Bovendien kreeg ze ook meer helderheid over de verschillende concepten van Business Continuity, Crisismanagement en Emergency management. “Soms zijn er kleine verschillen die wel een andere aanpak vragen.” zegt Barbara.

“Ik zou nog altijd de voorkeur geven aan een fysieke, klassikale opleiding waarbij de meerwaarde van de docent nog beter tot zijn recht komt, maar op dit moment was dit de beste optie voor mij.” Barbara heeft één van haar teamleden alvast ingeschreven voor de volgende klassikale opleiding. “Eigenlijk zouden ook leden van management teams deze opleiding moeten volgen. Zo krijgen ze meer inzicht in de zwakke plekken van een organisatie en zijn ze zich ook veel bewuster over welke rol ze zelf moeten of kunnen spelen.”