Human capital opkrikken, hoe doe je dat?

“Gezondheid en welzijn zijn echt maakbaar in een bedrijf”. Dat gaat veel verder dan een workshop inlassen of soep en fruit aanbieden. De kern van Gezondheid & Welzijn gaat over het opkrikken van je human capital. Hierdoor voelen mensen zich beter in hun vel en kunnen ze zich duurzaam inzetten. Geef toe, we willen toch allemaal werken in een bedrijf dat écht belang hecht aan de gezondheid en het welzijn van haar werknemers?
welzijn op het werk

Om het welzijns- en gezondheidsbeleid vorm te geven, zijn er vijf sleutelgebieden, vijf stappen, (zie schema). Het is van groot belang om een doordacht beleid te voeren op alle gebieden. 

welzijn op het werk
  1. Afstemmen & connecteren
  2. Meten = weten
  3. Design & planning
  4. Promoten & onderhouden
  5. Evalueren & optimaliseren

 

Is er ten eerste voldoende alignment rond het thema welzijn en gezondheid? Een gemeenschappelijke visie die gezondheid en welzijn een centrale plaats geeft, is de basis van een goed beleid. Deze visie wordt idealiter actief gedragen door de leidinggevenden.

Ten tweede gaan we na in hoeverre de actuele toestand goed in kaart werd gebracht. Is er een precies beeld van de behoeften op de werkvloer, welke gegevens zijn beschikbaar?

Welzijn inplannen als ieder ander project

Na deze analyse bekijken we de volgende stap: het plannen. Brecht Buysschaert, oprichter van Springbok Coaching: “Onze aanbeveling is dat je dit aanpakt net zoals elk ander project in het bedrijf; namelijk bepalen wat de prioriteiten zijn en welke concrete doelen je nastreeft. Compleet met KPI’s, budget en timing. Verder onderzoeken we welke initiatieven er reeds voorhanden zijn en hoe de communicatiecampagne verloopt voor de welzijns- en gezondheidscampagne. In een laatste stap gaan we na welke terugkoppelingsmechanismen er bestaan om een lerende organisatie te zijn of te worden op dit gebied.”

Richting en kracht voor je beleid

Als je deze stappen volgt, zit je goed en met de uitkomst geef je richting aan je beleid. Zo kan je erachter komen dat bv. het middle management nog niet voldoende achter het centrale idee van welzijn staat. Of dat de communicatie naar de productieafdeling fout loopt. Nog een voorbeeld: een pure tick-the-box-safety mentaliteit met onvoldoende ruimte voor een preventief gezondheidsbeleid. Dit zijn fundamentele zaken om zeker aan te pakken als je succesvol wil zijn.

Opleiding

Je kan alles leren voor een aanpak die echt werkt voor jouw organisatie, doorspekt met voorbeelden uit de dagelijkse realiteit. Gegeven door een docent die al jaren met zijn twee voeten in deze realiteit resultaten boekt en die je met zijn aanstekelijk enthousiasme en energie zal inspireren en motiveren om jouw en je organisatie nog te laten groeien op het gebied van welzijn en gezondheid. 

Opleiding Vitaliteitsmanagement

Getuigenis

"Vanuit mijn filosofie dat een optimale employee journey meer werkgeluk genereert, wil ik aandacht besteden aan elke schakel in de HR-cyclus. Wie gelukkig is presteert beter. Daarom wil ik ook via een goed doordacht gezondheids- en welzijnsbeleid zorg kunnen helpen dragen voor het welbevinden van alle werknemers. Ik miste echter concrete handvaten om uit de startblokken te schieten. Deze opleiding is heel praktisch gericht en hielp me in het stap-voor-stap uitbouwen van een beleid. Er was een mooie mix tussen theorie en praktijk. De concrete tips&tricks zorgden voor de nodige herkenbaarheid en het extra duwtje in de rug om er meteen heel concreet mee aan de slag te gaan. De jarenlange ervaring en het aanstekelijk enthousiasme van Brecht maakten de beleving voor mij compleet! Zeker een aanrader."

Kim Gavel
Lycka HR

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Brecht Buysschaert
Brecht Buysschaert