Interim management: een kost of investering?

Het inschakelen van een interim manager brengt uiteraard bijkomende kosten met zich mee. Even nuttig is echter de vraag stellen: wat is de kost als ik geen interim manager inschakel?
Is interim management niet heel duur?
06/04/'23
 

Denk aan de vaak belangrijke en nodige continuïteit die samenhangt met bepaalde rollen en verantwoordelijkheden, projecten die vertraging oplopen, fouten die hadden vermeden kunnen worden, enzoverder. En dit met alle gevolgen van dien. Wij bekijken het inschakelen van een interim manager liever niet als een kost, maar als een investering.

Vragen hoe groot zo’n investering dan wel is, is als vragen hoe duur het is om een auto te leasen. Wat moet die auto allemaal kunnen? Ga je voor een junior of een senior merk? Wat is de looptijd van het leasecontract? Hoeveel dagen in de week wil je die auto gaan gebruiken? Er zijn dus veel variabelen die de prijs bepalen, en dat is bij het inschakelen van een interim manager net zo. Denk maar aan de graad van expertise, de duur van de opdracht, de frequentie van de inzet, het type verantwoordelijkheid (operationele ondersteuning of strategische inzet), de leidinggevende capaciteiten, de vereiste verplaatsingen, enzoverder.

Hoewel een interim manager op het eerste zicht veel duurder kan lijken dan een klassieke personeelskost, moet er bij die laatste wel rekening gehouden worden met bijkomende kosten zoals extralegale voordelen, opleidings- en verzekeringskosten en voor nieuwe medewerkers eventueel zelfs een aanwervingsvergoeding. Bovendien is een interim manager onmiddellijk inzetbaar met kennis van zaken, wat vertragingen door overdrachten en opleidingen tot een minimum beperkt.

Als we dan toch even stilstaan bij de samenstelling van zo’n investering, dan omvat die vaak een vaste kost enerzijds, bijvoorbeeld een uur- of een dagtarief, en een variabele kost anderzijds, bijvoorbeeld voor de vereiste verplaatsingen.

Samengevat: ja, het inschakelen van een interim manager vraagt een financiële inspanning, maar die hoeft niet per sé veel duurder te zijn dan de kosten van niet-continuïteit of het vinden en opleiden van een nieuwe medewerker. Gelet op de onmiddellijke inzetbaar van kennis en kunde, is het investeren in een interim manager zeker de moeite waard. 

Interim management bij Amelior
 

Ben je ook op zoek naar bijkomende kennis en kunde rond veiligheid en/of kwaliteit? Neem hier een kijkje en contacteer ons gerust via info@amelior.be of 056/24 16 02.

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Pascaline Derveaux
Pascaline Derveaux
Business Development Manager