Internationale norm aanpak psychosociale risico’s op het werk

ISO 45003 ‘Occupational health and safety management – Psychological health and safety in the workplace – Guidelines’ is onlangs als draft gepubliceerd.
ISO 45001

In augustus 2020 werd de ISO/DIS 45003 gepubliceerd.

Het is de bedoeling dat deze nieuwe norm in combinatie met ISO 45001 wordt gebruikt. De voorgestelde norm zal met andere woorden richtlijnen geven voor de vereisten van ISO 45001 met betrekking tot het beheer van psychosociale risico’s binnen een managementsysteem voor veiligheid en gezondheid (welzijn) op het werk.

Psychosociale gevaren worden steeds meer erkend als grote uitdagingen voor het welzijn op het werk.

Voor de organisatie omvat de impact van psychosociale risico's onder meer hogere kosten door verzuim uit werk, omzet, verminderde product- of servicekwaliteit, werving en opleiding, werkplekonderzoek en rechtszaken, evenals schade aan de reputatie van de organisatie.

Effectief beheer van psychosociale risico’s kan leiden tot voordelen zoals verbeterde betrokkenheid van werknemers, verbeterde productiviteit, meer innovatie en organisatorische duurzaamheid.

De ISO 45001 norm zal voorbeelden bevatten van psychosociale gevaren die voortvloeien uit sociale werkorganisatie, factoren en werkomgeving, apparatuur en gevaarlijke taken, evenals een reeks beheersmaatregelen die kunnen worden gebruikt om gevaren te elimineren of de bijbehorende risico's te minimaliseren.
Interessante tabellen helpen je om de specifieke psychosociale gevaren te identificeren.

Nood aan een meer structurele aanpak

De aanpak van psychosociale risico’s verschilt sterk per organisatie. Vaak ontbreekt een proactieve en gestructureerde aanpak en hobbelt een organisatie van incident naar incident. ISO 45003 helpt bedrijven en instellingen hier verandering in aan te brengen. De norm biedt, in samenhang met ISO 45001, een handvat voor een systematische aanpak van psychosociale risico’s.

De DIS versie oogt veelbelovend en zal beslist bijdragen tot het continu verbeteren van uw managementsysteem voor welzijn op het werk.

Thierry Uyttenhove

Meer info?

Thierry Uyttenhove
Thierry Uyttenhove
Consultant / trainer