ISO-managementsystemen als raamwerk voor duurzaamheid

ISO-managementsysteemstandaarden kunnen een solide basis bieden voor organisaties die een duurzaamheidsstrategie ontwikkelen en implementeren en hierover transparant rapporteren met een duurzaamheids-rapport dat voldoet aan de vereisten van CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en ESRS (EU Sustainability Reporting Standard).
ISO 14001
28/02/'24
 

Met deze blog benadrukken we het belang om bestaande managementsystemen te benutten. Behoed je van een separate aanpak van de CSRD vereisten én integreer deze in jouw (integraal) managementsysteem. Zie ook onze blog van januari 2024.

Hieronder geven we een overzicht van hoe ISO 9001, 14001, 26000, 45001, 50001, … kan helpen:

  1. Framework voor duurzaamheidsbeheer

ISO MSS (managementsysteem standaarden) zoals:

  • ISO 9001 (hoewel primair gericht op kwaliteitsmanagement, helpt het implementeren van deze standaard organisaties om hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken door middel van efficiëntie);
  • ISO 14001 (milieubeheer), ISO 45001 (welzijn op het werk), ISO 26000 (maatschappelijk verantwoord ondernemen) en
  • ISO 50001 (energiebeheer)

bieden een robuust kader voor het beheren van duurzaamheidsaspecten binnen een organisatie. Door deze MSS te implementeren, kunnen organisaties systematische processen opzetten voor het identificeren, beoordelen en beheren van hun duurzaamheidsprestaties.

  1. Risicobeheer op organisatie-, proces- en operationeel niveau

ISO-standaarden vereisen een risicobeoordeling en managementbenadering. Dit helpt organisaties om potentiële positieve en negatieve milieu-, sociale en governance-impact te identificeren en maatregelen te nemen om deze risico’s en opportuniteiten op te pakken. Dit komt overeen met de vereisten van CSRD en ESRS voor het rapporteren van risico’s en kansen met betrekking tot duurzaamheidskwesties.

  1. Gegevensverzameling en -beheer & communicatie

ISO-standaarden bevatten richtlijnen voor het verzamelen, analyseren en beheren van gegevens met betrekking tot verschillende aspecten van bedrijfsvoering, inclusief duurzaamheid. Door gestandaardiseerde methoden voor gegevensverzameling te volgen, kunnen organisaties informatie genereren die nodig is voor het opstellen van duurzaamheidsrapporten volgens CSRD en ESRS.

Daarenboven leggen de ISO MSS zoals ISO 9001, 14001, 45001 en ook ISO 27001 (informatiebeveiliging), allemaal de nadruk op het waarborgen van de integriteit en betrouwbaarheid van informatie. Dit betekent dat gegevens nauwkeurig, volledig en betrouwbaar moeten zijn, wat essentieel is voor duurzaamheidsrapportage.

De ISO MSS stimuleren om relevante informatie over hun prestaties en processen openbaar te maken, wat overeenkomt met de transparantievereisten van CSRD. Op basis van het beginsel van zogenaamde “dubbele materialiteit” wordt bepaald over welke duurzaamheidsthema’s je rapporteert.

  1. Stakeholder betrokkenheid

Stakeholders zijn partijen die op de organisatie van invloed kunnen zijn of op wie de organisatie van invloed kan zijn.

ISO-standaarden benadrukken het belang van betrokkenheid van belanghebbenden bij het beheer van duurzaamheidsthema’s. Door stakeholders te betrekken bij het proces van duurzaamheidsrapportage, kunnen organisaties hun begrip van belangrijke thema’s verbeteren en hun rapportage aanpassen aan de behoeften en verwachtingen van belanghebbenden, wat overeenkomt met de transparantievereisten van CSRD en ESRS. Het betrekken van de getroffen stakeholders is tevens van cruciaal belang voor het doorlopende due-diligence proces van de organisatie.

  1. Continue verbetering

ISO-MSS leggen de nadruk op het principe van continue verbetering. Door dit principe toe te passen op duurzaamheidskwesties, kunnen organisaties hun prestaties in de loop van de tijd verbeteren en zich beter voorbereiden op toekomstige rapportagevereisten en uitdagingen op het gebied van duurzaamheid.

Door ISO-managementsysteemstandaarden te gebruiken als leidraad, kunnen organisaties een solide basis leggen voor het opstellen van duurzaamheidsrapporten die voldoen aan de vereisten van CSRD en ESRS, terwijl ze tegelijkertijd profiteren van verbeterde duurzaamheidsprestaties en bedrijfsvoering.

Tot slot verwijzen we in deze context ook nog even naar een eerdere blog 'Managementsystemen: integratie van systemen en interne audits' en onze gratis webinar hierover van januari 2024.

 

Onze diensten

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Thierry Uyttenhove
Thierry Uyttenhove
Senior consultant / trainer