Nieuwe ISO 9001 op komst

Al sinds de eerste editie in 1987, is ISO 9001 dé norm voor kwaliteitsmanagement die organisaties en bedrijven helpt om een managementsysteem op te zetten dat ertoe leidt dat de juiste producten en diensten gemaakt worden die leiden tot een maximale klantentevredenheid. De huidige versie van de norm dateert reeds van 2015. Hoog tijd dus om van start te gaan met een aanpassing van de norm.
ISO 9001
25/10/'23
 

Bedrijven die werken met ISO 9001 krijgen hun processen op een efficiënte wijze onder controle en hebben daarbij een correct zicht op de er aan verbonden risico’s. State-of-art bedrijven nemen dat soort beheersmaatregelen die hen helpen stappen vooruit te zetten in een gezonde en gestructureerde groei van hun organisatie.

De huidige versie van de norm dateert reeds van 2015. Tijd om van start te gaan met een aanpassing van de norm om deze zo opnieuw in zijn meest actuele vorm aan de organisaties aan te bieden om er hun kwaliteitsmanagementsysteem op af te stemmen.

Wat weten we op vandaag al?

Doelstelling is om de norm aan te passen om hem nog beter te laten aansluiten aan de huidige marktomstandigheden. De focus lijkt te komen te liggen op zaken als supply chain management, change management, duurzaamheid, productkwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Daarnaast komen er verdere verduidelijkingen op vlak van “risico's en kansen” enerzijds en “kennis van de organisatie” anderzijds.

Zonder op de feiten vooruit te lopen lijkt het accent dus te gaan liggen op verdere verfijningen en het nog een stuk gemakkelijker toepasselijk gaan maken van de norm. Doelstelling moet uiteraard blijven dat elke organisatie in functie van grootte en ambitie, de norm op een dusdanige manier kan gaan interpreteren en toepassen dat hij een echte meerwaarde wordt binnen alle processen van de organisatie en alle medewerkers er op een gemakkelijk in de praktijk toepasbare manier mee aan de slag kunnen.

Timing

Een formele wijziging van een ISO-standaard is geen klein werk. Voorafgaand aan de definitieve lancering, komt een complexe procedure op gang die nu net gestart is. Eens alles is gewikt en gewogen, besproken en goedgekeurd zullen we waarschijnlijk de zesde versie van ISO 9001 ergens in de loop van 2026 zien verschijnen.

Via de Belgische normalisatiecommissie NBN/I176 'Quality management and quality assurance' is ons land internationaal vertegenwoordigd. Amelior heeft een vertegenwoordiger in deze nationale commissie.

En intussen?

2026 is uiteraard nog vooraf en er zal in de tussentijd nog veel water naar de zee vloeien. Niks belet organisaties dus om vandaag al met ISO 9001 aan de slag te gaan en er zich voor te laten certificeren. Amelior helpt je via diverse mogelijkheden graag op weg en ondersteunt je graag. De aanpassingen in 2026 zullen geen drastische veranderingen zijn zodat het tot dan gedane werk zeker niet overbodig is.

Amelior engageert zich ook om alle ontwikkelingen intussen van nabij op te volgen en via diverse kanalen te informeren over de vooruitgang. Van zodra alles inhoudelijk op een rijtje staat, zal ons opleidingsaanbod uiteraard snel en adequaat onze organisaties helpen de ISO 9001:2026 te begrijpen en toe te passen.

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Pascal Engels
Pascal Engels
Senior consultant / trainer