Telewerken als stagiair in 'Corona Time'

Mijn naam is Kobe Lefebvre en ik loop deze maand stage als marketingassistent bij Amelior. Ik ben 21 jaar, ik woon in Bellegem en volg het eerste jaar marketing- en communicatiesupport. Het zijn, net als voor iedereen, ook voor een stagiair bizarre tijden. Door het coronavirus is telewerken de laatste maanden de norm geworden waardoor de stage nu volledig digitaal doorgaat. Flexibiliteit is dus een vereiste.
stagair

Amelior was, om eerlijk te zijn, nog onbekend voor mij toen ik begon te zoeken naar een stageplaats aan het begin van het schooljaar. Wanneer ik op het stageplatform op zoek ging naar verschillende mogelijkheden, viel de functieomschrijving van Amelior me eigenlijk meteen op. Het takenpakket met aandacht voor storytelling, social media en digital marketing was de voornaamste reden voor mijn keuze. Die zaken sluiten perfect aan op mijn studierichting. Ik was ook vooral op zoek naar een stage met variatie. Dat Amelior een echt Kortrijks bedrijf is, speelde ook een belangrijke rol in mijn beslissing. De eerste kennismaking verliep zeer vlot dus mijn besluit stond eigenlijk al redelijk snel vast. 

Eigenlijk had ik mij de stage 2 maand geleden volledig anders voorgesteld.
Ondanks dat het coronavirus wat roet in het eten gegooid heeft, blijft mijn takenpakket nog altijd even interessant. De (uitdagende) taken die ik krijg van Amelior sluiten goed aan op mijn studierichting waardoor het dus allemaal interessant is. De opleiding die ik volg is marketing- en communicatiesupport  aan Howest. De richting draait heel ruim rond de juiste boodschap bij de juiste mensen krijgen. Zowel ontwerpen als professioneel communiceren komen ruimschoots aan bod. Dit is nu mijn 1ste jaar in deze opleiding met een stage van 4 weken. Volgend jaar volgt dan een stage van 3 maanden.

Het grootte nadeel dat ik ondervind aan het telewerken, is het gebrek aan directe feedback en sociaal contact. Als je op locatie werkt met collega’s, kan je rondlopen om een vraag te stellen en krijg je ook directe feedback. Bij telewerken is dat niet mogelijk. Je kan moeilijk bij elke vraag een mail sturen of iemand opbellen, dat zou te veel tijd kosten en voor chaos zorgen.

Gelukkig zijn er voor aanvang van de stage goede afspraken gemaakt. Om toch de nodige feedback te krijgen, kan ik dagelijks videochatten met de stagebegeleider. Zo kan ik al mijn vragen bundelen en feedback vragen waar het nodig zou zijn.

Een van de grootste pluspunten van een stage is ook dat je de mogelijkheid hebt om mensen te leren kennen uit de professionele wereld én te netwerken. Momenteel is dit door het telewerken jammer genoeg niet het geval. Ik sta enkel in contact met een beperkt aantal mensen binnen Amelior en 'zie' ook niemand anders van binnen het bedrijf. Het is raar om te weten dat ik normaal op dit moment omringd zou zijn door een 20-tal enthousiaste collega’s maar in realiteit gewoon alleen achter mijn bureau zit voor een kale muur.

Om thuis te werken, moet je goed kunnen plannen en organiseren. Je wordt vlugger afgeleid, waardoor ook je werk achterop kan geraken. Ook al word je niet afgeleid door andere collega’s, toch zijn er ook thuis dingen die je aandacht kunnen afleiden van je werk: familie, huisdieren, en vooral de GSM…

Natuurlijk zijn er ook voordelen verbonden aan telewerken. Zo is telewerken heel tijdsefficiënt. ’s Morgens kan je meteen na het ontbijt achter je bureau kruipen zonder tijd te verliezen aan verplaatsingskosten. Ook heb je meer 'vrije tijd' en heb je over de middag perfect de mogelijkheid om een toer te gaan lopen.

Mijn conclusie, als stagiair, is dat de voordelen van telewerken toch niet opwegen tegen de nadelen. Voor je eerste werkervaring kijk je echt uit naar de 'full-experience'. Het gebrek aan feedback en sociaal contact is hierbij doorslaggevend. Zolang telewerken verplicht/aangeraden is, zal ik het met plezier blijven doen, maar ik kijk toch ook uit om nog op locatie te kunnen werken. Ondanks het thuiswerken, kan ik dankzij deze stage mijn kennis omzetten in praktische ervaringen. En ik leer heel veel bij wat nog altijd het hoofddoel is van een stage.

Kobe Lefebvre
mei 2020