Waarom TE Connectivity samen met Amelior interne audits doet

Als preventieadviseur waakt Dany Wille over de toepassing van de veiligheids- en milieunormen bij TE Connectivity. Om de pijnpunten op te sporen, voert hij samen met Amelior vier à vijf keer per jaar een interne audit uit. “Een externe consultant bekijkt ons werk met een objectieve blik. Daar leren we uit.”
TE connectivity

TE Connectivity uit Oostkamp maakt connectoren en inductieve systemen voor de auto-industrie, denk onder andere aan spoelen voor ABS-systemen. De site telt 750 medewerkers, waarvan 550 arbeiders. Om aan de hoge eisen van de sector te voldoen, werkt TE Connectivity volgens gereglementeerde kwaliteits-, veiligheids- en milieunormen.

Welke certificaten kunnen jullie voorleggen?

Preventieadviseur Dany Wille: “In principe is in onze sector alleen het kwaliteitscertificaat ISO/TS 16949 een absolute must. De ISO 14001 voor milieu is niet verplicht, maar klanten appreciëren het wel. Het maakt dat ze met ons niet eerst een ellenlange vragenlijst rond milieu moeten doorploeteren. Voor het veiligheidscertificaat OHSAS 18001 is er geen druk vanuit de klanten. Toch vinden we het belangrijk om ook aan die normen te voldoen. Voor de directie is het een garantie dat we op vlak van veiligheid goed bezig zijn. Milieu en veiligheid zijn bij ons overigens geïntegreerd in één managementsysteem.”

Om de certificaten te halen, krijgen jullie externe audits. Controleren jullie ook regelmatig zelf of jullie nog aan de eisen voldoen?

Dany Wille: “Zeker, op de vestiging in Oostkamp voeren we jaarlijks vier à vijf interne veiligheid- en milieuaudits uit. Zo achterhalen we waar de problemen liggen en kunnen we ingrijpen waar nodig. OHSAS 18001 en ISO 14001 leggen die interne audits ook op.”

De interne audits doen jullie samen met Amelior. Waarom schakelen jullie hiervoor een externe consultant in?

Dany Wille: “Je eigen werk auditeren ligt sowieso moeilijk. We willen niet tegelijk rechter en partij zijn. Een externe partner kan de situatie objectief evalueren. De consultant van Amelior, Thierry Uyttenhove, brengt bovendien kennis en ervaring uit andere bedrijven mee. Hij kijkt met een andere blik naar ons werk en kan ons veel tips geven. Nog een voordeel: medewerkers aanvaarden opmerkingen van een externe consultant makkelijker dan van collega's. Voorwaarde is uiteraard wel dat de consultant goed op de hoogte is van de werkzaamheden in het bedrijf. Dat is bij Thierry zeker het geval.”

Hoe beginnen jullie aan zo'n interne audit?

Dany Wille: “Thierry en ik – of mijn collega-milieuverantwoordelijke – starten de audit met een ronde op de werkvloer. Weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat, is voor mij het allerbelangrijkste deel van de audit. Daar ligt ook het uiteindelijke doel van de audit: ervoor zorgen dat de werknemers op de vloer veilig en milieubewust werken. De papieren moeten natuurlijk in orde zijn, maar ze komen voor mij pas op de tweede plaats. Door aan de werknemers vragen rond milieu en veiligheid te stellen, geef je bovendien aan dat die zaken belangrijk zijn. Lang geleden hadden we bijvoorbeeld een noodnummer ingevoerd en daarrond uitvoerig gecommuniceerd. Maar het was pas nadat we er tijdens interne audits naar begonnen te vragen dat dat nummer echt bekend raakte.”

Hoe reageren de medewerkers op de audits?

Dany Wille: “We krijgen heel open en vlot antwoorden op onze vragen. De medewerkers zijn die audits gewoon. Het is natuurlijk wel belangrijk dat we feedback geven, dat we zeggen wat we met hun antwoorden of opmerkingen zullen doen. Ze moeten voelen dat het niet de bedoeling is te berispen, maar dat alles op verbetering gericht is. Externe auditoren valt het trouwens op dat niemand hier wegloopt als ze iets willen vragen. In andere bedrijven durven de toiletten op die momenten wel eens overbevolkt zijn …”

Wil u ook advies over uw interne audits? Of wil u de audits (deels) door externe experten laten uitvoeren? Hier vindt u meer informatie.

Op zoek naar een geschikte auditoropleiding? Of het nu gaat om trainingen op het vlak van kwaliteit, veiligheid of milieu, in het ruime aanbod van Amelior vindt u beslist wat u zoekt.