Zo maak je van jouw offline presentatie een boeiende online presentatie

Heb je wel eens een e-mail beantwoord, Whatsapp berichtjes gestuurd of je Facebook gecheckt, terwijl je naar een online presentatie "keek"? Ongetwijfeld wel. En je bent niet alleen. Recent onderzoek toont aan dat we vaak bezig zijn met allerlei andere activiteiten als we naar een online presentatie aan het luisteren zijn.
Online presentaties

Een goede offline presentatie is niet per definitie geschikt om online te geven.

De online-omgeving waarin je presenteert, stelt namelijk andere eisen: afleiding ligt constant op de loer, de slide opbouw vraagt meer structuur en de spanningsboog van je publiek is een stuk korter.

Daarom volgende tips die  jou en je publiek helpen om de aandacht wél langer vast te houden:

  1. Houd jouw online presentatie kort

De spanningsboog van jouw publiek is veel korter dan live in een zaal. Beperk je tot de essentie tijdens je presentatie en eventuele verdieping kan er zeker komen tijdens de vragenronde. Dan heb je ook het deel van jouw publiek dat nog interesse heeft. Anderen kunnen dan al uitloggen.

  1. Ga actief op zoek naar interactie

Je moet als presenator harder werken om dezelfde energie over te brengen. Zorg er dus voor dat je regelmatig vragen stelt en zo jouw publiek laat meedenken en meegaan in het verhaal dat je hen vertelt. Denk ook eens aan het gebruik van polls, break-out rooms en de chat functie.

  1. Spreek met veel intonatie

Het tekort aan lichaamstaal in een online verhaal kan je compenseren door het toevoegen van intonatie. Vertel jouw verhaal levendig, kleurrijk en enthousiast. Spice up your language!

  1. Maak jouw verhaal ook visueel sterk

Kies tot slot ook sprekende foto's en vul die aan met sleutelwoorden zodat jouw presentatie maximaal ondersteund wordt door de slides die jouw publiek te zien krijgt. 

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Foto Annelies
Annelies Kimpe
Senior consultant / trainer