De nieuwe ISO 17025:2017

Welke zijn de verschillen?

De nieuwe ISO 17025:2017

Tijdens deze workshop krijgt u alle basiskennis in verband met:
 • De inhoud van de nieuwe ISO 17025-norm
 • De belangrijkste verschilpunten ten opzichte van de vorige versie

Waarom deze thematiek?

ISO/IEC 17025:2017 verschilt sterk van de vorige versie die reeds van 2005 dateerde en dringend aan herziening toe was. De norm is nu gealigneerd met de andere accreditatienormen van de ISO 17000-serie, wat het gemakkelijker maakt om andere accreditatienormen zoals ISO 17020 (inspectie) in het bestaande systeem te integreren.
O.a. risicoanalyse en informaticabeheer hebben hun intrede gedaan in de nieuwe norm. Tijdens de herwerking zijn ook enkele eisen op een andere manier verwoord, wat een grondige studie van deze norm nodig maakt om uw huidig kwaliteitssysteem op een efficiënte manier aan de nieuwe versie aan te passen. Zo wordt bijvoorbeeld de functie van technisch verantwoordelijke niet meer vermeld.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

De inhoud, maar vooral de verschilpunten van de nieuwe ISO 17025 worden grondig besproken. Hierbij put de coach uit zijn jarenlange ervaring met ISO 17025 en andere accreditatienormen om de verschillende aspecten van de norm met praktische voorbeelden te verklaren.
Daarnaast worden een aantal belangrijke wijzigingen of nieuwigheden in detail besproken tijdens de training en met voorbeelden toegelicht: risicoanalyse voor onpartijdigheid, verificatie en validatie, beslisregel bij certificaten van conformiteit, .... Door zijn kennis van andere accreditatienormen kan de trainer een tipje van de sluier oplichten hoe deze onderwerpen bij reeds bestaande systemen behandeld zijn.

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

Vanaf december 2020 zal de toepassing van de nieuwe versie van ISO 17025 verplicht zijn voor alle geaccrediteerde analyse- en kalibratielaboratoria. Dankzij deze workshop kan u zich beter voorbereiden op deze aanpassingen. Bij externe audits kan een bewijs van opleiding over de nieuwe ISO 17025 gevraagd worden.

Na afloop:
 • Hebben de deelnemers een goed inzicht in de eisen van de nieuwe ISO 17025-norm
 • Zijn de deelnemers in staat om zelf de wijzigingen ten opzichte van de vorige versie door te voeren

Voor wie?

Deze workshop is bestemd voor kwaliteitsverantwoordelijken en labmanagers van analyse- en kalibratielaboratoria die werken volgens ISO 17025. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en de implementatie van de ISO 17025-norm in het laboratorium, en kunnen een beter inzicht te verwerven in de inhoud en de eisen van de nieuwe norm ISO 17025 en in de manier om de wijzigingen in hun eigen situatie toe te passen.

Een minimale voorkennis van de norm ISO 17025 is nodig omdat de nadruk vooral ligt op de verschilpunten met de oude versie. Deze opleiding is dus minder geschikt voor deelnemers zonder ervaring met accreditatie.
 

Programma

ISO 17025:2017: betekenis en toepassingsgebied
 • Inhoud van de nieuwe ISO 17025, met nadruk op de verschilpunten
 • Plan van aanpak voor enkele belangrijke wijzigingen:
  • risico-benadering processen als opvolger voor procedures
  • behandeling van informatietechnologie
 • Opmaken van een algemeen plan van transitie

Opgelet: interactieve training

Deze workshop is doorweven met vraag- en antwoordsessies en het uitvoeren van opdrachten enz. Om de interactie te bevorderen beperken wij het aantal deelnemers tot een maximum van 20.

Attest van deelname


Aan alle deelnemers die de volledige workshop hebben bijgewoond, wordt een attest van deelname uitgereikt, wat hun bekwaamheid in de kennis van de norm kan bekrachtigen.

Trainer

Devos Paul

Dr. ir. Paul DEVOS is sinds 25 jaar werkzaam als senior consultant bij Amelior waar hij dagelijks in contact komt met de ISO 9001-, de ISO 17000 - en voedselveiligheids-problematiek in grote en kleine organisaties. Hij verzorgde reeds praktische opleidingen over de normen van de ISO 17000-serie voor meer dan 500 deelnemers en hij heeft al meer dan 25 instellingen succesvol begeleid naar accreditatie.

De heer Devos heeft tevens al 24 jaar auditervaring als externe auditor bij Lloyd’s Register.

 

Praktisch

1 dag

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier