Kalibratie

Systemen en technieken

Kalibratie

Waarom deze thematiek?

Metingen spelen een belangrijke rol in IKZ en geformaliseerde kwaliteitssystemen. Maar die metingen en dus ook de meetmiddelen moeten geschikt en betrouwbaar zijn om een constante kwaliteit te kunnen waarborgen. Regelmatig kalibreren is dus een must.
Vertrekkend vanuit reële situaties uit diverse bedrijfstakken wordt in deze cursus de praktische aanpak behandeld om tot een kalibratiesysteem te komen dat o.a. beantwoordt aan de meest recente eisen van de nieuwe ISO 9001-norm versie 2015. De norm ISO 10012:2003, ‘Eisen voor meetapparatuur en meetprocessen' vormt de leidraad van deze opleiding.
Het is echter niet voldoende een kalibratiesysteem op te zetten. Ook de uitvoering van kalibraties zelf moet aan bepaalde eisen voldoen en de mogelijkheid van externe kalibraties kan eveneens onderzocht worden.
Een deel van de cursus is gewijd aan de praktische kalibratieprocedures en -instructies van meetmiddelen uit diverse toepassingsgebieden uit de industrie. De praktische kalibratie-instructie wordt geïllustreerd in een professionele kalibratieruimte.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

In deze cursus leert u:
 • hoe u een goed kalibratiesysteem kan opzetten met aandacht voor de begrippen:
  • inventarisatie en identificatie
  • kalibratieplanning, frequenties en statusweergave
  • kalibratieprocedures
  • justering en verzegeling
  • registratie van kalibratiegegevens
  • opslag en behandeling meetmiddelen
 • omgaan met externe partners
 • interpretatie van kalibratiecertificaten en de link met DIN-normen
 • welke de eisen zijn in verband met kalibratie in de ISO9001:2015-norm?
 • wat 'meetonzekerheid' is, het 'cumulatief effect' van meetonzekerheden en het principe van berekenen
 • wat we verstaan onder 'herleidbaarheid'
 • de link tussen de meetonzekerheid van meetmiddelen en productspecificaties
 • het verschil tussen Gage R&R en kalibreren
 • het belang en mogelijke effect van omgevingscondities in kalibratieruimten

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

Na deze cursus bent u in staat om de verschillende aspecten van een beheerst kalibratiesysteem te (h)erkennen en desgewenst toe te passen in de eigen omgeving.
U begrijpt het belang van de meetonzekerheid in meetprocessen en de interpretatie van meetresultaten.
U kunt een juiste inschatting maken van welke kalibratieprocessen u zelf kunt behartigen en welke kalibraties u met een externe partner invult. 
Een betere interpretatie van kalibratiecertificaten alsook de relatie met referentienormen en standaarden.

Voor wie?

Deze cursus richt zich tot iedereen die geconfronteerd wordt met de praktische organisatie van kalibratiesystemen, kalibratie-instructies en de beoordeling ervan.
Opgepast: Deze opleiding richt zich vooral op de industrie en minder op chemische en biologische laboratoria. Medewerkers uit dergelijke omgeving die geïnteresseerd zijn in deze materie nemen best contact met ons op om de meest geschikte opleiding voor hen te vinden.

Programma

Bovenstaande inhoud wordt gebracht op zeer interactieve wijze en is doorspekt met praktijkvoorbeelden.
De opleiding bestaat uit 2 dagen en elke deelnemer krijgt een syllabus met de gebrachte inhoud, alsook een uitgebreide reeks van relevante bijlagen.
Tijdens de tweede dag is er in de namiddag een bedrijfsbezoek aan een geaccrediteerde instelling gepland. Hierbij ziet u een professioneel kalibratieteam in actie. Een brede waaier van kalibraties op allerlei grootheden (dimensies, krachten, elektrisch, temperatuur etc...) wordt gedemonstreerd. Bovendien is er uitgebreid mogelijkheid tot vraagstelling en verdieping. 
Dit gaat door in de gebouwen van Calimet bvba, Hoge Hul 65, 8000 Brugge.
Deelnemers worden verwacht zelfstandig de verplaatsing naar Brugge te doen.

Trainer

Canoot Patrick

Patrick CANOOT is Industrieel Ingenieur en werkte jarenlang bij Volvo Cars waar hij o.a. in de functies van Maintenance Engineer, Supervisor Onderhoud en Supervisor Productie betrokken was bij diverse toepassingen van onderhouds- en kwaliteitstechnieken en bij TPM. De laatste jaren was Patrick als gecertificeerd 6Sigma Black Belt ingeschakeld bij het systematisch aanpakken van chronische proces- en productproblemen. Op vandaag is Patrick binnen Amelior Senior Consultant in het domein Kwaliteit en maakt hij er een uitdaging van om op zeer pragmatische wijze cursisten in de loop van opleidingstrajecten tot effectieve procesverbetering te brengen.

Praktisch

Duur: 2 dagen
Start op: dinsdag 13 oktober 2020, Kortrijk
donderdag 20 mei 2021, Zwijnaarde
Inschrijven
Prijs: vanaf €765

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
dinsdag 13, 20, 20 oktober 2020, van 09u00 tot 17u00
Amelior
Beneluxpark 1, 8500 Kortrijk
Tel.: 056/ 23 20 60
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
donderdag 20, 27, 27 mei 2021, van 09u00 tot 17u00
3Square
Rijvisschestraat 124, 9052 Zwijnaarde
Tel.: 09/248 10 00
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €865 €765 €1020

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €100,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier