Preventieadviseur Niveau 3

Krijg de basics van welzijn en preventie onder de knie
Eerst volgende opleiding: 8 sessies vanaf maandag 01 februari 2021
Kortrijk
Bekijk alle data & locaties

Waarom dit thema?

Een proactief welzijnsbeleid is niet alleen noodzakelijk omdat het voor elk bedrijf een wettelijke verplichting is. Andere motieven spelen eveneens een grote rol. Ondernemingen bouwen namelijk ook een preventiebeleid uit omwille van hun sociale betrokkenheid, imago, beheersing van de aansprakelijkheidsrisico's of uit economische overwegingen.

Wordt u geconfronteerd met met onveilige situaties, incidenten en arbeidsongevallen en weet niet hoe deze aangepakt moeten worden? 

Wilt u uw HR-dienst de basics van welzijn op het werk bijbrengen? Kennen uw leidinggevenden hun wettelijke taken en verplichtingen niet of wenst u gegidst te worden doorheen het specifieke vakgebied preventie en welzijn? Dan is deze opleiding tot preventieadviseur niveau 3 precies wat u zoekt!

Waarom deze opleiding?

Alle docenten zijn experten binnen hun vakgebied en staan dagdagelijks in de welzijnspraktijk. Hierdoor wordt de theorie doorspekt met voorbeelden en cases uit die praktijk. 

Bij het cursusmateriaal horen onder andere handige templates en infofiches die meteen gebruikt kunnen worden om uw welzijnsbeleid vorm te geven.

Heterogene en beperkte groepen zorgen voor een maximale uitwisseling van ervaringen en optimale omstandigheden om te netwerken. Het opleidingsteam zorgt daarnaast ook voor een persoonlijke benadering en begeleiding van de cursist. Bij ons bent u geen nummer.

U krijgt telkens een week de tijd om het examen te maken via ons online platform. Zo kunt u zelf bepalen wanneer u het examen aflegt.

Door de verplichte paper kunt u nog voor het einde van de opleiding een welzijnsissue naar keuze tackelen onder begeleiding van de docenten.

Doordat deze opleiding erkend is door de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg kunt u aan de slag als Preventieadviseur in een C- of D-bedrijf.

Deze opleiding is erkend voor het Vlaams Opleidingsverlof. Uw organisatie kan zo loon terugvorderen voor de werkuren waarop u les volgt.

Voor wie

 • U bent hoofd van de Interne dienst voor Preventie en Bescherming van een C- of D-bedrijf en wilt u de wettelijk vereiste basisvorming volgen.
 • U bent medewerker van een Interne Dienst voor Preventie en Bescherming.
 • U ben HR medewerker en wenst actief te participeren in het welzijnsbeleid.
 • U bent lid van de hiërarchische lijn en wenst de wettelijke taken en verplichtingen te kennen.
 • U bent zaakvoerder en wenst inzicht te krijgen in welzijn op het werk of u wenst zelf de leiding van de Interne Dienst te nemen.
 • U bent lid van het CPBW en wilt u op korte tijd de wetgeving onder knie krijgen.
 • U wenst uw carrière een nieuwe wending te geven richting preventie op het werk.
Niveau 3

Vlaams Opleidingsverlof

Deze opleiding is erkend binnen het stelsel van het Vlaams Opleidingsverlof (registratienummer: ODB-0000012)

Dit biedt belangrijke voordelen:

 • voor de cursist: u heeft recht op betaald verlof, voor de uren tijdens de normale werktijd die u besteedt aan het volgen van deze opleiding.

 • voor de werkgever: de werkgever heeft recht op een terugbetaling van uren loon van de werknemer die de opleiding bij Amelior volgt.

Meer info over het Vlaams Opleidingsverlof kan u vinden op de website van de Vlaamse Overheid.

Inhoud

U krijgt de basisvorming arbeidsveiligheid waarbij u in korte tijd zicht krijgt op alle belangrijke aspecten van het hedendaags veiligheidsbeleid. De opleiding is opgebouwd uit 3 grote delen:

      1. De basisfilosofie arbeidsveiligheid, -gezondheid: Welzijn op het werk
      2. De taken van de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk
      3. De specifieke gevaren, risico's en preventiemaatregelen

Neem contact op met ons voor het volledige programma.

Programma

Niveau 3

Docenten

Thierry Uyttenhove
Thierry Uyttenhove

Thierry is ingenieur elektromechanica en heeft een licentie in de veiligheidskunde niveau I, milieucoördinator A en risk management. Hij heeft een jarenlange ervaring achter de rug als preventieadviseur, milieu­- en kwaliteitscoördinator in zowel bouw-, metaal- als chemiesector. Als senior consultant begeleidt hij reeds 14 jaar organisaties bij het ontwikkelen van een geïntegreerd HSE-beleid. Met passie coacht, begeleidt en traint hij in o.m. Behaviour Based Safety, OHSAS 18001/ISO 45001, integratie en auditing van management systemen. Als getraind lead auditor is hij tevens interne auditor OHSAS 18001/ISO 45001 – ISO14001. Hij deelt zijn rijke ervaring graag met u.

LinkedIn profiel bekijken
Franky De Witte
Franky De Witte

Franky is ingenieur bouwkunde en heeft een licentie in de veiligheidstechnieken niveau I. Hij heeft een ruime praktijkervaring als consultant in het begeleiden van bedrijven naar betere veiligheidsprestaties of het optimaliseren van het veiligheidsbeleid. Alsook een passie voor risicoanalyse en in het bijzonder machineveiligheid. Als trainer heeft hij ervaring in diverse sectoren (metaalnijverheid, nutsbedrijven, openbare instellingen, voedingsindustrie, productie van verpakkingsmaterialen in kunststof, papier en karton, bouwmaterialen ...).

LinkedIn profiel bekijken
Sim Doolaege
Sim Doolaege

Sim is MSc Risk Management en behaalde o.a. de attesten Preventieadviseur Niveau I en Veiligheidsadviseur Gevaarlijke Stoffen. Vanuit een doorgedreven terreinervaring als leidinggevende binnen de hulpverlening en als ambtenaar noodplanning heeft hij diverse instellingen en organisaties ondersteund bij het opmaken en implementeren van nood- en rampenplannen. Als preventieadviseur werkte hij binnen een multinational mee aan de nieuwe veiligheidsstandaarden voor zowel binnen- als buitenland. Daarnaast geeft hij als manager en coach ondersteuning aan bedrijven bij het optimaliseren van hun organisatie. Als echte people manager maakt zijn grenzeloze gedrevenheid het verschil.

LinkedIn profiel bekijken

Prijs

€ 1095 excl. BTW

Lid van Amelior?

Lid van Amelior: € 930 excl. BTW
Non-profit Amelior lid: € 820 excl. BTW

Lid worden kan al vanaf € 200 per jaar.

Waar & wanneer

Wanneer: 8 sessies vanaf maandag 01 februari 2021 Programmaoverzicht opvragen
Wanneer: 8 sessies vanaf maandag 19 april 2021 Programmaoverzicht opvragen
Wanneer: 8 sessies vanaf dinsdag 04 mei 2021 Programmaoverzicht opvragen

Jouw datum niet in deze lijst?

Blijf op de hoogte van nieuwe data

Op maat

Krijgt u liever een oplossing op maat?

 • Win het advies in van een ervaren vakspecialist, en doe beroep op een consultant.
 • Meerdere collegas die deze opleiding willen volgen? Al vanaf 4 deelnemers is in-company voordeliger.
 • Aangepast op basis van de noden van uw organisatie.

Bijscholing voor preventieadviseurs

Blijf up-to-date!
Meer info en inschrijvingen

Multidisciplinaire Basisvorming voor de Preventieadviseur (Antwerpen)

Meer info en inschrijvingen

Multidisciplinaire Basisvorming voor de Preventieadviseur (W-VL)

Meer info en inschrijvingen

Psychosociaal Welzijn op het werk

Nieuw
Meer info en inschrijvingen