Specialisatiemodule preventieadviseur niveau 1

Behaal de hoogste graad in preventie
Eerst volgende opleiding: 50 sessies vanaf woensdag 29 september 2021
Kortrijk
Bekijk alle data & locaties

De Multidisciplinaire basisvorming, die in januari start, is de verplichte eerste stap in deze opleiding. De specialisatie Niveau 1 start dan aansluitend in het najaar.

 

Waarom dit thema?

Elke organisatie moet volgens de wet een Interne Dienst Preventie en Bescherming op het Werk hebben van zodra men één of meer werknemers in dienst heeft. De interne preventieadviseur moet aan bepaalde opleidingsvoorwaarden voldoen naargelang de grootte en de activiteit van de onderneming.

Het hoogste niveau van veiligheidsopleiding (preventie en bescherming op het werk) dat kan worden opgelegd aan preventieadviseurs is de niveau 1 opleiding. 

Zoekt u naast hands-on tips & tricks ook een wetenschappelijke onderbouw en de nodige theoretische kennis? Zoekt u een opleiding die net dat tikkeltje verder gaat? Dan is deze opleiding een must voor u. 

Voor deze langlopende opleiding werkt Amelior samen met de Vrije Universiteit Brussel. 

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Waarom deze opleiding?

De docenten zijn stuk voor stuk experten binnen hun vakgebied die een wetenschappelijk achtergrond combineren met dagdagelijkse praktijkervaring. 

Via MS Teams bieden we cursisten een digitaal leerplatform aan. Daarnaast kunt u rekenen op een persoonlijke ondersteuning op maat door de collega's van Amelior tijdens het volledige opleidingstraject.

Amelior en de Vrije Universiteit Brussel bieden als enige de Specialisatiemodule tot Preventieadviseur Niveau I aan in West-Vlaanderen. De VUB waakt mee over de kwaliteit van deze opleiding. 

Door middel van uitgebreide groepsoefeningen en verschillende individuele opdrachten wordt u ondergedompeld in de welzijnspraktijk. U leert niet alleen de theorie, maar ook hoe u dit in de praktijk moet omzetten.

Amelior werkt met een gelimiteerde groep cursisten voor deze opleiding om zo maximaal in te zetten op het uitwisselen van ervaringen en kennis. Cursisten worden aangemoedigd om hun ervaringen te delen tijdens de les. 

Het verplichte eindwerk zorgt ervoor dat u bij het afsluiten van de opleiding meteen een welzijnsissue heeft kunnen aanpakken. U wordt hierin begeleid door een promotor. Amelior selecteert deze promotor op basis van zijn/haar expertise binnen het thema dat u gekozen heeft.

Als cursist van dit opleidingstraject krijgt u gratis toegang tot onze bibliotheek met meer dan 1.400 boeken, naslagwerken en vaktijdschriften. Daarbij komt nog dat u een gratis naslagwerk kunt kiezen bij de start van de opleiding.

Voor wie

Deze specialisatiemodule is in eerste instantie bedoeld voor wie als Preventieadviseur Niveau I aan de slag wil binnen een interne of externe preventiedienst.

Daarnaast is deze opleiding nuttig voor al wie meewerkt aan het uitbouwen van een duurzaam en performant welzijnsbeleid binnen de onderneming: productieleiders, diensthoofden, directeurs/zaakvoerders, stafmedewerkers, interne auditors, milieucoördinatoren, ... .

Preventie

Toelatingsvoorwaarden

Preventie

Preventieadviseur niveau 1 op een externe dienst

Indien u aan de slag wil bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, dan dient u te beschikken over het diploma Burgerlijk ingenieur of Industrieel ingenieur.

Inhoud

Deze opleiding bouwt verder op de verschillende thema's uit de multidisciplinaire basisvorming, net als de specialisatie tot niveau 2. In deze opleiding wordt er echter nog veel dieper gegraven in de materie.

Diverse risicoanalysetechnieken worden in detail bekeken en getoetst. Verder wordt er extra aandacht gegeven aan brandveiligheid, aankoopbeleid, ergonomie, ... . Ook de integratie van het welzijnsbeleid in managementsystemen neemt een belangrijke plaats in het opleidingstraject in. In tegenstelling tot niveau 2, die eerder praktisch is, wordt hier ook uitgebreid aandacht besteed aan de wetenschappelijke onderbouw.

Bedrijfsbezoeken, praktische opdrachten en een eindwerk zorgen ervoor dat de theorie in de praktijk omgezet wordt.

Programma

Preventie

Vlaams Opleidingsverlof

De opleiding preventieadviseur niveau 1 is erkend binnen het stelsel van het Vlaams Opleidingsverlof (registratienummer: ODB-0000013).

Dit biedt belangrijke voordelen:

  • voor de cursist: u heeft recht op betaald verlof, voor de uren tijdens de normale werktijd die u besteedt aan het volgen van deze opleiding.
  • voor de werkgever: u heeft recht op een terugbetaling van uren loon van de werknemer die de opleiding bij Amelior volgt.

Meer info over het Vlaams Opleidingsverlof kan u vinden op de website van de Vlaamse Overheid.

Prijs

€ 3850 excl. BTW

Lid van Amelior?

Lid van Amelior: € 3650 excl. BTW
Non-profit Amelior lid: € 3450 excl. BTW

Lid worden kan al vanaf € 200 per jaar.

Waar & wanneer

Wanneer: 50 sessies vanaf woensdag 29 september 2021 Programmaoverzicht opvragen

Jouw datum niet in deze lijst?

Blijf op de hoogte van nieuwe data

Op maat

Krijgt u liever een oplossing op maat?

  • Win het advies in van een ervaren vakspecialist, en doe beroep op een consultant.
  • Meerdere collegas die deze opleiding willen volgen? Al vanaf 4 deelnemers is in-company voordeliger.
  • Aangepast op basis van de noden van uw organisatie.

Multidisciplinaire Basisvorming voor de Preventieadviseur (W-VL)

Meer info en inschrijvingen

Bijscholing voor preventieadviseurs

Blijf up-to-date!
Meer info en inschrijvingen

Specialisatiemodule preventieadviseur niveau 2

Meer info en inschrijvingen