“Green Belt deed de hele puzzel in elkaar passen”

Toen Lien Zwertvagher van Boss Paints de kans kreeg een Lean Six Sigma Green Belt-opleiding te volgen, opende dat een wereld van mogelijkheden. Deze blog vertelt haar inspirerende reis van het samenvoegen van losse puzzelstukjes naar het realiseren van significante verbeteringen en besparingen voor haar bedrijf.
Boss Paints
14/02/'24
 

Na een interne promotie kreeg Lien Zwertvagher vorig jaar van haar werkgever Boss Paints de kans om de opleiding Lean Six Sigma Green Belt te volgen, de statistische meetlat voor prestatieverbetering. “Als R&D laborant verf had ik de voorbije jaren al heel wat kennis vergaard rond verf en verfeigenschappen. Bij mijn vorige werkgever was ik kwaliteitsmedewerker waar ik kennis maakte met kwaliteit, maar het waren vooral losse puzzelstukjes. De Green Belt-opleiding heeft me de tools aangereikt om de hele puzzel in elkaar te doen passen”, vertelt ze.

Projectcase is een meerwaarde

De keuze voor Amelior was snel gemaakt. “Mijn man werkt bij CNH in Zedelgem en had al diezelfde opleiding gevolgd. Hij was daar heel tevreden over. Ook over de samenwerking met docent Jan Libbrecht”, aldus de West-Vlaamse.

Green Belt bestaat uit een theoretische opleiding van 6 dagen die Lien Zwertvagher heel boeiend vond. Al merkt ze wel op dat wat logisch lijkt in de les, soms veel minder evident is in de praktijk. Ze raadt dan ook iedereen aan om een projectcase te doen. Dit is facultatief in de opleiding maar ten zeerste aanbevolen en projectbegeleiding is voorzien.

Boss Paints zweert bij de hoogste kwaliteitsstandaarden en het bedrijf doet dan ook een grondige controle van elke batch, onder andere op het vlak van reologie (de stromingseigenschappen van de verf). “Tot voor kort gebeurde de meting manueel en dat was een arbeids- en tijdsintensief proces. Tijdens mijn project heb ik de voordelen van een automatisch meetsysteem onderzocht. Uiteindelijk bleek dat een tijdswinst van zowat 15 procent op te leveren. Op jaarbasis betekent dit toch een kostenbesparing van 100.000 euro”, benadrukt Lien Zwertvagher. Intussen heeft Boss Paints het automatisch meetsysteem aangeschaft en geïmplementeerd.

Steun van het management

Vernieuwing roept vaak tegenstand op. Het is dan ook niet altijd evident om alle medewerkers mee te krijgen in het verhaal. “Dat viel best mee. Vooral omdat iedereen de positieve impact van de ingreep kon vaststellen. Belangrijk hierbij was wel dat ik op de volle steun van het management kon rekenen.”

Voor Lien was dit zeker niet het laatste project. “Er staan al nieuwe projecten op stapel. Dit moet ook want als je de opgedane kennis niet onderhoudt, dan is alles voor niets geweest”, zegt ze. “In de toekomst wil ik graag nog nieuwe opleidingen volgen bij Amelior. De Black Belt is misschien iets voor later. Op korte termijn wil ik graag de opleiding tot Quality Expert volgen voor effectieve implementatie van integrale kwaliteitszorg.”

Over Boss Paints:

BOSS paints staat van a tot z in voor de ontwikkeling, de productie en de verkoop van verfproducten. Jaarlijks produceert het bedrijf met hoofdkwartier in Waregem ongeveer 3 miljoen liter verf voor professionele en particuliere klanten. Zij kunnen hiervoor onder andere terecht in de 60 colorawinkels van de groep waar zij een beroep kunnen doen op coaches voor inspiratie en advies. Opgericht in 1945 door Antoon Bossuyt staat intussen al de derde generatie aan het roer van het familiebedrijf dat 280 medewerkers telt. Samen realiseren die een bruto omzet van 80 miljoen euro.

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Foto Karin
Karin Bastiaannet
Category Manager