Maak met deze subsidies van telewerk een succesverhaal

Telewerken, voor de één een zegen, voor de ander iets dat zo snel als het gekomen is, ook weer (gedeeltelijk) mag verdwijnen. Wat de toekomst brengt, is natuurlijk onduidelijk. Wel kunnen we al zeker stellen dat er veel meer thuis gewerkt zal worden. Nu we hebben geproefd van het telewerk zien we naast enkele nadelen zeker ook de voordelen van de extra flexibiliteit in. Een hybride werkvorm met het juiste evenwicht tussen telewerk en kantoorwerk zal hierbij essentieel zijn.
telewerk

Bij al deze veranderingen zullen bedrijven enkele uitdagingen moeten overwinnen. Flexibiliteit, veerkracht en opleidingen zullen hierbij sleutelelementen vormen.

Hoe gaat u hier als onderneming nu mee aan de slag? Hoe zorgt u als leidinggevende dat u voldoende vat hebt op uw team dat niet meer samenzit? Hoe zit het met het psychosociaal welzijn van uw medewerkers? Voelt iedereen zich nog goed op het werk? Is iedereen nog voldoende betrokken en gemotiveerd? Wordt er nog voldoende gecommuniceerd nu we elkaar niet meer tegenkomen aan de koffiemachine?

Heel veel ondernemingen stellen zich deze vragen en willen hun medewerkers de nodige ondersteuning bieden. De Vlaamse overheid wil dan ook haar steentje bijdragen en doet dit aan de hand van de werkbaarheidscheques. En ook het ESF voorziet extra steun om duurzaam en werkbaar telewerken in Vlaamse ondernemingen te stimuleren. We vatten in dit blogbericht kort samen wat deze subsidies voor uw onderneming kunnen betekenen.

Werkbaarheidscheques

Werkbaarheidscheques zijn er voor initiatieven in het kader van de werkbaarheid van de organisatie. Vorige jaar besloot de Vlaamse overheid om deze uit te breiden n.a.v. corona. Hierdoor kan de werkbaarheidscheque tijdelijk ook gebruikt worden voor advies, begeleiding of opleiding gericht op het psychosociaal welbevinden van de medewerkers.

Nu heeft de Vlaamse overheid beslist de werkbaarheidscheques te verlengen tot eind 2021.

Voor wat?

  • Aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie n.a.v. de gewijzigde context wegens het coronavirus, die een positieve impact heeft op de werkbaarheid en de veiligheid van de werknemers.
  • Versterking van de competenties die nodig zijn om in deze gewijzigde arbeidsomstandigheden het werk optimaal te kunnen doen.
  • Initiatieven op vlak van het mentaal welzijn van medewerkers en werkgevers.

Voor wie?

Alle ondernemingen uit de profitsector (eenmanszaken, KMO’s, grote ondernemingen) kunnen tot € 10.000 steun ontvangen.  KMO’s die gebruik maken van de kmo-portefeuille, kunnen bovendien nog een verhoging van € 5.000  aanvragen van dit budget mogelijk voor acties rond werkbaar werk.

Meer informatie en de voorwaarden vindt u hier.

ESF subsidie: opleidingen telewerk

Ondernemingen uit de private sector kunnen tot 80.000 euro subsidie aanvragen om opleidingen rond telewerk te organiseren voor hun werknemers, met inbegrip van werknemers in tijdelijke werkloosheid.

Competenties die in de opleidingen aan bod komen hebben betrekking op de 21ste-eeuwse vaardigheden: digitale geletterdheid, samenwerken, sociale & culturele vaardigheden en zelfregulering. Denk hierbij aan leidinggeven op afstand, efficiënt online vergaderen, werken met een vpn verbinding…

De oproep staat open van 15 februari tot en met 30 april 2021. De goedgekeurde projecten kunnen starten op 1 september 2021 en krijgen een maximale looptijd van 15 maanden. Geïnteresseerden kunnen zich bij de projectaanvraag laten bijstaan door medewerkers van de afdeling ESF en Duurzaam ondernemen.

Meer informatie en de voorwaarden vindt u hier.

 Amelior kan u helpen

Amelior kan u helpen met zowel open opleidingen als bedrijfsinterne opleidingen tot een volledige traject op maat van uw organisatie. Enkele voorbeelden:

Geïnteresseerd in een traject op maat of het in kaart brengen van het psychosociaal welzijn van uw medewerkers? Neem contact op, of laat uw gegevens na en wij bekijken samen met u hoe we u hierin kunnen ondersteunen.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Ik help u graag verder

Pascaline Derveaux
Pascaline Derveaux
Business Development Manager