Hoe bouw je aan werkgeluk ? Een cursiste vertelt...

januari 2019

Charline D'Hoekers

Voor Charline D'Hoekers, Health, Safety and Environment Manager Offshore bij Senvion kwam de opleiding ‘Bouwen aan werkgeluk’ net op het juiste moment. “In onze sector is het heel belangrijk om goed voor de werknemers te zorgen. Ik had al heel wat boeken gelezen over dit onderwerp en kreeg meteen steun van het management toen ik de cursus wilde volgen.” Een open minded management zoals bij Senvion is belangrijk voor de implementatie van acties ter bevordering van werkgeluk, beaamt Charline. Zij ervaart nog dagelijks de steun om door te gaan met dit project.  

3,2,1.... start!

De opleiding nam alvast een goede start voor Charline. “Op dag 1 gingen we samen met de Amelior coaches Annelies Kimpe en Marie-Noëlle De Clercq aan de slag met een moodboard. Dit werd meteen de rode en ook persoonlijke draad in de training. Bovendien vond ik het zeer inspirerend om te horen hoe de andere deelnemers keken naar dit onderwerp.”

Werkgeluk start bij jezelf!

Maar het bleef niet enkel bij het moodboard. “Werkgeluk start bij jezelf,” vertelt Charline. “In deze opleiding ontdek je wat jouw competenties zijn en hoe je ze kan inzetten om ervoor te zorgen dat jouw team goed presteert en bovenal met veel plezier komt werken.”
Ook verschillende modellen kwamen aan bod zoals bijvoorbeeld het PREZO-model. “Dit model start vanuit positieve emoties en leidt tot hoe je geluksbewustzijn kan vermeerderen bij anderen. Samen met het ‘Feel, Fly and Flourish’ framework kan je aan de slag op een duurzame manier.”

Concrete handvaten

Dat de opleiding haar concrete handvaten voor implementatie gegeven heeft, maakt Charline bijzonder blij. “Ik ben nu bezig om verschillende initiatieven op te starten. We betrekken er ook direct onze collega’s bij door hen de naam voor het project te laten verzinnen en kiezen. Het ultieme doel is om de collega’s bewust te maken dat werk niet alleen een verplichting is, maar dat er zoveel positieve en leuke dingen zijn die hen kunnen motiveren om met plezier te komen werken.”
 
Over de groep is Charline bijzonder positief. “De groepsgrootte was juist goed voor de uitwisseling en inspiratie onder elkaar. Als elk van ons die deze cursus heeft gevolgd met volle moed bijvoorbeeld het spel ‘Teamgeluk’ (nvdr.: inbegrepen als je de cursus volgt) op de werkvloer kan introduceren, dan zijn we toch al een stapje dichter bij het creëren van meer werkgeluk."

Variatie troef!

Een gevarieerde opleiding qua inhoud en werkvormen, een troef volgens Charline. “Ondanks dat het de eerste editie was, hebben de Amelior coaches ons goed op sleeptouw genomen. Het was ook een bijzonder constructieve sfeer. Ook de halve dag met Springbok Coaching over vitaliteitsmanagement vond ik een meerwaarde, dat mocht voor mij zelfs langer duren.” En voor haar persoonlijk was het ook een leermoment. “Ik heb meer geleerd over wie ik ben, wat ik kan en waar ik goed in ben. Hoe kan ik mijn positieve punten gebruiken om mensen te motiveren? Ik kan deze cursus alleen maar aanraden en hopen dat meer bedrijven zullen inzien dat we meer zullen moeten inzetten op werkgeluk en dat fruit alleen op de werkvloer niet voldoende is.”

Wil je ook starten met werkgeluk? 

Lees meer over de opleiding 'Bouwen aan werkgeluk'!

Dit artikel werd geschreven in opdracht van Amelior.


Lees hier andere artikels van deze auteur...

Contacteer de auteur...

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs

12/11/2019 - Amelior

Financial Management Expert Program - een cursist vertelt

Stephan Stremeersch is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Gent. In zijn huidige functie is hij vooral bezig met research in de farmaceutische sector, maar er zijn grote plannen. Stephan is betrokken bij een spin-off van een van de huidige projecten bij de UGent. Hij is een kei in zijn vakgebied maar de economische achtergrond mocht wat steviger zijn, vond hijzelf: “Ik zocht specifiek een opleiding die me een sterke kennis in financieel management zou geven. Een hands-on ervaring waarmee ik onmiddellijk aan de slag kon. Online kwam ik bij Amelior uit. Toen ook nog een collega Amelior aanbeval, wist ik wel dat het goed zat.”

26/09/2019 - Libbrecht Jan

Statistische software kiezen: JMP of Minitab?

Wie af en toe beroep doet op statistiek om inzicht te verwerven in data, zal al vastgesteld hebben dat Excel geen statistisch pakket is. Niet alleen is de standaard beschikbare “Analysis ToolPak” invoegtoepassing in Excel door weinigen gekend, maar vooral op het vlak van visualisatie, interpretatie en diepgang qua statistiek blijft de Excel gebruiker op zijn honger. Op de markt van statistische software is er een ruim aanbod aan degelijke pakketten. Twee daarvan zijn prominent aanwezig in de bedrijfswereld: Minitab en JMP.

17/09/2019 - Anckaert Pascal

Nieuw kwaliteits-en registratiemodel opent de deur naar 28 steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid

Wie beroep wil doen op subsidies of steunmaatregelen vanuit het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid (WSE), Syntra Vlaanderen of VDAB, moet vanaf september 2019 werk maken van het voldoen aan het nieuwe kwaliteits- en registratiemodel dat vanaf dan in voege treedt.