Hoe bouw je aan werkgeluk ? Een cursiste vertelt...

januari 2019

Charline D'Hoekers

Voor Charline D'Hoekers, Health, Safety and Environment Manager Offshore bij Senvion kwam de opleiding ‘Bouwen aan werkgeluk’ net op het juiste moment. “In onze sector is het heel belangrijk om goed voor de werknemers te zorgen. Ik had al heel wat boeken gelezen over dit onderwerp en kreeg meteen steun van het management toen ik de cursus wilde volgen.” Een open minded management zoals bij Senvion is belangrijk voor de implementatie van acties ter bevordering van werkgeluk, beaamt Charline. Zij ervaart nog dagelijks de steun om door te gaan met dit project.  

3,2,1.... start!

De opleiding nam alvast een goede start voor Charline. “Op dag 1 gingen we samen met de Amelior coaches Annelies Kimpe en Marie-Noëlle De Clercq aan de slag met een moodboard. Dit werd meteen de rode en ook persoonlijke draad in de training. Bovendien vond ik het zeer inspirerend om te horen hoe de andere deelnemers keken naar dit onderwerp.”

Werkgeluk start bij jezelf!

Maar het bleef niet enkel bij het moodboard. “Werkgeluk start bij jezelf,” vertelt Charline. “In deze opleiding ontdek je wat jouw competenties zijn en hoe je ze kan inzetten om ervoor te zorgen dat jouw team goed presteert en bovenal met veel plezier komt werken.”
Ook verschillende modellen kwamen aan bod zoals bijvoorbeeld het PREZO-model. “Dit model start vanuit positieve emoties en leidt tot hoe je geluksbewustzijn kan vermeerderen bij anderen. Samen met het ‘Feel, Fly and Flourish’ framework kan je aan de slag op een duurzame manier.”

Concrete handvaten

Dat de opleiding haar concrete handvaten voor implementatie gegeven heeft, maakt Charline bijzonder blij. “Ik ben nu bezig om verschillende initiatieven op te starten. We betrekken er ook direct onze collega’s bij door hen de naam voor het project te laten verzinnen en kiezen. Het ultieme doel is om de collega’s bewust te maken dat werk niet alleen een verplichting is, maar dat er zoveel positieve en leuke dingen zijn die hen kunnen motiveren om met plezier te komen werken.”
 
Over de groep is Charline bijzonder positief. “De groepsgrootte was juist goed voor de uitwisseling en inspiratie onder elkaar. Als elk van ons die deze cursus heeft gevolgd met volle moed bijvoorbeeld het spel ‘Teamgeluk’ (nvdr.: inbegrepen als je de cursus volgt) op de werkvloer kan introduceren, dan zijn we toch al een stapje dichter bij het creëren van meer werkgeluk."

Variatie troef!

Een gevarieerde opleiding qua inhoud en werkvormen, een troef volgens Charline. “Ondanks dat het de eerste editie was, hebben de Amelior coaches ons goed op sleeptouw genomen. Het was ook een bijzonder constructieve sfeer. Ook de halve dag met Springbok Coaching over vitaliteitsmanagement vond ik een meerwaarde, dat mocht voor mij zelfs langer duren.” En voor haar persoonlijk was het ook een leermoment. “Ik heb meer geleerd over wie ik ben, wat ik kan en waar ik goed in ben. Hoe kan ik mijn positieve punten gebruiken om mensen te motiveren? Ik kan deze cursus alleen maar aanraden en hopen dat meer bedrijven zullen inzien dat we meer zullen moeten inzetten op werkgeluk en dat fruit alleen op de werkvloer niet voldoende is.”

Wil je ook starten met werkgeluk? 

Lees meer over de opleiding 'Bouwen aan werkgeluk'!

Dit artikel werd geschreven in opdracht van Amelior.


Lees hier andere artikels van deze auteur...

Contacteer de auteur...