Brainwriting: verzamel in 20 minuten 240 creatieve ideeën

september 2017

Brainstorming brainwritingAmelior-coach Marie-Noëlle De Clercq ondersteunt bedrijven op weg naar verandering. Een van haar favoriete methoden om nieuwe ideeën los te weken is 4-3-5-brainwriting. Hoe gaat het in zijn werk?

Wat is brainwriting?

Brainwriting is een brainstormtechniek die je op korte tijd veel nieuwe ideeën oplevert. Het is een ideale methode voor grote groepen. Je werkt in groepjes van 4 à 6 personen en schrijft telkens gedurende enkele minuten individueel ideeën op papier. Na 20 minuten heb je zo een waslijst aan invalshoeken verzameld.

Zo begin je aan 4-3-5 brainwriting

1. Verdeel de deelnemers in groepen van 4 tot 6 personen.

2. Geef elke deelnemer een brainwritingformulier waarop de probleemstelling kort en krachtig staat uitgelegd.

3. Laat iedereen 3 ideeën en oplossingen op papier zetten, gedurende maximum 5 minuten.

4. Na 5 minuten geven de deelnemers hun formulier door aan hun buurman.

5. Herhaal nu de oefening. Ga zo verder tot alle personen aan tafel elk blad gezien hebben.

Om een idee te geven: als je 5 tafels van 4 personen hebt, kan je op 20 minuten tijd 240 ideeën genereren. Weinig andere brainstorm methodes die beter doen!

Meer info over de werkwijze?

Contacteer gerust onze coach Marie-Noëlle als je interesse hebt in een brainwriting formulier (+ overzichtelijk stappenplan) waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. De methode komt ook aan bod in de Amelior-cursus ‘Veranderingen begeleiden in 1-2-3'.

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs

12/11/2019 - Amelior

Financial Management Expert Program - een cursist vertelt

Stephan Stremeersch is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Gent. In zijn huidige functie is hij vooral bezig met research in de farmaceutische sector, maar er zijn grote plannen. Stephan is betrokken bij een spin-off van een van de huidige projecten bij de UGent. Hij is een kei in zijn vakgebied maar de economische achtergrond mocht wat steviger zijn, vond hijzelf: “Ik zocht specifiek een opleiding die me een sterke kennis in financieel management zou geven. Een hands-on ervaring waarmee ik onmiddellijk aan de slag kon. Online kwam ik bij Amelior uit. Toen ook nog een collega Amelior aanbeval, wist ik wel dat het goed zat.”

26/09/2019 - Libbrecht Jan

Statistische software kiezen: JMP of Minitab?

Wie af en toe beroep doet op statistiek om inzicht te verwerven in data, zal al vastgesteld hebben dat Excel geen statistisch pakket is. Niet alleen is de standaard beschikbare “Analysis ToolPak” invoegtoepassing in Excel door weinigen gekend, maar vooral op het vlak van visualisatie, interpretatie en diepgang qua statistiek blijft de Excel gebruiker op zijn honger. Op de markt van statistische software is er een ruim aanbod aan degelijke pakketten. Twee daarvan zijn prominent aanwezig in de bedrijfswereld: Minitab en JMP.

17/09/2019 - Anckaert Pascal

Nieuw kwaliteits-en registratiemodel opent de deur naar 28 steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid

Wie beroep wil doen op subsidies of steunmaatregelen vanuit het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid (WSE), Syntra Vlaanderen of VDAB, moet vanaf september 2019 werk maken van het voldoen aan het nieuwe kwaliteits- en registratiemodel dat vanaf dan in voege treedt.