Wat is Scrum nu eigenlijk?

juli 2018

Wat is Scrum nu eigenlijk?

Scrum. Dat heeft toch iets met Rugby te maken?  denkt Dimi. Maar Nathalie weet wel beter.

- Hei Dimi!
- Hei Nathalie, wat doe jij hier?
- Training gevolgd, over Scrum!
- Scrum, is dat...?
- Neen neen, het is een methode om projectopvolging te doen. Agile en zo.
- De laatste hype, zeg maar.
- Nou nee, dat zou ik niet zeggen. Het bestaat al meer dan 25 jaar, zo hip is het niet meer. Maar het is wel waar; de laatste zeven-acht jaar begint het wel meer en meer toegepast te worden. De meeste bedrijven beginnen er wel de toegevoegde waarde van te merken.
- Projectopvolging en projectmanagement, duidelijk iets IT-achtigs dus.
- Mwa, niet echt. Het komt wel uit de softwareontwikkeling da's waar, maar het gaat veel breder dan dat. In mijn lesgroep zat personeel van het OCMW, een jurist, een aantal consultants die operationele veiligheidsrisico's in processen gieten, er zat er zelfs een medewerker van een vleesbedrijf. Maar de meerderheid kwam inderdaad uit IT: bank, telecom en consultants. Hoewel, die van de telecom waren ook eerder support dan IT...
- Je bent precies enthousiast.
- Ja echt wel. Het is gek, hoe no-nonsense en pragmatisch die scrum-aanpak is. Het leert ons eigenlijk de focus leggen op wat écht belangrijk is: samenwerking, communicatie tussen collega's van verschillende afdelingen, altijd met het oog op incrementele delivery. Zo vanzelfsprekend allemaal, en toch doen we het zo weinig. Vreemd. Die scrum was voor mij een echte eye-opener.
En, wat doe jij hier eigenlijk?
- Ook op training. Rugby.

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs

10/04/2019 - De Paepe Dirk - Canoot Patrick

De nieuwe FMEA voor Automotive is er!

Het bleek reeds vele jaren een pijnpunt te zijn in de automobielsector: Risicoanalyse in product- en procesdesign stuitte op de verschillende interpretatie volgens AIAG voor de Noord-Amerikaanse OEM’s (Original Equipment Manufacturer) en VDA voor de Duitse OEM’s. Vooral met de verschillende manieren om scores aan de risico’s toe te kennen werd nogal eens geworsteld.

09/04/2019 - De Witte Franky

Nieuwe lijst van geharmoniseerde normen in het kader van de machinerichtlijn 2006/42/EG.

Op 19 maart publiceerde het ‘Official Journal of the European Union’ het uitvoerings-besluit van 18 maart 2019 ((EU) 2019/436) van de Europese Commissie. Dit uitvoeringsbesluit is ter ondersteuning van machinerichtlijn 2006/42/EG van het Europees Parlement en de Europese Raad. Hierin zit ook een nieuwe lijst van geharmoniseerde normen onder de machinerichtlijn 2006/42/EG.

05/04/2019 - Engels Pascal

Vijf verborgen productiviteitsdoders die organisaties moeten vrezen

Het verhogen van de productiviteit is in tijden van hevige concurrentie en een drang naar meer efficiëntie van cruciaal belang voor onze hedendaagse organisaties. Er zijn veel manieren om dit te bereiken. Eén groep wordt in deze vaak genegeerd: het aanpakken van de stille productiviteitsdoders die prestaties van medewerkers laten ontsporen. Wat zijn ze en waarom zijn ze zo moeilijk te herkennen? Wij vertellen u wat u moet weten, zodat u deze problemen kan aanpakken