Wat is Scrum nu eigenlijk?

juli 2018

Wat is Scrum nu eigenlijk?

Scrum. Dat heeft toch iets met Rugby te maken?  denkt Dimi. Maar Nathalie weet wel beter.

- Hei Dimi!
- Hei Nathalie, wat doe jij hier?
- Training gevolgd, over Scrum!
- Scrum, is dat...?
- Neen neen, het is een methode om projectopvolging te doen. Agile en zo.
- De laatste hype, zeg maar.
- Nou nee, dat zou ik niet zeggen. Het bestaat al meer dan 25 jaar, zo hip is het niet meer. Maar het is wel waar; de laatste zeven-acht jaar begint het wel meer en meer toegepast te worden. De meeste bedrijven beginnen er wel de toegevoegde waarde van te merken.
- Projectopvolging en projectmanagement, duidelijk iets IT-achtigs dus.
- Mwa, niet echt. Het komt wel uit de softwareontwikkeling da's waar, maar het gaat veel breder dan dat. In mijn lesgroep zat personeel van het OCMW, een jurist, een aantal consultants die operationele veiligheidsrisico's in processen gieten, er zat er zelfs een medewerker van een vleesbedrijf. Maar de meerderheid kwam inderdaad uit IT: bank, telecom en consultants. Hoewel, die van de telecom waren ook eerder support dan IT...
- Je bent precies enthousiast.
- Ja echt wel. Het is gek, hoe no-nonsense en pragmatisch die scrum-aanpak is. Het leert ons eigenlijk de focus leggen op wat écht belangrijk is: samenwerking, communicatie tussen collega's van verschillende afdelingen, altijd met het oog op incrementele delivery. Zo vanzelfsprekend allemaal, en toch doen we het zo weinig. Vreemd. Die scrum was voor mij een echte eye-opener.
En, wat doe jij hier eigenlijk?
- Ook op training. Rugby.

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs

12/11/2019 - Amelior

Financial Management Expert Program - een cursist vertelt

Stephan Stremeersch is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Gent. In zijn huidige functie is hij vooral bezig met research in de farmaceutische sector, maar er zijn grote plannen. Stephan is betrokken bij een spin-off van een van de huidige projecten bij de UGent. Hij is een kei in zijn vakgebied maar de economische achtergrond mocht wat steviger zijn, vond hijzelf: “Ik zocht specifiek een opleiding die me een sterke kennis in financieel management zou geven. Een hands-on ervaring waarmee ik onmiddellijk aan de slag kon. Online kwam ik bij Amelior uit. Toen ook nog een collega Amelior aanbeval, wist ik wel dat het goed zat.”

26/09/2019 - Libbrecht Jan

Statistische software kiezen: JMP of Minitab?

Wie af en toe beroep doet op statistiek om inzicht te verwerven in data, zal al vastgesteld hebben dat Excel geen statistisch pakket is. Niet alleen is de standaard beschikbare “Analysis ToolPak” invoegtoepassing in Excel door weinigen gekend, maar vooral op het vlak van visualisatie, interpretatie en diepgang qua statistiek blijft de Excel gebruiker op zijn honger. Op de markt van statistische software is er een ruim aanbod aan degelijke pakketten. Twee daarvan zijn prominent aanwezig in de bedrijfswereld: Minitab en JMP.

17/09/2019 - Anckaert Pascal

Nieuw kwaliteits-en registratiemodel opent de deur naar 28 steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid

Wie beroep wil doen op subsidies of steunmaatregelen vanuit het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid (WSE), Syntra Vlaanderen of VDAB, moet vanaf september 2019 werk maken van het voldoen aan het nieuwe kwaliteits- en registratiemodel dat vanaf dan in voege treedt.