Hoe leer je zelfzeker presenteren? Een cursiste vertelt

november 2018

Hoe leer je zelfzeker presenteren? Een cursiste vertelt

Wie kent het niet? Het gevoel van zweethandjes omdat u een presentatie moet geven? Of misschien twijfelt u over hoe u de boodschap juist kan overbrengen? Tenslotte wilt u iets bereiken met uw presentatie en dus mag het wel indruk maken. De opleiding ‘Boeiend spreken en presenteren voor een groep’ helpt u daarbij. Esther Geerkens vertelt over haar ervaring.

Waarom boeiend spreken en presenteren?

Esther Geerkens werkt bij Ons Dak, een sociale woonmaatschappij. Haar oorspronkelijke taken in de huuradministratie werden uitgebreid en zo rolde ze in een bredere functie waar ze ook eens een presentatie moet geven of voorstellen presenteren. “Ik had daar helemaal geen ervaring mee en zoals bij veel bedrijven is er nauwelijks tijd voor learning on the job. Ik besloot om een opleiding bij Amelior te volgen om wat steviger in mijn schoenen te kunnen staan.”

De opleiding vond Esther een schot in de roos: “De kleine groep vind ik een absolute meerwaarde, ik voelde me heel veilig, het groepsgevoel zat goed. Er was altijd opbouwende feedback, iedereen was er tenslotte om bij te leren.”


Oefenen, oefenen, oefenen....

Docente Annelies Kimpe laat de deelnemers veel oefenen. Eerst hoe je een presentatie opbouwt en hoe je een boodschap goed kan overbrengen. Daarna oefenen de deelnemers om hun presentatie te brengen. Voor de camera. “Het is wennen, maar uiteindelijk geeft het vertrouwen om je eigen vooruitgang te zien. Als je de eerste beelden op video vergelijkt met wat je op het einde kan: een wereld van verschil!” zegt Esther. “En jezelf zien op video valt eigenlijk best wel mee.” Voegt ze lachend toe.


En nu?

Na de opleiding is Esther veel zelfbewuster wanneer ze voor een groep moet spreken. “Ik heb de technieken nu onder de knie,  allemaal geoefend in de training. In zo’n kleine groep kan je je ook niet verstoppen. Gelukkig is Annelies zeer empathisch. Zij helpt je om uit je comfort zone te stappen in een veilige omgeving.”

Dat Esther de opleiding zou aanbevelen, dat is duidelijk. “Niet enkel voor mensen die graag willen leren presenteren, maar ook voor mensen die al comfortabel spreken voor een groep. Want het opbouwen van een verhaal in een presentatie is iets waar je altijd in kan groeien vind ik. Verschillende onderwerpen verbinden met bruggen vond ik bijvoorbeeld zeer boeiend.”


Dit artikel werd geschreven in opdracht van Amelior.


Lees hier andere artikels van deze auteur...

Contacteer de auteur...