Hoe leer je zelfzeker presenteren? Een cursiste vertelt

november 2018

Hoe leer je zelfzeker presenteren? Een cursiste vertelt

Wie kent het niet? Het gevoel van zweethandjes omdat u een presentatie moet geven? Of misschien twijfelt u over hoe u de boodschap juist kan overbrengen? Tenslotte wilt u iets bereiken met uw presentatie en dus mag het wel indruk maken. De opleiding ‘Boeiend spreken en presenteren voor een groep’ helpt u daarbij. Esther Geerkens vertelt over haar ervaring.

Waarom boeiend spreken en presenteren?

Esther Geerkens werkt bij Ons Dak, een sociale woonmaatschappij. Haar oorspronkelijke taken in de huuradministratie werden uitgebreid en zo rolde ze in een bredere functie waar ze ook eens een presentatie moet geven of voorstellen presenteren. “Ik had daar helemaal geen ervaring mee en zoals bij veel bedrijven is er nauwelijks tijd voor learning on the job. Ik besloot om een opleiding bij Amelior te volgen om wat steviger in mijn schoenen te kunnen staan.”

De opleiding vond Esther een schot in de roos: “De kleine groep vind ik een absolute meerwaarde, ik voelde me heel veilig, het groepsgevoel zat goed. Er was altijd opbouwende feedback, iedereen was er tenslotte om bij te leren.”


Oefenen, oefenen, oefenen....

Docente Annelies Kimpe laat de deelnemers veel oefenen. Eerst hoe je een presentatie opbouwt en hoe je een boodschap goed kan overbrengen. Daarna oefenen de deelnemers om hun presentatie te brengen. Voor de camera. “Het is wennen, maar uiteindelijk geeft het vertrouwen om je eigen vooruitgang te zien. Als je de eerste beelden op video vergelijkt met wat je op het einde kan: een wereld van verschil!” zegt Esther. “En jezelf zien op video valt eigenlijk best wel mee.” Voegt ze lachend toe.


En nu?

Na de opleiding is Esther veel zelfbewuster wanneer ze voor een groep moet spreken. “Ik heb de technieken nu onder de knie,  allemaal geoefend in de training. In zo’n kleine groep kan je je ook niet verstoppen. Gelukkig is Annelies zeer empathisch. Zij helpt je om uit je comfort zone te stappen in een veilige omgeving.”

Dat Esther de opleiding zou aanbevelen, dat is duidelijk. “Niet enkel voor mensen die graag willen leren presenteren, maar ook voor mensen die al comfortabel spreken voor een groep. Want het opbouwen van een verhaal in een presentatie is iets waar je altijd in kan groeien vind ik. Verschillende onderwerpen verbinden met bruggen vond ik bijvoorbeeld zeer boeiend.”


Dit artikel werd geschreven in opdracht van Amelior.


Lees hier andere artikels van deze auteur...

Contacteer de auteur...

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs

12/11/2019 - Amelior

Financial Management Expert Program - een cursist vertelt

Stephan Stremeersch is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Gent. In zijn huidige functie is hij vooral bezig met research in de farmaceutische sector, maar er zijn grote plannen. Stephan is betrokken bij een spin-off van een van de huidige projecten bij de UGent. Hij is een kei in zijn vakgebied maar de economische achtergrond mocht wat steviger zijn, vond hijzelf: “Ik zocht specifiek een opleiding die me een sterke kennis in financieel management zou geven. Een hands-on ervaring waarmee ik onmiddellijk aan de slag kon. Online kwam ik bij Amelior uit. Toen ook nog een collega Amelior aanbeval, wist ik wel dat het goed zat.”

26/09/2019 - Libbrecht Jan

Statistische software kiezen: JMP of Minitab?

Wie af en toe beroep doet op statistiek om inzicht te verwerven in data, zal al vastgesteld hebben dat Excel geen statistisch pakket is. Niet alleen is de standaard beschikbare “Analysis ToolPak” invoegtoepassing in Excel door weinigen gekend, maar vooral op het vlak van visualisatie, interpretatie en diepgang qua statistiek blijft de Excel gebruiker op zijn honger. Op de markt van statistische software is er een ruim aanbod aan degelijke pakketten. Twee daarvan zijn prominent aanwezig in de bedrijfswereld: Minitab en JMP.

17/09/2019 - Anckaert Pascal

Nieuw kwaliteits-en registratiemodel opent de deur naar 28 steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid

Wie beroep wil doen op subsidies of steunmaatregelen vanuit het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid (WSE), Syntra Vlaanderen of VDAB, moet vanaf september 2019 werk maken van het voldoen aan het nieuwe kwaliteits- en registratiemodel dat vanaf dan in voege treedt.