Praktische statistiek in het dagelijks bedrijfsleven

Tijdsgrafieken lonen steeds de moeite. Het zijn visuele weergaves van metingen gedurende een bepaalde tijdsperiode. Ze zijn een effectieve manier om grote hoeveelheden informatie op een overzichtelijke manier weer te geven.
Stats
08/02/2023
 

Tijdsgrafieken zijn uiterst nuttig omdat ze snel een beeld geven over het al dan niet stabiel verloop van een proces, de aanwezigheid van trends, plotse verschuivingen, éénmalige pieken of dalen... Vervolgens kunnen ze gebruikt worden om oorzakelijke verbanden met andere factoren te identificeren en helpen besluitvormers bij het nemen van data-gedreven beslissingen.

Een praktische illustratie

Bij een machinebouwer worden verschillende onderdelen intern geproduceerd vooraleer ze naar de eindassemblage gaan. Echter, regelmatig worden stukken afgekeurd omdat één of meerdere afmetingen buiten specificatie vallen.
Een dure aangelegenheid, die echter ook voor heel wat chaos zorgt in de productieplanning (tekorten, herplannen…), de assemblage en uiteindelijk leidt tot te late leveringen bij de klant.

Niet de productspecificatie, wel de procesvariatie is onze vijand

In het bedrijf worden de talrijke kwaliteitsmetingen van de afgewerkte stukken dagelijks door de kwaliteitscontroledienst beoordeeld via een automatische rood-groen kleurcodering.

Rood-groen kleurcodering

Meetresultaten van diameters, diktes en andere afmetingen van stukken waarvan de waarde binnen de specificatie valt, worden groen gecodeerd; alles wat buiten specificatie valt, wordt rood gecodeerd. Afgekeurde stukken worden – na wat getouwtrek tussen productie en kwaliteit – ofwel toch nog goedgekeurd, herwerkt of definitief afgekeurd als schroot.

Gedurende al tientallen jaren wordt er op deze manier gewerkt, tot er een verbeteringsproject wordt gestart om de hoeveelheid uitval te reduceren. De eerste grafiek die gemaakt wordt, is een tijdsgrafiek van de laatste 3 maanden
voor 1 bepaalde productkarakteristiek met meer dan 5% uitval, nl. diameter 55:

 

Tijdsgrafiek

De grafiek vereist geen verdere uitleg: het snijgereedschap verslijt te snel in functie van de bewerkingstijd en er wordt te laat gereageerd om het gereedschap te vervangen.

Visualisatie en analyse leiden tot structurele verbeteringen

Samen met de R&D wordt de oorzaak van de snelle slijtage onderzocht en vrij snel gevonden: bij het programmeren van de CNC werd geopteerd om alle materiaal in één enkele pas weg te nemen, terwijl dit in minstens twee afzonderlijke stappen had moeten gebeuren.

Het CNC-programma wordt aangepast en er worden duidelijke criteria vastgelegd om versleten snijgereedschap tijdig te vervangen.

De rood-groen analyse op basis van specificaties wordt vervangen door statistisch berekende procesgrenzen, zodat de operatoren tijdig een signaal krijgen wanneer een meting dreigt te ontsporen. Dit implementatie van dit alles leidt tot een resultaat van 0% uitval (!) voor deze productkarakteristiek, een veel lagere productkost, veel minder chaos, maar bovendien ook een veel consistenter onderdeel.

Minder variatie in de stukken heeft in de eindassemblage dan weer positieve gevolgen bij het monteren, maar leidt ook bij de eindklant tot minder (versnelde) slijtage, minder machinebreuken en uiteindelijk een langere levensduur van de installatie.

 

Lees ook de andere blogs in deze reeks:

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Jan Libbrecht
Jan Libbrecht
Senior consultant / trainer