Federal Mogul regelt opvolging

augustus 2005

Federal Mogul hecht veel belang aan kwaliteit, milieu en veiligheid. Toen de verantwoordelijke het bedrijf verliet deed men beroep op Amelior om de opvolger klaar te stomen voor zijn taak.

Federal Mogul Kontich is het Europees distributiecentrum van de Amerikaanse groep Federal Mogul. De groep is een toeleverancier aan de automotive en produceert de meest diverse onderdelen voor die sector: kleppen, pistons, nokkenassen, remschijven, bougies, ruitenwissers enz. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Champion en Ferodo.

Kontich fungeert als Central Distribution Center (CDC) en is als dusdanig het belangrijkste inslagpunt van goederen. Deze goederen worden toegeleverd door hoofdzakelijk Federal Mogul productieplants binnen en buiten Europa. Vanuit het CDC wordt wereldwijd geleverd aan klanten en worden ook de Federal Mogul satelietmagazijnen binnen West- en Oost-Europa herbevoorraad.

Het logistiek centrum telt 240 personeelsleden, waarvan de arbeiders in een drieploegensysteem werken.

Elke toeleverancier aan de automotive, zelfs al gaat het niet om een productie-eenheid, moet aan strenge klanteneisen of klantenwensen voldoen. Federal Mogul Kontich kan dan ook een ISO 9001 en een ISO 14001 voorleggen.

Toen de vorige verantwoordelijke voor kwaliteit en EHS het bedrijf verliet zat men in Kontich dan ook met een probleem. Om de continuïteit te geranderen werd beroep gedaan op Amelior. Amelior werd ingeschakeld als interim manager kwaliteit en milieu, zodat de nieuwe manager voor kwaliteit, milieu en veiligheid Juri Heylen de tijd kreeg om ‘de knepen van het vak' te leren.

 

Nieuwe ISO 14001

Hun gezamenlijke werk was vooral gericht op het halen van de nieuwe ISO 14001, een versie die bijkomende eisen oplegt. Juri Heylen: "De samenwerking is zeer vlot verlopen en ik heb van Amelior enorm veel opgestoken. In een vorige functie was ik wel al milieucoördinator geweest, maar met managementsystemen had ik weing of geen ervaring. Zeker niet op het vlak van kwaliteit. Eerlijk gezegd, ik had de ISO 9001 nog niet gelezen. Ondertussen ken ik de norm natuurlijk goed genoeg om het systeem draaiende te houden."

Maar al doende leert men het snelst. Een belangrijk leerpunt was ondermeer het bijwonen van de interne audits die Amelior uitvoerde. Hij zorgde trouwens ook voor bedrijfsinterne opleiding tot intern auditor van Juri Heylen en twee collega's. En natuurlijk was ook de volledige revisie van het ISO 14001-handboek een leerrijke ervaring.

Een moeilijk punt in het certificatietraject was het voldoen aan de eis van de nieuwe ISO 14001 om contractors bijkomende opleidingen te geven. "Vroeger eiste de norm dat contractors onze milieu- en veiligheidseisen opgestuurd kregen. Maar het probleem daarbij is dat de mensen die ter plaatse komen die zelden of nooit te zien kregen. De nieuwe ISO 14001 eist dan ook terecht dat die mensen hier een toelichting krijgen van de belangrijkste eisen, een plannetje met de nooduitgangen, uitleg rond persoonlijke beschermingsmiddelen enz."

Verbeteringen

Tijdens het interim management bracht Amelior ook verbeteringen aan aan het kwaliteitssysteem. Juri Heylen: "Wij hadden in feite geen soepel systeem voor het registreren en opvolgen van onze foutmeldingen. Nu wordt daarvoor één database gebruikt en om de veertien dagen worden de klachten geanalyseerd en per soort klacht wordt er een non-conformity gemaakt. Er per klacht een opmaken was onmogelijk vol te houden."

Na de drie maanden begeleiding is Juri nu in staat het milieu- en kwaliteitsgebeuren te managen. Op zijn programma staat wel nog het volgen van de opleiding preventieadviseur. Hoewel hij nu al de praktische zaken opvolgt, moet het bedrijf immers momenteel nog beroep doen op een externe preventieadviseur.

Op het vlak van veiligheid hebben de vestigingen van Federal Mogul de keuze om ofwel voor OHSAS 18001 te gaan of een zogenaamde Letter of Conformity te halen. Dat laatste is een certificaat dat wordt toegekend door het certificeringsinstituut DQS, dat alle vestigingen van Federal Mogul over de hele wereld audit en certificeert. Men krijgt de Letter of Conformity als men zowel aan de wettelijke veiligheidseisen als aan de op corporate niveau ontwikkelde veiligheidsstandaarden voldoet. "Wij zijn er nog niet uit voor welke van de twee we zullen kiezen," aldus Juri Heylen. "We laten ons daarvoor overigens nu ook door Amelior begeleiden."

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs

12/11/2019 - Amelior

Financial Management Expert Program - een cursist vertelt

Stephan Stremeersch is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Gent. In zijn huidige functie is hij vooral bezig met research in de farmaceutische sector, maar er zijn grote plannen. Stephan is betrokken bij een spin-off van een van de huidige projecten bij de UGent. Hij is een kei in zijn vakgebied maar de economische achtergrond mocht wat steviger zijn, vond hijzelf: “Ik zocht specifiek een opleiding die me een sterke kennis in financieel management zou geven. Een hands-on ervaring waarmee ik onmiddellijk aan de slag kon. Online kwam ik bij Amelior uit. Toen ook nog een collega Amelior aanbeval, wist ik wel dat het goed zat.”

26/09/2019 - Libbrecht Jan

Statistische software kiezen: JMP of Minitab?

Wie af en toe beroep doet op statistiek om inzicht te verwerven in data, zal al vastgesteld hebben dat Excel geen statistisch pakket is. Niet alleen is de standaard beschikbare “Analysis ToolPak” invoegtoepassing in Excel door weinigen gekend, maar vooral op het vlak van visualisatie, interpretatie en diepgang qua statistiek blijft de Excel gebruiker op zijn honger. Op de markt van statistische software is er een ruim aanbod aan degelijke pakketten. Twee daarvan zijn prominent aanwezig in de bedrijfswereld: Minitab en JMP.

17/09/2019 - Anckaert Pascal

Nieuw kwaliteits-en registratiemodel opent de deur naar 28 steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid

Wie beroep wil doen op subsidies of steunmaatregelen vanuit het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid (WSE), Syntra Vlaanderen of VDAB, moet vanaf september 2019 werk maken van het voldoen aan het nieuwe kwaliteits- en registratiemodel dat vanaf dan in voege treedt.