Wie zijn onze experten? - Sim Doolaege

Elke dag weer geven onze trainers en consultants het beste van zichzelf om bedrijven en hun werknemers vooruit te helpen. Benieuwd waar ze hun expertise vandaan halen? Neem dan een duik in deze Portretten.
Sim Doolaege

“Als jonge snaak al was ik betrokken bij coördinatie van rampen.”

Burgerlijke staat? Gehuwd, drie kinderen
Opleiding? Verpleegkunde, master of science in risk management, aangevuld met o.a. attesten preventieadviseur niveau 2 en veiligheidsadviseur gevaarlijke stoffen
Hobby? Piano spelen
Wat doe je bij Amelior? Trainer & consultant arbeidsveiligheid - preventieadviseur
Aan boord sinds? Augustus 2016

Wat zijn de mijlpalen uit je loopbaan?

“Als kind al raakte ik in de ban van ‘de blauwe lichten'. Al snel wou ik niet alleen toekijken, maar mee het terrein om te helpen waar de nood het hoogst was. Op jonge leeftijd – nog tijdens mijn studies verpleegkunde – kreeg ik de kans om binnen de hulpverlening in Oost-Vlaanderen een leidinggevende rol op te nemen. Bij rampen was ik daardoor regelmatig als een van de eersten ter plaatse om de coördinatie te ondersteunen. Die ervaring heeft een stevige indruk op me gemaakt. Omdat ik heb gezien hoe snel iets fout kan lopen, weet ik beter dan wie ook wat veilig gedrag is. De lessen en verhalen van toen haal ik nu nog regelmatig boven wanneer ik werknemers en leidinggevenden over dit thema train. Een ander sleutelmoment uit mijn carrière was ongetwijfeld de stopzetting bij een van mijn vorige werkgevers, een fabriek van 180 man, waar ik productiemanager was. Na afloop heb ik lang getwijfeld welke richting ik verder uit wou, maar uiteindelijk kwam ik weer bij veiligheid uit.”

Hoe kwam je bij Amelior terecht?

“In een van mijn vorige jobs kreeg ik een opleiding van Ben Breeur van Amelior. We zijn aan de praat geraakt en op een dag kwam de vraag of ik wou bijspringen als gastdocent arbeidsveiligheid – preventieadviseur. Ik heb Amelior leren kennen als een huis dat kwaliteit voorop stelt. De lat ligt hier hoog en dat bevalt me heel erg. Ik hou ervan om mijn eigen grenzen te verleggen, nieuwe materie uit te pluizen en bij te leren. Het is een stevige job, want klanten – uit steeds weer andere sectoren – verwachten veel van ons. Maar ik haal er superveel voldoening uit.”

Wat daagt je uit in je werk als consultant?

“Als interne preventieadviseur ken je van alle bedrijfsprocessen wel iets. Je bent een allrounder. Nu ik als consultant werk, ben ik verplicht om nog een stap verder te gaan, naar een dieper niveau. Klanten verwachten dat ik altijd een pasklaar antwoord heb of binnen een redelijke termijn advies kan geven. Je kunt dat stresserend vinden, maar ik vind het vooral boeiend. Het moedigt mij aan om mezelf verder te ontwikkelen. Bedrijven vragen me bijvoorbeeld regelmatig aan welke risico's ze binnen hun beleid prioriteit moeten schenken. Om aan die vraag tegemoet te komen, heb ik onlangs een tool ontwikkeld – het RiskPentagon  – waarmee bedrijven zelf makkelijk aan de slag kunnen. Daarover kunnen nadenken, vind ik een fijne uitdaging

Liggen onze bedrijven voldoende wakker van veiligheid?

“Daar ben ik absoluut van overtuigd. De tijd van Daens ligt echt wel achter ons (lacht). Wat niet wil zeggen dat er geen verbeteringen meer mogelijk zijn. Veiligheid is iets waar je aan moet blijven werken, een kwestie van herhalen en zelf consequent blijven toepassen. Practice what you preach, is de raad die ik altijd aan leidinggevenden geef. Kom zelf niet te laat op een vergadering rond veiligheid, voer een rondgang in het bedrijf met je volle aandacht uit, spreek medewerkers aan als ze de veiligheidsregels overtreden… En ook: probeer medewerkers te laten begrijpen waarom bepaalde regels er zijn. Wanneer ze zelf overtuigd zijn van het nut, zullen ze de regels veel makkelijker toepassen. Nog interessanter is het als je ze in overleg kunt vastleggen.”

Welke ‘fouten' keren vaak terug?

“De wet verplicht bedrijven om voor alles wat ze doen een risicoanalyse te maken, maar weinigen slagen erin dat op een transparante en eenvoudige manier te doen. Ze maken er kernfysica van, terwijl dat nergens voor nodig is. KISS… Keep It Simple and Stupid/Short. Werk met scores van één tot vijf, verzamel alle acties in één document,… Het zijn tips die ik heel vaak geef en die het thema voor werknemers bevattelijk maken.”

Welk project sprong er voor jou persoonlijk uit?

“Ik denk aan iets dat ik heel recent heb gedaan, een coachingsessie over ‘leiderschap in veiligheid' voor een twintigtal CEO's. Ik heb al heel dikwijls leidinggevenden gecoacht, maar dit was toch nog van een andere orde. Op die twee dagen is er geen enkele slide aan te pas gekomen. Ik ben zoals altijd vertrokken vanuit de praktijk, vanuit de vragen: ‘Wat doe ik zelf om de werkplek veiliger te maken? Wat zou ik meer kunnen doen?' Aan het einde van de rit waren alle CEO's mee, wat me erg tevreden stemde. Het zaadje voor het vervolg van het traject in de onderneming was daarmee geplant.”

Wat vind je het moeilijkste aan je werk?

“Veiligheidsmanagers hebben één probleem: veiligheid wordt altijd als een directe kost gezien, nooit als iets dat bijdraagt tot de winst. Het doel van een onderneming blijft winst maken. Dat zal niet zo gauw veranderen, ook al zie je nu wel een evolutie naar meer ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen'. Voor een onderneming is het schipperen tussen het economisch en het veiligheidsbelang. Sommige bedrijven zeggen dat ze het safety first-principe hanteren, maar je kunt je afvragen of ze dat ook echt kunnen waarmaken. Wat bijvoorbeeld als ze plots een heel groot order binnenkrijgen? Zullen ze dan nog altijd zo safety first denken? Of gaan ze dan voluit voor het economisch belang? Vaak zie je dat hoe groter de maturiteit binnen een organisatie is, hoe beter ze erin slaagt om de vastgelegde veiligheidsprincipes vol te houden. Die ondernemingen durven zeggen dat ze een deadline niet kunnen halen, omdat het niet op een veilige manier kan verlopen.”