Quick Response Management Silver

Tiendelige opleiding
Deze opleiding staat even niet meer ingepland of is volzet. Laat uw e-mailadres na en we houden u op de hoogte van nieuwe data.

Waarom dit thema?

Quick Response Manufacturing (QRM) is een doeltreffende strategie om de doorlooptijden van bedrijfsprocessen te reduceren. Ontwerp, productie, administratie en levering worden geëvalueerd, waarna de bedrijfsstructuur en -processen gereorganiseerd worden om de snelheid te verhogen.
 

Deze tiendelige opleiding stelt u in staat om zelfstandig een QRM-project te initiëren, de analysefase uit te voeren en de implementatie te ondersteunen.

QRM richt zich op het verkorten van doorlooptijden doorheen uw bedrijf -  van orderingave en engineering over de productie tot aan de verzending. Daar waar lean manufacturing uitermate geschikt is voor hoog-volume, repetitieve omgevingen, is QRM het antwoord voor omgevingen met sterk gecustomiseerde producten in kleinere volumes.
 

Het concept van QRM werd in de jaren '90 ontwikkeld door de Amerikaanse professor Rajan Suri (University of Wisconsin).  “Tijd is geld, dus QRM zorgt voor pure winst”, aldus Suri. In 1993 richtte hij samen met enkele bedrijven het Center for Quick Response Manufacturing op. Het instituut houdt zich bezig met het ontwikkelen en implementeren van QRM-principes in de industrie, zoals bij John Deere en een aantal van zijn toeleveranciers. De resultaten van deze projecten waren verbluffend. De doorlooptijden konden gereduceerd worden met gemiddeld 80%, de kosten werden met 25% verlaagd.


QRM omhelst een set van bewezen principes, methodes en tools om de doorlooptijd in te korten doorheen de ganse organisatie. Naast een snellere doorlooptijd, levert QRM een reeks bijkomende voordelen op:

 • lagere productiekost

 • betere klantenservice

 • kortere levertijd

 • hogere productkwaliteit

 • snellere introductie van nieuwe producten

 • reductie van rework

 • omzetgroei door een concurrentiëlere marktpositie

Waarom deze opleiding?

De opleiding is opgebouwd uit negen kennismodules die gespreid over 10 lesavonden worden behandeld.
De eerste helft van de opleiding focust vooral op het aanleren van de basisprincipes, methodes en tools van QRM. De tweede helft van de opleiding focust dan op de praktische toepassing en de implementatieskills.

Tijdens de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan de ‘soft skills’ en aan change management. Hierdoor zijn de deelnemers na de opleiding in staat om zelfstandig een QRM-project te initiëren, de analysefase van een QRM-implementatie uit te voeren en de implementatie te ondersteunen.

Voor wie

De opleiding richt zich specifiek op managers en leidinggevenden met een interesse in QRM, interne begeleiders van verbeterprojecten en externe adviseurs.

Inhoud

 • Module 1: Kracht van tijd: 
  Hoe tijdsdenken nieuwe perspectieven biedt, Manufacturing Critical path Time (MCT)
 • Module 2: Organisatorische structuur: 
  Focus Target Market Segment (FTMS), indeling in cellen op kantoor en in de productie
 • Module 3: Systeemdynamica:
  Impact van variabiliteit en bezettingsgraad, de planningsparadox, optimale lotgrootte
 • Module 4: Bedrijfsbrede inzet van QRM:
  Doorlooptijdverkorting bij leveranciers, R&D en de impact op kostprijsberekening
 • Module 5: Social dynamics: teams en teamontwikkeling:
  Samenstelling en ontwikkeling van teams, nieuwe rol voor de leidinggevende
 • Module 6: QRM-simulatiespel:
  Analyse van een gesimuleerde productie en toepassing van QRM-principes
 • Module 7: QRM-implementatie:
  Analysemethodes en change management
 • Module 8: Casestudies en getuigenissen:
  Toepassing van QRM in casestudies
 • Module 9: Toepassing van QRM in het eigen bedrijf

Certificering

Op het einde van de opleiding kan u desgewenst deelnemen aan het Nederlandstalig certificeringsexamen van het QRM Institute. De kennis van de deelnemers wordt schriftelijk getest via een theoretisch examen. De implementatievaardigheden worden getest door de deelnemers een casestudie te laten uitwerken. Het examen kan men thuis afleggen.  
 

Het succesvol afleggen van het examen leidt tot de graad ‘QRM Institute Silver’, op voorwaarde dat minstens 75% van de opleiding werd bijgewoond. Na deze opleiding kan u ook deelnemen aan de vervolgopleiding ‘QRM Institute Gold’. De ‘QRM Institute Silver’-opleiding wordt in meerdere landen gegeven waardoor u achteraf met deze certificering ook in het buitenland terecht kunt. 

Documentatie

De deelnemers ontvangen de volgende documentatie:

 • een ruime documentatiemap met de slides en casestudies
 • de Nederlandstalige versie van het boek ‘It’s about time’ van Rajan Suri
 • boek 'Zelfsturende teams in de praktijk' 

Docenten

Stef HUYBRECHTS is productiedirecteur bij Esco Couplings en mede-oprichter van QRIS. Stef beschikt over een ruime praktijkervaring op het vlak van operationeel en logistiek management en implementeerde al in 2012 QRM bij Esco Couplings.

Tom KOOMEN is een expert in teamontwikking en het begeleiden van verandertrajecten. Hij bouwde een ruime industriële ervaring op tijdens zijn loopbaan bij Philips en was eveneens werkzaam bij Flanders Synergy. Hij is momenteel actief bij QRIS en verzorgt tijdens de opleiding de lessen over de softskills.

Pascal POLLET is de drijvende kracht achter de introductie van QRM in Belgie en begeleidde reeds veel bedrijven met de implementiatie van de QRM-principes. Hij is sinds 2005 werkzaam bij Sirris waar hij startte met onderzoek rond POLCA, de QRM-aansturingsmethode.

Ben PROESMANS is mede-eigenaar van Provan. Provan implementeerde als eerste Belgische bedrijf QRM doorheen de ganse organisatie en boekte hiermee opmerkelijke successen. In 2015 werd Provan bekroond tot 'Factory of the Future'. Tijdens de lessenreeks komt Ben getuigen over de transformatie van zijn bedrijf.

Prijs

€ 2500 excl. BTW

Lid van Amelior?

Lid van Amelior: € 2000 excl. BTW
Non-profit Amelior lid: € 2000 excl. BTW

Lid worden kan al vanaf € 200 per jaar.

Waar & wanneer

Hou mij op de hoogte van nieuwe data

Op maat

Krijgt u liever een oplossing op maat?

 • Win het advies in van een ervaren vakspecialist, en doe beroep op een consultant.
 • Meerdere collegas die deze opleiding willen volgen? Al vanaf 4 deelnemers is in-company voordeliger.
 • Aangepast op basis van de noden van uw organisatie.

Data en lokatie

Deze opleiding vindt wekelijks plaats gedurende 10 sessies

- start op 22 oktober 2020, telkens van 18.00 tot 22.00 uur. De opleiding vindt plaats bij Sirris, MRC Gent, Technologiepark-Zwijnaarde 48, 9052 Zwijnaarde

- start op 17 november, telkens van 18.00 tot 22.00 uur. De opleiding vindt plaats bij Thor Central, André Dumontlaan 67, 3600 Genk

Voor verdere inlichtingen en om te schrijven mailt u best naar kb@amelior.be